Αθλητισμός

La Liga, Μπαρτσελόνα-Ρεάλ Μαδρίτης: Το clasico κρίνει τη μάχη του τίτλου

Το τέταρτο φετινό Clasico έχει μετατραπεί σε… τελικό πρωταθλήματος, ειδικά για τη Ρεάλ Μαδρίτης η οποία πληρώνοντας τις γκέλες των προηγούμενων αγωνιστικών αν δεν κερδίσει σήμερα αποχαιρετά τις όποιες ελπίδες έχει για να κατακτήσειο τη φετινή La Liga.

Η Μπαρτσελόνα του Τσάβι οδηγεί την κούρσα του πρωταθλήματος έχοντας μια διαφορά ασφαλείας (όπως είναι το +9) και σήμερα ξέρει ότι έχει την ευκαιρία να… τελειώσει τη μεγάλη της αντίπαλο, αλλά και να πάρει ακόμη μεγαλύτερη ψυχολογικό τόνωση εν όψει της 5ης Απριλίου όταν και θα την υποδεχθεί εκ νέου στον δεύτερο ημιτελικό του Κυπέλλου (έχοντας επικρατήσει με 1-0 στο Μπερναμπέου).

Στα τρία προηγούμενα ραντεβού τους η Ρεάλ είχε νικήσει στο ματς του πρώτου γύρου, αλλά στη συνέχεια έχασε στον τελικό του Super Cup στη Σαουδική Αραβία και στον εντός έδρας ημιτελικό…

Στο σημερινό ματς όμως υπάρχει και μια άλλη ιδιαιτερότητα που δίνει ακόμη μεγαλύτερο ενδιαφέρον καθώς στο μεσοδιάστημα έχει προκύψει και το σκάνδαλο Νεγκρέιρα (ο πρώην αντιπρόεδρος της Επιτροπής Διαιτησία με τις εταιρίες του οποίου είχε… συνεργασία η Μπαρτσελόνα). Κι αν στην αρχή η Ρεάλ είχε τηρήσει ουδέτερη στάση, τις προηγούμενες ημέρες ενημέρωσε ότι θα κινηθεί κατά των «μπλαουγκράνα», κίνηση που προκάλεσε την αντίδραση του προέδρου της Μπάρτσα, Τζουάν Λαπόρτα.

Αφήνοντας τα… εξωαγωνιστικά, στους γηπεδούχους δεν υπολογίζονται οι Πέδρι, Ντεμπελέ που είναι εκτός λόγω τραυματισμού, ενώ στη Ρεάλ ο Κάρλο Αντσελότι δεν θα έχει στη διάθεση του τον Νταβίντ Αλμπά και υπάρχει ερωτηματικό για το αν ο Μπενζεμά θα είναι στο βασικό σχήμα.

Πιθανές ενδεκάδες

Μπαρτσελόνα (Τσάβι): Τερ Στέγκεν – Αραούχο, Κούντε, Κρίστενσεν, Μπαλντέ – Μπουσκέτς, Γκάβι, Ντε Γιονγκ – Ραφίνια, Λεβαντόφσκι, Τόρες.

Ρεάλ Μαδρίτης (Αντσελότι): Κουρτουά – Καρβαχάλ, Ρίντιγκερ, Μιλιτάο, Νάτσο – Καμαβινγκά, Κρόος, Μόντριτς – Βαλβέρδε, Μπενζεμά, Βινίσιους.

Το clasico με τη γλώσσα των αριθμών
Η Μπαρτσελόνα έχει χάσει πέντε από τους τελευταίους έξι αγώνες της εναντίον της Ρεάλ Μαδρίτης στη La Liga (1 νίκη), ενώ δεν είχε χάσει κανένα από τα προηγούμενα επτά εναντίον των Μερένγκες στο πρωτάθλημα (4 νίκες – 3 ισοπαλίες).

Η Ρεάλ Μαδρίτης κέρδισε στις δύο τελευταίες επισκέψεις της στο «Καμπ Νόου» στη La Liga. Μόνο μία φορά η Βασίλισσα σημείωσε τρεις συνεχόμενες εκτός έδρας νίκες εναντίον της Μπαρτσελόνα στο πρωτάθλημα, από τον Ιανουάριο του 1963 έως τον Φεβρουάριο του 1965.

Η Μπαρτσελόνα δεν έχει χάσει κανένα από τα 12 εντός έδρας παιχνίδια της στη La Liga 2022/23 (10 νίκες – 2 ισοπαλίες), η καλύτερη εκκίνηση της εντός έδρας σε αυτό το στάδιο της σεζόν από το 2019/20.

Η Ρεάλ Μαδρίτης είναι αήττητη στους πέντε τελευταίους αγώνες της στη La Liga (3 νίκες – 2 ισοπαλίες), το δεύτερο μεγαλύτερο αήττητο σερί της στη διοργάνωση αυτή τη σεζόν, αφού δεν έχασε κανένα από τα πρώτα 12 παιχνίδια της αυτή τη σεζόν (10 νίκες – 2 ισοπαλίες).

Η Μπαρτσελόνα έχει τα περισσότερα clean sheets (19) και δέχθηκε τα λιγότερα γκολ (8) μετά τους πρώτους 25 αγώνες μιας σεζόν σε ολόκληρη την ιστορία της La Liga.

Η Ρεάλ Μαδρίτης είναι η πρώτη ομάδα που έφτασε τα 50 γκολ στη La Liga αυτή τη σεζόν. Έχουν το πέμπτο υψηλότερο σύνολο xG (51,1) στα πέντε κορυφαία ευρωπαϊκά πρωταθλήματα αυτή τη σεζόν, πίσω από την Παρί Σεν Ζερμέν (58,6), τη Μάντσεστερ Σίτι (57), την Άρσεναλ (53,4) και την Μπάγερν Μονάχου (53,2).

Η Μπαρτσελόνα έχει εννέα νίκες με σκορ 1-0 στη La Liga 2022/23, περισσότερες από οποιαδήποτε άλλη πλήρη σεζόν στη διοργάνωση και περισσότερες από οποιαδήποτε άλλη ομάδα μετά τα πρώτα 25 παιχνίδια της σεζόν.

Ο Καρίμ Μπενζεμά συμμετείχε σε τρία γκολ στα τέσσερα τελευταία παιχνίδια του με τη Ρεάλ Μαδρίτης εναντίον της Μπαρτσελόνα στη La Liga (δύο γκολ και μία ασίστ), αφού δεν κατάφερε να σκοράρει ή να μοιράσει ασίστ σε κανένα από τα τέσσερα προηγούμενα παιχνίδια του εναντίον των Μπλαουγκράνα στη διοργάνωση.

Ο Φεράν Τόρες έχει σκοράρει και στα δύο παιχνίδια του για την Μπαρτσελόνα στη La Liga κόντρα στη Ρεάλ Μαδρίτης (δύο γκολ συνολικά) και αν σκοράρει απόψε, θα γίνει μόνο ο δεύτερος παίκτης από οποιαδήποτε ομάδα που θα σκοράρει στα τρία πρώτα του Clasico στο πρωτάθλημα στον 21ο αιώνα μετά τον Σαμουέλ Ετό το 2005 (3).

Ο Κάρλο Αντσελότι έχει κερδίσει σε τρία από τα επτά παιχνίδια του στη La Liga εναντίον της Μπαρτσελόνα (4 ήττες) και μπορεί να γίνει ο πέμπτος προπονητής της Ρεάλ Μαδρίτης που κερδίζει τέσσερα ή περισσότερα Clasico στην ιστορία της La Liga μετά τον Μιγκέλ Μουνιόθ (12) το 1971, τον Φρανσίσκο Μπρου (5) το 1940, τον Λουίς Μολόουνι (5) το 1986 και τον Ζινεντίν Ζιντάν (4) το 2021.

Δημοφιλέστερα

To Top