Οικονομία

Σταϊκούρας: Μηδενίστηκε το πρωτογενές έλλειμμα το 2022

Με μηδενικό πρωτογενές έλλειμμα έκλεισε το 2022 η χώρα, ενώ το 2023 ξεκινά σε καλύτερες δημοσιονομικές βάσεις για την επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων.

Όπως αποκάλυψε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας στην εκδήλωση για την Οικονομία, «μηδενίσαμε το πρωτογενές έλλειμμα του 2023» το οποίο, σύμφωνα με την εισηγητική Έκθεση του Προϋπολογισμού του 2023 είχε εκτιμηθεί πως θα έφτανε στο 1,6% του ΑΕΠ. Αυτό σημαίνει καλύτερη επίδοση της τάξεως των 3,3 δισεκατομμυρίων ευρώ, μέρος της οποίας μεταφέρεται και στη φετινή χρονιά.

Από πλευράς του και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης τόνισε μιλώντας στην ίδια εκδήλωση, ότι το συνολικό δημοσιονομικό αποτέλεσμα που θα ανακοινωθεί σε λίγες ημέρες για το 2022 «θα είναι τουλάχιστον 1% του ΑΕΠ καλύτερο από τον στόχο» που είχε εγγραφεί στην Εισηγητική του νέου προϋπολογισμού, εξέλιξη που –όπως εκτίμησε- ανοίγει το δρόμο και για την κατάκτηση της επενδυτική βαθμίδας παρά την διεθνή αβεβαιότητα και μέσα στο 2023.

Σημειώνεται ότι ως εκτίμηση στον Προϋπολογισμό για το έλλειμμα Γενικής Κυβέρνησης το 2022 είχε τεθεί στα 4,1% του ΑΕΠ, αλλά πλέον φαίνεται ότι κλείνει στο 3% ή και χαμηλότερα.

«Προσπαθήσαμε να αντιμετωπίσουμε τις δυσκολίες και τα καταφέραμε από κοινού κοινωνία και πολιτεία. Την τελευταία 4ετια η οικονομία κατάφερε να αντέξει. Η πολιτεία στήριξε γενναία νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Δημιούργησε πολλές και καλές θέσεις απασχόλησης. Όλα αυτά τα καταφέραμε οικοδομώντας τις πολιτικές μας στους ακρογωνιαίους λίθους της αξιοπιστίας. Ό,τι είπαμε το κάναμε, τηρήσαμε τις προεκλογικές υποσχέσεις» είπε ξεκινώντας την ομιλία του ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας.

Κάνοντας έναν απολογισμό με έργα και πράξεις είπε:

– μειώσαμε φόρους και ασφαλιστικές εισφορές για νοικοκυριά και επιχειρήσεις, ιδίως για τη μεσαία τάξη. Ενδεικτικά μειώσαμε τον ΕΝΦΙΑ, τον εταιρικό φορολογικό συντελεστή, την προκαταβολή φόρου, ασφαλιστικές εισφορές, χορηγήσαμε υπερεκπτώσεις για την πράσινη οικονομία.
– στηρίξαμε τους πολίτες με 57 δισ. ευρώ με μέτρα όπως η επιδότηση λογαριασμών ρεύματος, τις στοχευμένες επιδοτήσεις καυσίμων και τροφίμων, την επιστρεπτέα προκαταβολή, το επίδομα θέρμανσης

– ενισχύσαμε το διαθέσιμο εισόδημα των πολιτών με παρεμβάσεις όπως η αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 20% στην 4ετια, η αύξηση των συντάξεων
– ενισχύσαμε τη σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος
– προχωρήσαμε σε αποκρατικοποιήσεις σε λιμάνια και μαρίνες, αξιοποιήσαμε το Ελληνικό
– εφαρμόσαμε συνετή δημιοσονομική πολιτική και διορατική εκδοτική στρατηγική. Έτσι καθίσταται απολύτως εφικτή η επενδυτική βαθμίδα μέσα στο 2023

«Η χώρα μας σε αυτό τον μεγάλο, δύσκολο, σκληρό αγώνα που έδωσε τα 4 χρόνια δεν ήταν μόνη αλλά είχε ισχυρό εταίρο, την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ισχυρό ρόλο είχε ο πρόεδρος του Eurogroup που δρομολόγησε λύσεις και συνέβαλε σε καθοριστικές αποφάσεις για την ελληνική οικονομία» συνέχισε ο κ. Σταϊκούρας.

Δημοφιλέστερα

To Top