Διεθνή

Ρουκέτες και αεροπορικές επιδρομές στη Λωρίδα της Γάζας μετά τους 11 νεκρούς Παλαιστίνιους

Το Ισραήλ και ένοπλες παλαιστινιακές οργανώσεις από τη Λωρίδα της Γάζας αντάλλαξαν σήμερα ρουκέτες και πυραύλους, μία ημέρα μετά τη φονική επιδρομή του ισραηλινού στρατού στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

Ένδεκα Παλαιστίνιοι, ανάμεσά τους και ένας 16χρονο έφηβος, σκοτώθηκαν χθες Τετάρτη και περισσότεροι από 80 άλλοι τραυματίστηκαν από σφαίρες κατά την επιδρομή του ισραηλινού στρατού στη Ναμπλούς, την πιο αιματηρή που έχει καταγραφεί στη Δυτική Όχθη από το 2005.

Όπως συμβαίνει συνήθως, μετά την επιχείρηση αυτή του στρατού τη νύκτα εκτοξεύθηκαν ρουκέτες από τη Γάζα εναντίον του Ισραήλ, τις οποίες ακολούθησαν ισραηλινά αεροπορικά πλήγματα εναντίον του παλαιστινιακού θύλακα ο οποίος βρίσκεται υπό τον έλεγχο του παλαιστινιακού κινήματος Χαμάς από το 2007.

Προς το παρόν δεν έχουν υπάρξει αναφορές για θύματα.

Λίγο νωρίτερα ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες εξέφρασε την έντονη ανησυχία του για την κατάσταση «στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη» η οποία «είναι πιο εύφλεκτη από όσο έχει υπάρξει εδώ και χρόνια».

Η ΕΕ ζήτησε «από όλες τις πλευρές να εργαστούν για την αποκατάσταση της ηρεμίας και για την αποκλιμάκωση της έντασης».

«Αποκατάσταση της ηρεμίας»

Από την αρχή του έτους στην ισραηλινοπαλαιστινιακή σύγκρουση έχουν σκοτωθεί 60 Παλαιστίνιοι (μέλη ένοπλων οργανώσεων και άμαχοι, ανάμεσά τους ανήλικοι), 10 Ισραηλινοί (9 πολίτες, ανάμεσά τους τρεις ανήλικοι, κι ένας αστυνομικός), καθώς και μια Ουκρανή, σύμφωνα με καταμέτρηση του AFP βασιζόμενη σε ανακοινώσεις επίσημων ισραηλινών και παλαιστινιακών πηγών.

«Η άμεση προτεραιότητά μας πρέπει να είναι να εμποδίσουμε μια περαιτέρω κλιμάκωση, να μειώσουμε την ένταση και να αποκαταστήσουμε την ηρεμία», υπογράμμισε ο Γκουτέρες.

Λίγο πριν τα ξημερώματα σήμερα πολλές ρουκέτες – οκτώ σύμφωνα με Παλαιστίνιους αυτόπτες μάρτυρες, έξι σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό – εκτοξεύθηκαν από τη Λωρίδα της Γάζας εναντίον του Ισραήλ.

Δημοφιλέστερα

To Top