Διεθνή

Λίβανος: Καταθέτες έσπασαν και πυρπόλησαν τράπεζες στη Βηρυτό – Δείτε βίντεο

Σε εμπόλεμη ζώνη παραπέμπουν οι σημερινές εικόνες από συνοικία της Βηρυτού, όταν αρκετές δεκάδες Λιβανέζοι διαδηλωτές έσπασαν και πυρπόλησαν τράπεζες και έκλεισαν δρόμους.

Οι διαδηλωτές θέλησαν να διαμαρτυρηθούν για τους άτυπους περιορισμούς στις αναλήψεις μετρητών και την επιδείνωση στην οικονομία της χώρας.

Στόχος των διαδηλωτών έγιναν τουλάχιστον έξι υποκαταστήματα τραπεζών. Η λιβανέζικη λίρα υποχώρησε σήμερα σε νέο χαμηλό επίπεδο ρεκόρ στην ισοτιμία της με το δολάριο, δήλωσε εκπρόσωπος της οργάνωσης Depositors Outcry, που εκπροσωπεί καταθέτες τα χρήματα των οποίων παραμένουν εγκλωβισμένα στο τραπεζικό σύστημα του Λιβάνου.


تكسير وتحطيم المصارف مستمرّ بالتزامن مع استمرار اضراب المصارف

Άτυποι περιορισμοί από το 2019

Από το 2019 οι τράπεζες της χώρας έχουν επιβάλει περιορισμούς στις αναλήψεις σε αμερικανικά δολάρια και λιβανέζικες λίρες. Οι περιορισμοί δεν έχουν επίσημα νομοθετηθεί, με αποτέλεσμα οι καταθέτες να αναζητούν πρόσβαση στα χρήματά του είτε με προσφυγές είτε δια της βίας.

Από τη χρονιά εκείνη, όταν κατέρρευσε ο χρηματοοικονομικός τομέας της χώρας, η λιβανέζικη λίρα έχει χάσει περισσότερο από το 98% της αξίας της.

Σήμερα η ισοτιμία ήταν περίπου 80.000 λίρες προς ένα δολάριο, την ώρα που πριν δύο ημέρες έφτανε τις 70.000 λίρες το ένα δολάριο. Η νέα πτώση της τιμής του λιβανέζικου νομίσματος σημαίνει αύξηση στις τιμές της βενζίνης. Το μπιτόνι των 20 λίτρων κοστίζει το 1/3 του μισθού ενός αστυνομικού.

Δημοφιλέστερα

To Top