Οικονομία

Η χώρα που δεν καταλαβαίνει από ακρίβεια – Πώς νίκησε τον πληθωρισμό, τι μπορούμε να μάθουμε από αυτή (γραφήματα)

Καθώς πολλές χώρες σε όλο τον κόσμο μάχονται με τον επίμονα υψηλό πληθωρισμό, η άνοδος των τιμών ήταν πολύ λιγότερο δραματική στην Ελβετία, αυτό το μικρό ορεινό κράτος που εκτείνεται στη δυτική Ευρώπη.

Ο πληθωρισμός στην Ελβετία έφτασε σε υψηλό 29 ετών, στο 3,5%, το 2022. Αν και εξακολουθεί να είναι υψηλός για τα ελβετικά δεδομένα, είναι πολύ κάτω από τα διψήφια ποσοστά άλλων προηγμένων οικονομιών, όπως οι ΗΠΑ (9,1%), το Ηνωμένο Βασίλειο (11,1%) και η ευρωζώνη (10,6%).

«Νομίζω ότι το αισθάνονται περισσότερο στο εξωτερικό παρά εδώ στην Ελβετία», δήλωσε ένας καταναλωτής στη Ζυρίχη στο CNBC τον περασμένο μήνα. «Η μητέρα μου ζει στη Γερμανία, στο Βερολίνο, και μου λέει πάντα ότι όλα έγιναν τόσο ακριβά».

Οι τιμές ξεκινούν από μια υψηλή βάση

Η Ελβετία είναι μία από τις πλουσιότερες χώρες του κόσμου, με κατά κεφαλήν ΑΕΠ που ξεπερνά αυτό άλλων μεγάλων οικονομιών, όπως οι ΗΠΑ, η Ιαπωνία και η Γερμανία.

Επίσης, φιλοξενεί μερικούς από τους πλουσιότερους πολίτες στον κόσμο, με μέσο πλούτο 696.604 δολάρια ανά ενήλικα – και ένα υψηλό κόστος ζωής που ταιριάζει με αυτό.

Η Ζυρίχη και η Γενεύη παρέμειναν σταθερά μεταξύ των 10 πιο ακριβών πόλεων του κόσμου πέρυσι, σύμφωνα με το Economist Intelligence Unit, ακόμη και όταν ο πληθωρισμός ανέβασε το κόστος διαβίωσης σε άλλα ακριβά μέρη, όπως η Σιγκαπούρη και η Νέα Υόρκη.

Ως αποτέλεσμα, οι Ελβετοί πολίτες επηρεάζονται γενικά λιγότερο από τις αυξήσεις των τιμών, καθώς τείνουν να ξοδεύουν μικρότερο ποσοστό του εισοδήματός τους σε βασικά αγαθά, όπως η διατροφή και η διαμονή, σε σχέση με τα είδη πολυτελείας.

«Επειδή οι άνθρωποι είναι κατά μέσο όρο αρκετά πλούσιοι, το μερίδιο των τροφίμων στον συνολικό προϋπολογισμό των νοικοκυριών δεν είναι τόσο μεγάλο όσο ίσως σε άλλες χώρες», δήλωσε στο CNBC ο Tομπάιας Στράουμαν, καθηγητής οικονομικής ιστορίας στο Πανεπιστήμιο της Ζυρίχης.

«Έχουμε επίσης ανισότητα, φυσικά. Αλλά, από διεθνή άποψη, έχουμε, νομίζω, μια οινωνική πολιτική που λειτουργεί πολύ καλά», πρόσθεσε.

Η σταθερότητα του ελβετικού φράγκου
Ένας άλλος λόγος για τη σχετική σταθερότητα των τιμών της Ελβετίας προέρχεται από το ισχυρό ελβετικό φράγκο.

Το νόμισμα της χώρας έχει ενισχυθεί σταθερά, αυξάνοντας την αξία του για να φτάσει στην ισοτιμία με το ευρώ το 2022. Ενώ πολλά νομίσματα σημείωσαν βουτιά έναντι του ανατιμημένου δολαρίου ΗΠΑ, το ελβετικό φράγκο παρέμεινε σταθερό εν μέσω της αστάθειας στην Ευρώπη

Δημοφιλέστερα

To Top