Οικονομία

Wall Street: Νευρικότητα προκάλεσαν οι πιέσεις στην αγορά ομολόγων

Νευρικότητα επικράτησε την Τετάρτη στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, με την προοπτική περαιτέρω σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής από την Κεντρική Τράπεζα να προβληματίζει τους επενδυτές, ενώ παράλληλα προκαλεί πιέσεις στην αγορά των κρατικών ομολόγων.

Συγκεκριμένα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones κατάφερε λίγο πριν το κλείσιμο να γυρίσει σε θετικό έδαφος και να ολοκληρώσει τις συναλλαγές με οριακή άνοδο στις 32.662 μονάδες. Ο δείκτης βαρόμετρο S&P 500, από την πλευρά του, διολίσθησε 0,47% και τις 3.951 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq υποχώρησε 0,66% στις 11.379 μονάδες.

Οι σημερινές διακυμάνσεις προήλθαν από τις πιέσεις στην αγορά των κρατικών ομολόγων, καθώς οι traders προεξοφλούν την περαιτέρω αύξηση των επιτοκίων, με στόχο την αναχαίτιση του επίμονα υψηλού πληθωρισμού.

Είναι ενδεικτικό ότι η απόδοση του μονοετούς κρατικού ομολόγου αναρριχάται άνω του 5%, ενώ η απόδοση του 10ετούς τίτλου των ΗΠΑ εκτοξεύτηκε στο υψηλότερο επίπεδο από τον περασμένο Νοέμβριο και βρέθηκε στα όρια του 4%.

Με τον πληθωρισμό να παραμένει σε μη ικανοποιητικά επίπεδα, όλοι οι αναλυτές περιμένουν νέες παρεμβάσεις από την ομοσπονδιακή τράπεζα, με το βασικό σενάριο να προβλέπει ότι το τελικό ύψος των επιτοκίων θα φθάσει στο 5,4% έως τον Σεπτέμβριο και ότι η πολυπόθητη μείωση των επιτοκίων δεν πρόκειται να επέλθει πριν το 2024.

Ας σημειωθεί ότι σήμερα το επιτοκιακό εύρος κυμαίνεται μεταξύ 4,5% και 4,75%. Στην προσεχή συνεδρίαση του Μαρτίου, ωστόσο, αναμένεται να αναθεωρεί κατά 25 ή κατά 50 μονάδες βάσης.

newmoney.gr

Ειδήσεις σήμερα:

Live Update: Λεπτό προς λεπτό οι εξελίξεις για τη φονική σύγκρουση τρένων στη Λάρισα

Το μοιραίο λάθος του σταθμάρχη που έφερε την τραγωδία

Τραγικές στιγμές για τους συγγενείς των θυμάτων – Πώς γίνεται η αναγνώριση

Δημοφιλέστερα

To Top