Ελλάδα

Αττική: Δικηγόροι-συμβολαιογράφοι-δικαστικοί επιμελητές ζητούν λύση στις «τριτοκοσμικές καταστάσεις» σε υποθηκοφυλακεία και κτηματολογικά γραφεία

Για τις τριτοκοσμικές καταστάσεις που επικρατούν στα υποθηκοφυλακεία και τα κτηματολογικά γραφεία της Αττικής, αλλά και τις τεράστιες επιπτώσεις που επιφέρουν σε σημαντικούς τομείς της οικονομίας, περιέγραψαν με τα μελανότερα γράμματα οι επικεφαλείς των φορέων του χώρου των δικηγόρων, των συμβολαιογράφων και των δικαστικών επιμελητών.

Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Δημήτρης Βερβεσός, ο πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής Συμβολαιογραφικών Συλλόγων Ελλάδος Γιώργος Ρούσκας και η γενική γραμματέας της Ομοσπονδίας Δικαστικών Επιμελητών Ελλάδας Μαρία Μπρουζούκη, παραχώρησαν σήμερα συνέντευξη Τύπου για την συνεχιζόμενη δυσλειτουργία των υποθηκοφυλακείων και κτηματολογικών γραφείων.

Και οι τρεις έκαναν εκτενείς αναφορές στις επιπτώσεις που επέρχονται στην οικονομία, στις αγοροπωλησίες και μεταβιβάσεις ακινήτων, όπως και στο τραπεζικό σύστημα (πλέον της ταλαιπωρίας των πολιτών), από την τραγική ανυπαρξία έμψυχου δυναμικού στα υποθηκοφυλακεία και τα κτηματολογικά γραφεία, τα προβλήματα που υπάρχουν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα, αλλά και τα υφιστάμενα νομοθετικά κενά που καθιστούν ακόμα χειρότερη την καθημερινότητα των προσώπων που συναλλάσσονται με αυτά.

Δύο ώρες μετά τα μεσάνυκτα ξεκινούν οι ουρές και εγγραφές προτεραιότητας σε μια άσπρη κόλλα χαρτί έξω από τα υποθηκοφυλακεία, για όσους πρέπει να εισέλθουν σε αυτά, ενώ δεν είναι λίγοι οι διαπληκτισμοί και οι εντάσεις που δημιουργούνται κάτω από όλες τις καιρικές συνθήκες (κρύο, βροχή, κ.λπ.).

Το πρώτο και βασικότερο πρόβλημα είναι η ανυπαρξία προσωπικού, κάτι που επιβαρύνει τραγικά τον χρόνο λήψης των αναγκαίων εγγράφων. Για τον λόγο αυτό ζητήθηκε από τους τρεις εκπροσώπους των φορέων η άμεση προκήρυξη διαγωνισμού για την πρόσληψη προσωπικού, καθώς η αδυναμία λειτουργίας των υποθηκοφυλακείων-κτηματολογικών γραφείων φρενάρουν τα δάνεια, κ.λπ. και ειδικά στην Αττική και στα άλλα μεγάλα αστικά κέντρα.


ipothikolakio-zografou

Ανάρτηση στην είσοδο του υποθηκοφυλακείου Ζωγράφου

Οι καθυστερήσεις αγγίζουν τους 7 μήνες και αν υπάρξει πρόδηλο σφάλμα στα πιστοποιητικά και στις λοιπές συμβολαιογραφικές πράξεις (π.χ. αντί Γεώργιος έχει αναγραφεί Γιώργος) τότε ο χρόνος, είτε παρατείνεται για 1,5 με 2 μήνες, είτε παίρνει δικάσιμο στο Πρωτοδικείο Αθηνών (εκούσια δικαιοδοσία) για το 2027. Κάτι που σημαίνει ότι η αγοροπωλησία, μεταβιβάσει ακινήτου, κ.λπ. παραμένει στον «αέρα», μέχρι να εκδοθεί η σχετική δικαστική απόφαση.

Για τα πιστοποιητικά βάρους ακινήτου ενώ ο Κώδικας προβλέπει ότι πρέπει να εκδίδονται μέσα σε 5 ημέρες, αυτά χορηγούνται μέσα σε 15 μέρες, ενώ υπάρχει υποθηκοφυλακείο σε νησί του Αιγαίου το οποίο δεν χορηγεί καν πλέον πιστοποιητικά.

Σε κάποιο σημείο έγινε λόγος ότι υπάρχουν αναφορές για «γρηγορόσημο», χωρίς ωστόσο να έχουν επιβεβαιωθεί, όπως έγινε λόγος ότι έχουν δημιουργηθεί «μικροί θεοί» από τους οποίους εξαρτώνται οι συναλλαγές στα υποθηκοφυλακεία και κτηματολογικά γραφεία.

Πάντως, αναφέρθηκε η καλή λειτουργία των υποθηκοφυλακείων Περιστερίου, Χαλανδρίου και Ηλιούπολης.


vervesos

Δημήτρης Βερβεσός

Δημοφιλέστερα

To Top