Οικονομία

Γιατί οι εφοπλιστές αγοράζουν… με πάθος Ελλάδα

Μια επενδυτική άνοιξη διαρκείας όχι μόνο στη θάλασσα, αλλά και στη στεριά ζουν οι ισχυροί Ελληνες εφοπλιστές που τα τελευταία χρόνια έχουν στρέψει το ενδιαφέρον τους στο εγχώριο και το διεθνές real estate. Η υπερβάλλουσα ρευστότητα και τα δυσθεώρητα κέρδη εκατοντάδων εκατομμυρίων από τις business της ναυτιλίας έφεραν τους Greeks σε πλεονεκτική θέση από την ώρα που αποφάσισαν να διοχετεύσουν μέρος τους στην αγορά ακινήτων.

Γιατί παρά τα κατά καιρούς θεαματικά σκαμπανεβάσματα των ναύλων και τις φουρτούνες, χαρακτηριστικό στοιχείο των ναυτιλιακών δραστηριοτήτων, που, κατά κάποιον τρόπο, καθιστούν τη θάλασσα μια «τεράστια πλεκτάνη», όπως την είχε ορίσει ο ποιητής Νίκος Καρούζος, είναι αρκετοί οι Ελληνες εφοπλιστές που έχουν αποδείξει ότι ξέρουν καλά τα μυστικά της. Πετυχαίνοντας μάλιστα να βρίσκονται πάντα στον αφρό και με γεμάτο ταμείο. Ετσι, με τα τολμηρά χτυπήματά τους άλλαξαν τους όρους του παιχνιδιού στο εθνικό πεδίο της αγοράς ακινήτων, που μετά τη μακρά περιπέτεια της οικονομικής κρίσης εισήλθε σε μια διαφορετική φάση με θετικό πρόσημο. Ορισμένοι από αυτούς βέβαια δεν ανακάλυψαν τώρα τις χρυσοφόρες αποδόσεις του real estate.

Αντίθετα, εφοπλιστικά κεφάλαια άρχισαν να τοποθετούνται ήδη από τα μέσα της δεκαετίας του 2000 σε εκτάσεις, πολυτελείς κατοικίες και γραφειακούς χώρους, πυκνώνοντας τις κινήσεις τους κατά τη «μεγάλη νύχτα» της δεκαετούς ύφεσης, όταν οι τιμές κατέρρευσαν και προέκυψαν οι καίριες ευκαιρίες. Παράλληλα, όποτε κάποιοι εξ αυτών αποφάσισαν να διεκδικήσουν ένα ακριβοθώρητο περιουσιακό στοιχείο και εκτός συνόρων αποδείχθηκαν δύσκολοι, σχεδόν ανίκητοι αντίπαλοι κερδίζοντας τις εντυπώσεις και τα φώτα της διεθνούς δημοσιότητας.

Οι πρωταγωνιστές

Γιώργος Προκοπίου, Διαμαντής Διαμαντίδης, Αθανάσιος, Ανδρέας και Ντίνος Μαρτίνος, Κωστής και Αχιλλέας Κωνσταντακόπουλος, Γιώργος Οικονόμου είναι ορισμένα μόνο από τα βαριά ονόματα του ελληνικού εφοπλισμού που πρωταγωνιστούν και στις στεριανές business.

Εκτός όμως από αυτούς τους πρώτους των πρώτων, υπάρχουν και αρκετοί άλλοι που τα τελευταία χρόνια συσσωρεύουν κέρδη αναζητώντας στα ακίνητα ασφαλές επενδυτικό καταφύγιο. Δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε ότι με την κατάσταση που επικρατεί στη ναυλαγορά, ιδιαίτερα την περίοδο της γεωπολιτικής και ενεργειακής κρίσης, κατάφεραν να ανέβουν… στο κύμα ακόμη και μεσαίοι ή και μικροί πλοιοκτήτες, οι οποίοι βρίσκονται τώρα με κάποιες δεκάδες ή και εκατοντάδες εκατομμύρια στα χέρια τους. Και ενίοτε δεν ξέρουν, κυριολεκτικά, τι να τα κάνουν…

Υπό αυτό το πρίσμα, λοιπόν, στον συγκεκριμένο τομέα δικαιώνεται η περιβόητη φράση «λεφτά υπάρχουν», που μπορεί να στοίχειωσε πολιτικά τον Γιώργο Παπανδρέου, αλλά στη δική τους περίπτωση ισχύει και με το παραπάνω.

Γιώργος Προκοπίου: 2.500 σπάνια assets στη συλλογή ακινήτων του

Τελευταίο απόκτημα το μοναδικού κάλλους κτήμα του Δημήτρη Κοντομηνά στη θέση Σκάλωμα στο Μετόχι Αργολίδας, απέναντι από την Ύδρα
Ο «grand maître»
Βέβαια, ακόμα και ανάμεσα στους κορυφαίους υπάρχει πάντα εκείνος που ξεχωρίζει. Αυτό τον άτυπο, αλλά βαρύτιμο τίτλο του «grand maître στο real estate» τον έχει κερδίσει δικαιωματικά ο Γιώργος Προκοπίου με την αμύθητη περιουσία του στη θάλασσα και τη στεριά.

Μόλις πριν από λίγες ημέρες ο τιμονιέρης της Dynacom και της Dynagas πρόσθεσε στην εκπληκτική συλλογή ακινήτων του, η οποία, κατά πληροφορίες, περιλαμβάνει περισσότερα από 2.500 σπάνια assets, ένα ακόμη, που κουβαλά μεγάλη ιστορία: το μοναδικού κάλλους κτήμα του εκλιπόντος επιχειρηματία Δημήτρη Κοντομηνά στη θέση Σκάλωμα στο Μετόχι Αργολίδας.

Ο πανίσχυρος εφοπλιστής αποφάσισε να χτυπήσει τα περίπου 380 στρέμματα της συνολικής έκτασης που βγήκαν στο σφυρί την περασμένη Τετάρτη, έστω κι αν το υπόλοιπο τμήμα έμεινε σε εκκρεμότητα λόγω αναστολής της σχετικής διαδικασίας. Η αποφασιστικότητά του φάνηκε για μία ακόμη φορά όταν για το πιο όμορφο παραθαλάσσιο κομμάτι των 73 στρεμμάτων που περιλαμβάνει και κτιριακό συγκρότημα πάνω στην παραλία προχώρησε σε διαδοχικά χτυπήματα απέναντι στους άλλους μνηστήρες ανεβάζοντας τον πήχη του τιμήματος -μόνο για το συγκεκριμένο τμήμα- από τα 6,1 εκατ. στα 9,85 εκατ. ευρώ. Ετσι πλήρωσε συνολικά 18,1 εκατ. ευρώ προκειμένου να προσθέσει στο χαρτοφυλάκιό του αυτό το asset που θεωρούνταν το «πετράδι του στέμματος» στην κάποτε μεγάλη περιουσία του αείμνηστου Κοντομηνά.

Δημοφιλέστερα

To Top