Οικονομία

Τι κάνει το Χρηματιστήριο Αθηνών στις εκλογικές χρονιές: Ο «χρυσός» κανόνας και οι δύο εξαιρέσεις

Ο κύβος ερρίφθη. Εκλογές στις 21 Μαΐου, όπως ανακοινώθηκε και επισήμως τη Δευτέρα από τα χείλη του ίδιου του πρωθυπουργού.

Βέβαια, για το Χρηματιστήριο αυτή η ανακοίνωση ήταν λίγο – πολύ… περιττή, καθώς όλοι οι παροικούντες τη Λεωφόρο Αθηνών γνώριζαν εξ αρχής ότι το 2023 αποτελεί ένα εκλογικό έτος.

Αυτό, βέβαια, που δεν μπορούσαν να προβλέψουν ήταν το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη, το οποίο φαίνεται ότι ενισχύει την πολιτική αβεβαιότητα, θέτοντας εν αμφιβόλω -ακόμη κι αν υπάρξει δεύτερος γύρος εκλογών- τον σχηματισμό μιας σταθερής και αυτοδύναμης κυβέρνησης, η οποία αποτελεί παγίως το αγαπημένο «σενάριο» των αγορών.

Χωρίς να υπεισέλθουμε σε δημοσκοπικά στοιχεία και μετεκλογικά σενάρια, αξίζει να ρίξουμε μια ματιά στην ιστορία. Δηλαδή στο πώς τα πηγαίνει το ελληνικό χρηματιστήριο κάθε φορά που στήνονται κάλπες στη χώρα.

Από το 2000 έως σήμερα, λοιπόν, βιώσαμε επτά εκλογικές χρονιές, μέσα στις οποίες είχαμε εννέα εκλογικές αναμετρήσεις (διπλές κάλπες το 2012 και το 2015). Από τα εν λόγω στοιχεία, προκύπτει το εξής συμπέρασμα:

Οι βουλευτικές εκλογές, χάρη στις προσδοκίες για την επόμενη ημέρα, παράγουν κέρδη για τους μετόχους, τα οποία μάλιστα ανέρχονται σε διψήφια επίπεδα και τα οποία κυμαίνονται από +16% (το 2007) έως και +50% (το 2019). Φυσικά, υπάρχουν και οι εξαιρέσεις, οι οποίες επιβεβαιώνουν τον κανόνα.

Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή:

Στον απόηχο του κραχ

Το 2000 αποτελεί τη μία από τις δύο εξαιρέσεις, για τις οποίες μόλις έγινε λόγος, καθώς οι απώλειες του Γενικού Δείκτη, σε ετήσιο επίπεδο, ανέρχονται στο 41%. Φυσικά, αυτή η επίδοση σχετίζεται περισσότερο με το κραχ του 1999 και τη μεγάλη φυγή των μικροεπενδυτών από τη Λ. Αθηνών, παρά με την εκλογική νίκη του ΠΑΣΟΚ.

Η επάνοδος της Ν.Δ.

Το 2004, χρονιά κατά την οποία η Νέα Δημοκρατία του Κώστα Καραμανλή επανέρχεται στην εξουσία, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει επίδοση της τάξης του 18%, αποχαιρετώντας το έτος από τις 2.786 μονάδες.

Η επιβίωση του Καραμανλή

Το 2007, με τη Ν.Δ. να επιβιώνει πολιτικά των φονικών πυρκαγιών στην Ηλεία, ο Χρηματιστήριο Αθηνών σημειώνει άνοδο κατά 16%, τη μικρότερη σε όλο το υπό εξέταση χρονικό διάστημα.

Δημοφιλέστερα

To Top