Διεθνή

Wagner Group: Αποκαλύψεις για το modus operandi του ιδιωτικού στρατού που ελέγχει ο Πούτιν

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν Αμερικανοί και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι αναφορικά με τη δράση της παραστρατιωτικής ομάδας Wagner Group, τη διεύθυνση της οποίας έχει ο Ρώσος ολιγάρχης Γεβγκένι Πριγκόζιν. Και αυτό διότι σύμφωνα με το Politico η παραστρατιωτική ομάδα βοηθάει τη Ρωσία να καταλάβει πόλεις – κλειδιά στην Ουκρανία ενώ την ίδια ώρα φροντίζει να εξαπλώσει την επιρροή της τόσο σε αφρικανικά εδάφη όσο και σε άλλα μέρη της Υφηλίου. 

Σύμφωνα με τους αξιωματούχους που μίλησαν στο Politico η Wagner τα επόμενα χρόνια θα μπορούσε να αποτελέσει μία σοβαρή παγκόσμια πρόκληση. Οι εντεινόμενες δραστηριότητες της παραστρατιωτικής ομάδας στην αφρικανική ήπειρο, όπου οι εκπαιδευμένοι μαχητές της εκτελούν βασικές λειτουργίες ασφαλείας για καθεστώτα όπως στο Σουδάν, την Κεντροαφρικανική Δημοκρατία και άλλες χώρες, περιγράφονται με λεπτομέρεια σε μια σειρά τηλεγραφημάτων και εγγράφων της κυβέρνησης των ΗΠΑ από το εσωτερικό δίκτυο του αρχηγού της ομάδας, Γεβγκένι Πριγκόζιν, τα οποία βρέθηκαν στην κατοχή του Politico  και επαληθεύτηκαν από εξωτερικούς εμπειρογνώμονες.

Η αυξανόμενη ισχύς του Πριγκόζιν που είναι γνωστός με το προσωνύμιο «σεφ του Κρεμλίνου» στον διαρκώς συρρικνωμένο κύκλο του Βλαντιμίρ Πούτιν αναφέρεται σε έγγραφα και διασυνδέσεις και ωθεί τις δυτικές κυβερνήσεις να λάβουν μέτρα προκειμένου να αποτρέψουν μια απειλή που υπολογίζουν ότι θα μπορούσε να αποτελέσει έναν ευρύ κίνδυνο στη διεθνή ασφάλεια τα επόμενα χρόνια.

Συναντήσεις για τον περιορισμό της δράσης της Wagner

Σύμφωνα με το Politico, Αμερικανοί, Ευρωπαίοι και Αφρικανοί διπλωμάτες είχαν συναντήσεις κεκλεισμένων των θυρών στο Μπανγκούι, το Κιγκάλι, τις Βρυξέλλες, την Ουάσιγκτον, το Κίεβο, το Λονδίνο και τη Λισαβόνα προκειμένου να συζητήσουν τρόπους με τους οποίους θα περιοριστεί η δράση της Wagner.

Κατά τη διάρκεια των επαφών τους δημιούργησαν έναν οδικό χάρτη με τον οποίο θα επιχειρήσουν να εξοντώσουν την Wagner από την κεντρική Αφρική μέσω της αποστολής ομάδας στρατιωτών οι οποίοι θα πάρουν τον έλεγχο ενός άλλοτε βιοτεχνικού ορυχείου χρυσού. Παράλληλα αξιωματούχοι των ΗΠΑ συζητούν για το εάν η Wagner θα πρέπει να χαρακτηριστεί ως διεθνής τρομοκρατική οργάνωση.

Υπενθυμίζεται ότι από την πρώτη στιγμή που ξεκίνησε η ρωσική εισβολή στα ουκρανικά εδάφη η Wagner προχώρησε στην στρατολόγηση χιλιάδων νέων στρατιωτών με σκοπό την αποστολή τους στο πεδίο της μάχης. Αυτή η κίνηση βοήθησε τη Μόσχα να καταφέρει σημαντικές νίκες πέριξ του Ντονμπάς. Επιπλέον ο Πριγκόζιν που κατά το παρελθόν αρνιόταν ότι έχει σχέση με τη Wagner πλέον έχει αναγνωρίσει εμπράκτως την εμπλοκή του με αυτή. Μάλιστα υπάρχουν περιπτώσεις όπου ο ίδιος βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της μάχης και με βίντεο που αναρτά στα social media παρουσιάζει τα μέλη της Wagner ως ήρωες ενώ φροντίζει να μιλήσει με σκληρή γλώσσα για την επιβολή κυρώσεων στη Ρωσία από τη Δύση.

Όπως σημειώνει το Politico η Wagner είναι ένα μόνο κομμάτι που έχει σύνδεση με τον «σεφ του Κρεμλίνου». Μάλιστα κατά το παρελθόν είδαν το φως της δημοσιότητας πολλές αναφορές σχετικά με τη σύνδεση του Πριγκόζιν με διάφορες επιχειρήσεις ενώ πριν από λίγες μέρες παραδέχθηκε δημόσια την παρέμβασή του στις αμερικανικές εκλογές του 2016, όπου νικητής αναδείχθηκε ο Ντόναλντ Τραμπ.

Την ίδια στιγμή μία πολύμηνη έρευνα του Politico έφερε στο φως αποκλειστικές νέες λεπτομέρειες αναφορικά με το πωςς το δίκτυο του Πριγκόζιν έχει καταφέρει να γίνει μία εκτεταμένη διεθνής στρατιωτική και πολιτική επιχείρηση επιρροής. Η ίδια έρευνα αποκάλυψε τις προσπάθειες που καταβάλουν οι ΗΠΑ με τους συμμάχους τους προκειμένουν να μειωθεί η επιρροή της Wagner σε αφρικανικές χώρες. 

Δημοφιλέστερα

To Top