Διεθνή

Συρία: Μαχητές προσκείμενοι στην Τουρκία σκοτώνουν 4 Κούρδους που γιόρταζαν το Νορούζ

Τουλάχιστον τέσσερις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και άλλοι τρεις τραυματίστηκαν χθες Δευτέρα όταν μαχητές προσκείμενοι στην Τουρκία άνοιξαν πυρ εναντίον μελών κουρδικής οικογένειας που γιόρταζαν το Νορούζ —το περσικό νέο έτος— στη βόρεια Συρία, σύμφωνα με τη μη κυβερνητική οργάνωση Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, με έδρα τη Βρετανία.

Μέλη της ένοπλης οργάνωσης Αχράρ ας Σαρκίγια αρχικά εξύβρισαν ομάδα νεαρών που είχε ανάψει φωτιά κοντά σε σπίτι για να γιορτάσει τη νέα χρονιά, σύμφωνα με την οργάνωση, που βασίζεται σε ευρύ δίκτυο πηγών στο πεδίο.

Κατόπιν «σκότωσαν τέσσερις ανθρώπους και τραυμάτισαν άλλους τρεις, όλους μέλη της ίδιας οικογένειας», διευκρίνισε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Το επεισόδιο καταγράφτηκε σε χωριό κοντά στην πόλη Ιντίρες, στην επαρχία του Χαλεπιού, σε τομέα που ελέγχεται από ένοπλους προσκείμενους στην Τουρκία κι υπέστη βαρύ χτύπημα από τον καταστροφικό σεισμό της 6ης Φεβρουαρίου.

Η οργάνωση Αχράρ ας Σαρκίγια προστέθηκε το 2021 στην αμερικανική μαύρη λίστα κι υφίσταται κυρώσεις, καθώς κατηγορείται για ωμότητες σε βάρος του πληθυσμού κατά τη στρατιωτική επιχείρηση της Τουρκίας στη βόρεια Συρία το 2018, καθώς και για τη δολοφονία της κούρδης αγωνίστριας για τα δικαιώματα των γυναικών Χεβρίν Χαλάφ.

Στις περιοχές που ελέγχουν αντάρτες και τζιχαντιστές στη βόρεια και στη βορειοδυτική Συρία ζουν πάνω από 4 εκατομμύρια άνθρωποι, οι μισοί και πλέον από τους οποίους είναι εκτοπισμένοι από άλλες περιοχές της χώρας. Κάποιες από τις οργανώσεις στην περιοχή υποστηρίζονται, λιγότερο ή περισσότερο, από την Τουρκία.

Η ένοπλη σύρραξη στη Συρία μπήκε αυτόν τον μήνα στον 13ο χρόνο της· έχει στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από μισό εκατομμύριο ανθρώπους, μετέτρεψε εκατομμύρια άλλους σε εσωτερικά εκτοπισμένους και πρόσφυγες και προκάλεσε τεράστια οικονομική και ανθρωπιστική κρίση.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δημοφιλέστερα

To Top