Αθλητισμός

Champions League: Μάντσεστερ Σίτι και Ίντερ στην… pole position για τα προημιτελικά

Αυλαία πέφτει απόψε (22/2, 22:00) στην πρώτη αγωνιστική της φάσης των «16» του Champions League με τα δυο τελευταία ζευγάρια να μπαίνουν στην «μάχη». Στο «Σαν Σίρο» σε μια «μονομαχία»… μύθων η Ίντερ θα υποδεχτεί τους Δράκους της Πόρτο (Cosmote Sport 3 HD) και την ίδια ώρα στην «Red Bull Arena» η Λειψία καλείται να αντιμετωπίσει την ισχυρή Μάντσεστερ Σίτι του Πεπ Γκουαρδιόλα (Cosmote Sport 2 HD – MEGA).

Δράκοι εναντίον… φιδιών

H Ίντερ και η Πόρτο βρίσκονται αντιμέτωπες μόλις για δεύτερη φορά σε νοκ άουτ φάση του Champions League. Το 2005 οι Νερατζούρι του Ρομπέρτο Μαντσίνι είχαν ξεπεράσει το εμπόδιο των Δράκων και πάλι στη φάση των «16», μετά την νίκη τους στην Ιταλία με 3-1. Οι Μιλανέζοι έχουν υποδεχτεί δυο φορές τους Πορτογάλους στο «σπίτι» τους και μετρούν ισάριθμες νίκες.

Η ομάδα του Σιμόνε Ιντζάγκι πέρασε στα νοκ άουτ της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης, τερματίζοντας δεύτερη, οκτώ βαθμούς πίσω από την «απόλυτη» Μπάγερν Μονάχου και απέκλεισε την Μπαρτσελόνα. Από την πλευρά της η εξαιρετική Πόρτο πέρασε ως πρώτη από τον όμιλο της με 12 βαθμούς και άφησε πίσω της Μπριζ, Μπάγερ Λεβερκούζεν και Ατλέτικο Μαδρίτης.

Ο Σιμόνε Ιντζάγκι δεν θα έχει στη διάθεση του τον Χοακίν Κορέα. Από την πλευρά του ο Σέρτζιο Κονσεϊσάο δεν μπορεί να υπολογίζει στους Καρντόσο, Εβανίλσον, Βερόν ενώ οι Γκαλένο, Οτάβιο και Ουρίμπε είναι αμφίβολοι.

Το Ίντερ – Πόρτο μέσα από τη «γλώσσα» των αριθμών

  • Και οι τέσσερις προηγούμενες αναμετρήσεις μεταξύ Ίντερ και Πόρτο έγιναν στο Champions League το 2005 – η ιταλική ομάδα έμεινε αήττητη στη φάση των «16» το 2004-05 (1 νίκη – 1 ισοπαλία), πριν και οι δύο ομάδες κερδίσουν από ένα παιχνίδι το 2005-06 στη φάση των ομίλων.
  • Αυτή θα είναι η 10η φορά που η Ίντερ φιλοξενεί πορτογαλική ομάδα σε ευρωπαϊκές διοργανώσεις, ενώ είναι αήττητη στις προηγούμενες εννέα (οκτώ νίκες και μια ισοπαλία). Η μόνη ομάδα που απέφυγε την ήττα ήταν η Μποαβίστα, στην ισοπαλία (0-0) στο Κύπελλο UEFA τον Οκτώβριο του 1991.
  • Η Πόρτο έχει χάσει μόνο έναν από τους προηγούμενους επτά αγώνες της με Ιταλούς αντιπάλους σε ευρωπαϊκή διοργάνωση (4 νίκες – 2 ισοπαλίες). Αυτή η μοναδική ήττα ήρθε από τη Γιουβέντους στον δεύτερο αγώνα της φάσης των «16» του Champions League το 2020-21 (2-3), ωστόσο η ομάδα του Σέρτζιο Κονσεϊσάο πήρε την πρόκριση.
  • Η Ίντερ έχει κερδίσει και τους δύο τελευταίους εντός έδρας αγώνες της στο Champions League, νικώντας την Μπαρτσελόνα με 1-0 και τη Βικτόρια Πλζεν με 4-0. Η τελευταία φορά που κέρδισαν τρία συνεχόμενα εντός έδρας παιχνίδια στη διοργάνωση ήταν μεταξύ Δεκεμβρίου 2009 και Νοεμβρίου 2010.
  • Η Πόρτο κέρδισε τους τελευταίους τέσσερις αγώνες της στο Champions League και στοχεύει να ισοφαρίσει το μεγαλύτερο σερί νικών της στη διοργάνωση – σερί πέντε παιχνιδιών μεταξύ Οκτωβρίου και Δεκεμβρίου του 2018, το οποίο έγινε επίσης υπό τον σημερινό προπονητή Σέρτζιο Κονσεϊσάο.
  • Αυτό θα είναι το πέμπτο παιχνίδι του προπονητή της Ίντερ, Σιμόνε Ιντζάγκι στα νοκ άουτ του Champions League, ενώ έχει υποστεί ήττες στα τρία από τα προηγούμενα τέσσερα (1 νίκη). Η εξαίρεση μεταξύ αυτών των τεσσάρων αγώνων ήταν η νίκη με 1-0 στο «Άνφιλντ» εναντίον της Λίβερπουλ την περασμένη σεζόν.
  • Ο Σέρτζιο Κονσεϊσάο έχει κερδίσει τα περισσότερα παιχνίδια από οποιονδήποτε προπονητή της Πόρτο στο Champions League (20), ενώ το ποσοστό νικών του 50% (20/40) είναι δεύτερο πίσω από το ρεκόρ του Ζουλιέν Λοπετέγκι (56% – 9/16) για προπονητές με τουλάχιστον 10 παιχνίδια στη διοργάνωση.
  • Ο Έντιν Τζέκο συμμετείχε άμεσα σε τέσσερα γκολ σε έξι εμφανίσεις στο Champions League αυτή τη σεζόν (τρία γκολ, μία ασίστ), τα περισσότερα από οποιονδήποτε ποδοσφαιριστή της Ίντερ.
  • Ο Μεχντί Ταρεμί έχει συμμετάσχει άμεσα σε επτά γκολ σε πέντε παιχνίδια για την Πόρτο στο Champions League αυτή τη σεζόν (πέντε γκολ, δύο ασίστ) – τα περισσότερα από παίκτη σε μία μόνο σεζόν για τον σύλλογο από τον Μούσα Μαρεγκά το 2018-19 ( 8 – έξι γκολ και δύο ασίστ).
  • Ο σέντερ μπακ της Ίντερ, Αλεσάντρο Μπαστόνι, είναι ο κορυφαίος της ομάδας σε ασίστ (2) στο Champions League αυτή τη σεζόν, ενώ μόνο ο Φεντερίκο Ντιμάρκο (7) έχει δημιουργήσει περισσότερες ευκαιρίες σε ανοιχτό παιχνίδι από τον Ιταλό στόπερ (5) στη διοργάνωση το 2022-23.

Οι Ταύροι ψάχνουν την υπέρβαση

Λειψία και Μάντσεστερ Σίτι θα κονταροχτυπηθούν για πρώτη φορά σε νοκ άουτ του Champions League και τρίτη γενικότερα στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση. Οι δυο ομάδες είχαν βρεθεί αντιμέτωπες στη φάση των ομίλων το 2021 και είχαν από μια νίκη στην έδρα τους (6-3 στο Μάντσεστερ, 2-1 στη Γερμανία). Φυσικά είναι ένα ζευγάρι με ξεκάθαρο φαβορί, όμως οι Ταύροι σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να υποτιμηθούν.

Οι Πολίτες πέρασαν δια… περιπάτου από τον όμιλο, καθώς τερμάτισαν πρώτοι με 14 βαθμούς, έξι περισσότερους από τη δεύτερη Ντόρτμουντ. Από την πλευρά της η Λειψία πήρε τη δεύτερη θέση πίσω από την πρωταθλήτρια Ευρώπης Ρεάλ Μαδρίτης, με 12 βαθμούς, διπλάσιους από την τρίτη Σαχτάρ.

Η ομάδα του Πεπ Γκουαρδιόλα ταξίδεψε στη Γερμανία χωρίς τον… μαέστρο της, Κέβιν Ντε Μπρόινε και τους Λαπόρτ – Στόουνς. Όσον αφορά τους γηπεδούχους ο Μάρκο Ρόζε δεδομένα δεν υπολογίζει τους Ντιαλό, Γκουλάτσι και Όλμο, ενώ αμφίβολος είναι ο Κρίστοφερ Ενκουνκού.

Τα στατιστικά του Λειψία – Μάντσεστερ Σίτι

Δημοφιλέστερα

To Top