Διεθνή

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ένα χρόνο μετά Μπάιντεν και Πούτιν σε φάση κλιμάκωσης

Στις 24 Φεβρουαρίου συμπληρώνεται ένας χρόνος από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και αντί η κατάσταση στο μέτωπο να οδηγείται σε εκτόνωση, φαίνεται πως η περιβόητη τρίτη φάση του πολέμου βρίσκεται προ των πυλών.

Παραμονές της πρώτης επετείου από την «ειδική στρατιωτική επιχείρηση», όπως χαρακτηρίζει η Ρωσία την εισβολή στην Ουκρανία, ο Αμερικανός πρόεδρος και ο ομόλογός του της Ρωσίας έριξαν και άλλο λάδι στη φωτιά με ομιλίες που εκφώνησαν, ο μεν Τζο Μπαίντεν από την Πολωνία, ο δε Βλαντιμίρ Πούτιν από τη Μόσχα.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ ταξίδεψε στο Κίεβο και ακολούθως στη Βαρσοβία προκειμένου να κατευνάσει την ανησυχία ανατολικοευρωπαϊκών κυβερνήσεων για τις γεωπολιτικές εξελίξεις στην περιοχή και έστειλε ξανά μήνυμα υπέρ της αδιάκοπης στήριξης της Ουκρανίας. Ο Αμερικανός πρόεδρος στην ομιλία του από την Πολωνία στάθηκε στην απομόνωση στην οποία έχει περιέλθει η Ρωσία, μίλησε για νέες κυρώσεις σε βάρος της Μόσχας, ενώ προειδοποίησε για δύσκολες ημέρες που όμως θα αντιμετωπιστούν με πυγμή από την Ουκρανία και τους συμμάχους της.

Οι δηλώσεις του Τζο Μπάιντεν είχαν ειδική σημειολογία και έγιναν μετά το διάγγελμα του Βλαντιμίρ Πούτιν που εξαπέλυσε τα πυρά του προς τη Δύση, κατηγορώντας την ότι επιτίθεται στη Ρωσία και απειλώντας με απάντηση σε περίπτωση κλιμάκωσης.

Οι απειλές του Πούτιν και οι κατηγορίες για τη Δύση
Ο Ρώσος πρόεδρος, ενώπιον των στενών συνεργατών του στις πρώτες σειρές (Πεσκόφ, Μεντβέντεφ, Λαβρόφ, Σοϊγκού) και του Πατριάρχη Μόσχας, Κύριλλου, ξεκίνησε μιλώντας για τις δύσκολες στιγμές που διάγει η χώρα, ακόμα και πριν από τα ιστορικά γεγονότα και ανέφερε ότι η ειδική στρατιωτική επιχείρηση, όπως αποκαλεί την εισβολή στην Ουκρανία, θα σχεδιαστεί και θα υλοποιηθεί βήμα-βήμα.

Στην ομιλία του ενώπιον της Ομοσπονδιακής Συνέλευσης της Ρωσίας, επέρριψε ευθύνες στη Δύση, υποστηρίζοντας ότι “η Μόσχα έκανε τα πάντα για να αποφύγει τον πόλεμο, αλλά η υποστηριζόμενη από τη Δύση Ουκρανία σχεδίαζε να επιτεθεί στην Κριμαία”. Παράλληλα ανακοίνωσε ότι η Ρωσία διακόπτει την συμμετοχή της στην συνθήκη New Start που έχει υπογράψει με τις ΗΠΑ για τον περιορισμό των στρατηγικών πυρηνικών οπλοστασίων των δύο πλευρών.

Η συνθήκη New START με τις Ηνωμένες Πολιτείες προβλέπει τον περιορισμό των στρατηγικών οπλοστασίων των δύο πλευρών.

«Δεν αποχωρούμε από τη συμφωνία, αλλά αναστέλλουμε τη συμμετοχή μας», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Πούτιν. «Αν οι ΗΠΑ κάνουν πυρηνικές δοκιμές, θα κάνουμε το ίδιο κι εμείς. Παράλληλα, γνωρίζουμε ότι ορισμένα πυρηνικά όπλα των Αμερικανών φτάνουν στην ημερομηνία λήξης τους», συμπλήρωσε.

Δημοφιλέστερα

To Top