Οικονομία

Χρηματιστήριο Αθηνών: Διόρθωση με ισχυρές πιέσεις σε όλο το ταμπλό

Ισχυρή διόρθωση καταγράφεται την Πέμπτη στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους πωλητές να αναλαμβάνουν τα ηνία της αγοράς και να προχωρούν σε κατοχύρωση των υψηλών κερδών του 2023 (υψηλό 8,5 ετών). Το κύμα των ρευστοποιήσεων επεκτείνεται σ΄ όλο το εύρος του ταμπλό, ενώ τα «στοιχήματα» για το ύψος των επιτοκίων και το μέγεθος του πληθωρισμού έρχονται να επιτείνουν τις ανησυχίες.

Πιο αναλυτικά, ο Γενικός Δείκτης σημειώνει κάμψη κατά 1,67% και διαμορφώνεται στις 1.114,16 μονάδες, χάνοντας σχεδόν 19 μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Τετάρτης (1.133,11 μονάδες). Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε επτά μονάδες (από 1.113,32 έως 1.120,21 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται στα 14,3 εκατομμύρια ευρώ.

Ο Γενικός Δείκτης, μετά τις 10×10 ανοδικές εβδομάδες και τους 5×5 θετικούς μήνες, υποκύπτει στις πιέσεις για ισχυρή διόρθωση, με τους επενδυτές να σπεύδουν να κατοχυρώσουν τα ισχυρά κέρδη του 2023 (άνω του 21% για τον Γ.Δ., άνω του 45% για τις τράπεζες).

Τα νέα στοιχεία για τον πληθωρισμό, οπωσδήποτε, επιδρούν αρνητικά στην επενδυτική ψυχολογία. Ιδίως από την στιγμή που οι κεντρικές τράπεζες ετοιμάζονται για νέες αυξήσεις επιτοκίων -μια άκρως δυσμενής εξέλιξη για τις αγορές του εξωτερικού.

Την ίδια ώρα, η σιδηροδρομική τραγωδία στα Τέμπη έρχεται να «φουντώσει» εκ νέου τα σενάρια για τον ακριβή χρόνο διεξαγωγής των βουλευτικών εκλογών, αυξάνοντας αισθητά τον βαθμό της πολιτικής αβεβαιότητας.

Από την άλλη πλευρά, βέβαια, το συνεχές ράλι έχει προκαλέσει σαφή κόπωση στους επενδυτές και επομένως, η σημερινή διόρθωση θεωρείται απολύτως εύλογη αλλά και αναγκαία, καθώς τα βραχυπρόθεσμα ανοδικά περιθώρια ήδη θεωρούνται συμπιεσμένα.

«Με δεδομένο ότι το χρήμα που συντηρεί το ανοδικό momentum στο ελληνικό χρηματιστήριο, προέρχεται από ισχυρά διεθνή χαρτοφυλάκια, η συνέχιση μιας απνευστί ανοδικής κίνησης για 11η συνεχόμενη εβδομάδα, χωρίς δηλαδή διόρθωση, θα συνιστά εξέλιξη – έκπληξη ακόμη και για τους πιο αισιόδοξους εκπροσώπους της επενδυτικής κοινότητας. Μπορεί ωστόσο να συμβεί, καθώς οι ασύμμετρες συμπεριφορές στις αγορές συνιστούν συχνά στοιχείο της συμπεριφοράς τους» σχολίαζε την Τρίτη ο Δημήτρης Τζάνας της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

Ας σημειωθεί ότι τα κυοφορούμενα επιχειρηματικά deals, η προοπτική ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας, τα ικανοποιητικά εταιρικά αποτελέσματα, αλλά και τα γενναιόδωρα μερίσματα αποτελούν τους βασικούς «τροφοδότες» του φετινού ξέφρενου ράλι, το οποίο έχει φέρει την αγορά στο υψηλότερο επίπεδο από τον Σεπτέμβριο του 2014.

Πηγή: newmoney.gr

Δημοφιλέστερα

To Top