Διεθνή

Μόσχα: Δεν συζητήσαμε με την Κίνα ειρηνευτικό σχέδιο

Εκτός συζήτησης του υπουργού Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ και του επικεφαλής της κινεζικής διπλωματίας Ουάνγκ Γι έμεινε το υποτιθέμενο κινεζικό σχέδιο για την επίλυση της σύρραξης στην Ουκρανία, ανακοίνωσε η Μόσχα.

«Παρατηρούμε δηλώσεις ορισμένων Δυτικών πολιτικών και ρεπορτάζ μέσων ενημέρωσης αναφορικά με κάποιου είδους “κινεζικό ειρηνευτικό σχέδιο”. Ως συνήθως, διαστρεβλώνουν την πραγματική εικόνα», είπε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα.

«Οι Κινέζοι εταίροι μας μάς ενημέρωσαν για τις απόψεις τους σχετικά με τις βαθύτερες αιτίες της ουκρανικής κρίσης καθώς και για την προσέγγισή τους για μια πολιτική διευθέτηση. Δεν υπήρξε καμία συζήτηση κάποιου ξεχωριστού (ειρηνευτικού) σχεδίου», πρόσθεσε.

Νωρίτερα, ο Ουκρανός υπουργός Οικονομικών, μιλώντας στο BBC, εξέφρασε την ελπίδα η Κίνα να ταχθεί με το δικό του μέρος στον πόλεμο κατά της Ρωσίας. 

Η επισήμανση του έγινε ενώ διεξάγονται συνομιλίες μεταξύ Μόσχας και Πεκίνου και το κλίμα ανάμεσα σε Δύση και Κρεμλίνο έχει οξυνθεί. 

Ρωσία: Καλωσορίζουμε την ετοιμότητα της Κίνας στην επίλυση της κρίσης

Η Ρωσία ανακοίνωσε, νωρίτερα, ότι καλωσορίζει την Κίνα που αναλαμβάνει έναν πιο ενεργό ρόλο στις προσπάθειες που καταβάλλονται για να επιλυθεί η σύγκρουση στην Ουκρανία και είπε ότι εκτιμά την «ισορροπημένη προσέγγιση» στο θέμα αυτό.

Μιλώντας λίγη ώρα αφότου ο κορυφαίος διπλωμάτης της Κίνας, Ουάνγκ Γι, συναντήθηκε με τον Πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν στο Κρεμλίνο , η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα, δήλωσε ότι η επίσκεψη του Ουάνγκ έδειξε ότι η Ρωσία και η Κίνα έχουν την ίδια προσέγγιση σε πολλά παγκόσμια ζητήματα.

«Καλωσορίζουμε την ετοιμότητα της Κίνας να παίξει ένα θετικό ρόλο στην επίλυση της ουκρανικής κρίσης», δήλωσε η Ζαχάροβα κατά την διάρκεια ενημέρωσης.

Δημοφιλέστερα

To Top