Οικονομία

UBS: Η Ελλάδα θα εκπλήξει θετικά σε οικονομία – Θετική για ομόλογα και τράπεζες το 2023

Η ελληνική οικονομία θα μπορούσε να επαναλάβει τη θετική έκπληξη στην οικονομία της και το 2023, εκτιμά η UBS. Η ελβετική τράπεζα υποβαθμίζει την αύξηση του ελληνικού ΑΕΠ για πέρυσι στο 5% (έναντι της προηγούμενης εκτίμησης για 6,4%) αλλά αναθεωρεί την εκτίμησή της για την αύξηση του ΑΕΠ το 2023 σε 3% από 2,5% προηγουμένως.

«Αυτό που κάνει τώρα πιο εποικοδομητικές τις προοπτικές για το 2023 είναι οι καταναλωτές, ο προϋπολογισμός και η αναβάθμιση της ανάπτυξης στην Ευρωζώνη», εξηγεί η τράπεζα. Παρότι μειώνει την εκτίμηση για πέρυσι στο 5%, η UBS εξηγεί ότι αυτή η επίδοση εξακολουθεί να είναι 1% πάνω από εκεί που ήταν η εκτίμηση του consensus στις αρχές του 2022.

«Αυτό που κάνει αυτή την υπεραπόδοση της ανάπτυξης πραγματικά ξεχωριστή είναι ότι συνέβη, την ώρα που η αύξηση του ΑΕΠ της Ευρωζώνης υπολειπόταν του consensus στις αρχές του 2022 κατά 1,5%, δεδομένων των επιπτώσεων από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Η άποψή μας είναι ότι το 2023 είναι πιθανό να είναι ακόμη ένα έτος όπου το consensus (η εκτίμηση του οποίου είναι στο 0,6% μόλις για φέτος) θα μπορούσε να αποδειχθεί υπερβολικά απαισιόδοξο», εξηγεί η UBS.

Η ελβετική τράπεζα βλέπει πολλούς διαφορετικούς παράγοντες που στηρίζουν τη συνεχιζόμενη αισιοδοξία για το 2023 στην Ελλάδα.

Διαβάστε αναλυτικά στο newmoney.gr

Δημοφιλέστερα

To Top