Οικονομία

10 κορυφαία ελληνικά Viognier – Φινέτσα, αρώματα φρούτων και γλυκών λουλουδιών

To Viognier είναι κάτι σαν τη Lotus. “Φίλε σού έχει βγει καλό αυτό; Γιατί δεν βλέπω να κυκλοφορούν πολλά!” λες όταν βλέπεις μια στο φανάρι, “φίλε πίνεται αυτό; Γιατί δεν βλέπω να κυκλοφορούν πολλά!”, λες όταν υπάρχει μια ετικέτα από Viognier στο τραπέζι! Η αλήθεια είναι ότι η σπουδαία ποικιλία του βόρειου Ροδανού είναι -όπως και μια Lotus- ιδιαίτερα δύστροπη. Οχι βέβαια στο να την οδηγήσεις αλλά στο να την καλλιεργήσεις, αφού είναι ιδιαίτερα επιλεκτική ως προς την στιγμή του τρύγου και -λόγω του ευοξείδωτου χαρακτήρα της- δεν συγχωρεί λάθη στο οινοποιείο. Oταν όμως όλα πάνε καλά, το υπεύθυνο για τα διάσημα Condrieu σταφύλι αποζημιώνει με παραδείσια βερυκοκένια αρώματα και ηδονιστικό συνδυασμό γευστικού πλούτου και σκερτσόζικης δροσιάς. Η Ελλάδα μπορεί να μην διαθέτει πολλούς εγχώριους εκπροσώπους, όμως οι λιγοστοί παραγωγοί που το καλλιεργούν έχουν καταφέρει να ξεκλειδώσουν τα μυστικά του και να προσφέρουν υπέροχους βαρελάτους -και μη- εκπροσώπους, αλλά και ενδιαφέρουσες συμπράξεις με ελληνικά σταφύλια. Η παρακάτω λίστα αποδεικνύει του …Viognier το αληθές!

Αβαντίς Κτήμα, Αγιος Χρόνος Viognier

Ο εξαιρετικός παραγωγός της Εύβοιας αρτύζει τον περίφημο ερυθρό Aγιο Χρόνο του με μια τζούρα Viognier, οπότε λογικό ήταν να επιλέξει την εν λόγω ποικιλία για το λευκό αδελφάκι του. Παλαιωμένο για 6 μήνες σε βαρέλια που δεν έχουν καεί, συνδυάζει βερυκοκένιο και μελένιο μπουκέτο με λιπαρό, βανιλάτο στόμα.

Γεροβασιλείου Κτήμα, Viognier

Ο Βαγγέλης Γεροβασιλείου είναι από τους πρωτεργάτες της ποικιλίας αφού την έχει φυτέψει στον αμπελώνα της Επανομής ήδη από το 1993! Προσθέστε εδώ και τη βαρελάτη οινοποιητική του μαεστρία και θα καταλάβετε γιατί το βαρυφορτωμένο με βερίκοκο, μέντα και βανίλια Viognier του είναι ίσως το καλύτερο της χώρας.

Κιντώνη Οινοποιία, Viognier Single Vineyard

Το φορμαρισμένο οινοποιείο της Αιγιαλείας, μας προσφέρει το μοναδικό inox Viognier, από έναν αμπελώνα που βρίσκεται στα 400 μέτρα. Λόγω κλίματος και απουσίας βαρελιού, αυτή η ετικέτα δεν διαθέτει τη λιπαρότητα και των όγκο άλλων, ρεφάρει ωστόσο με γευστική δροσιά, σχετική ελαφράδα και ποικιλιακή καθαρότητα.

Λύκου Οινοποιείο, Αγέλη

Δημοφιλέστερα

To Top