Οικονομία

Το κρέας που ξέρατε τελειώνει, υποδεχτείτε το φυτικό κρέας – Πώς μια ελληνική εταιρεία αξιοποιεί τα μικροφύκη

Συνάντησα τον Βασίλη Στενό στο πρώτο Hellenic Impact Investing Conference την ημέρα της Τσικνοπέμπτης. Με διάθεση να τον «πειράξω» λίγο, ξεκίνησα την κουβέντα μας αναφερόμενη στο αγαπημένο ελληνικό έθιμο: τις αναρίθμητες ψησταριές και την μεγάλη κατανάλωση κρέατος.

«Υπάρχει περίπτωση να γιορτάσουμε κάποτε την Τσικνοπέμπτη χωρίς κρέας;» τον ρώτησα.

«Σε λιγότερο από ένα χρόνο αυτό θα είναι πραγματικότητα, και με τη δική μας συμβολή» μου είπε και ομολογώ ότι με αιφνιδίασε.

Ο Βασίλης Στενός είναι ιδρυτής της start up Solmeyea, μίας εταιρείας αγροτεχνολογίας και βιοτεχνολογίας που μετέχει στην εφοδιαστική αλυσίδα για την παραγωγή φυτικού (plant based) κρέατος, αλλά και φυτικών ψαριών και αυγών.

Παράγει πρώτη ύλη από μικροφύκη από εντατική καλλιέργεια σε ένα πρότυπο θερμοκήπιο 30 τετραγωνικών μέτρων στο ερευνητικό κέντρο του Δημόκριτου.

Ο Βασίλης Στενός, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Solmeyea στο πρώτο Hellenic Impact Investing Conference που διοργανώθηκε στην Ελλάδα
«Τα μικροφύκη είναι απλοί, μονοκύτταροι ευκαρυωτικοί οργανισμοί που υπάρχουν σε αφθονία στη φύση» μας εξηγεί ο Β. Σπανός. «Υπάρχουν εκατομμύρια διαφορετικά είδη μικροφυκών και κάποια από αυτά επιτρέπεται να καταναλωθούν με ασφάλεια από τον άνθρωπο, για παράδειγμα η γνωστή σπιρουλίνα ή η χλωρέλλα. Εμείς καλλιεργούμε χλωρέλλα με εντατικό τρόπο συνδυάζοντας την πατέντα μας που μετατρέπει το διοξείδιο του άνθρακα σε μία πρώτη ύλη, ασφαλώς και γρήγορα καταναλισκούμενης από τη χλωρέλλα».

Οι «καλλιέργειες» των μικροφυκών στο θερμοκήπιο της Solmeyea στο Δημόκριτο

Κάθε τρεις ημέρες γίνεται η συγκομιδή και αφύγρανση της πράσινης βιομάζας. Το υλικό μπαίνει στο φούρνο και παράγει μία σκόνη, ένα «πράσινο αλεύρι» όπως περιγράφει ο Β. Σπανός. Αυτό αποτελεί την πρώτη ύλη που χρησιμοποιείται σε συνταγές για φυτικά μπιφτέκια, μπριζόλες, ψάρια ακόμα και αυγά, αντικαθιστώντας σε πολλές περίπτώσεις τη σόγια.

«Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που δεν μπορούν να καταναλώσουν σόγια, γιατί έχουν διαιτητικούς ή θρησκευτικούς περιορισμούς, για παράδειγμα οι μουσουλμάνοι» σημειώνει ο Β. Σπανός. «Τα μικροφύκη έρχονται να καλύψουν αυτό το κενό, αφού περιέχουν πολλά αμινοξέα, διπλάσιο πρωτεϊνικό περιεχόμενο από τη σόγια και δεν προκαλούν αλλεργίες. Επίσης η βιομάζα από τα μικροφύκη περιέχει πολλά λιπίδια, χρωστικές, καροτενοειδή, αντιοξειδωτικές ουσίες και ωμέγα 3.»

Η Hooked Foods σημειώνει εξαιρετικά μεγάλη απήχηση στην αγορά με βασικούς λιανοπωλητές στη Σουηδία: ICA, Coop, Hemköp, 7eleven και MatHem
Το τέλος του παραδοσιακού κρέατος
Η Solmeyea συνεργάζεται με νεοφυείς εταιρείες σε Ισπανία, Σουηδία και Γαλλία, οι οποίες παράγουν plant based προϊόντα. Είναι μέρος του οργανισμού ITC – Innovation Technology Cluster Murska Sobota που προσπαθεί να περιορίσει την κατανάλωση κρέατος, δίνοντας στους καταναλωτές νόστιμες και υγιεινές εναλλακτικές.

Δημοφιλέστερα

To Top