Οικονομία

H μόδα που ξεκίνησε από το Τουλούμ του Μεξικού πριν 30 χρόνια και ζει δόξες σε Μύκονο, Ιμπιζα και Καραϊβική

To Tulum είναι μια παραλία δεκαπέντε χιλιομέτρων στο Μεξικό που την περιβάλλει η προστατευόμενη χλωρίδα και πανίδα της ζούγκλας και οι πυραμίδες των Μάγιας. Στις αρχές των 90s, απέκτησε τη φήμη του VIP προορισμού όχι μόνο για το εξωτικό της σκηνικό, αλλά κυρίως για μια αντίληψη ζωής με μια φιλοσοφία και ένα στυλ που θα ονομαζόταν “bohemian chic” και θα αποτελούσε μια νέα μορφή κοσμοπολίτικης, αλλά αυτή τη φορά, χαλαρής πολυτέλειας.

Πολλοί υποστηρίζουν ότι ο προορισμός έγινε γνωστός από τις εικόνες του διάσημου φωτογράφου Mario Testino που αγόρασε γη και έφτιαξε το σπίτι του στο Tulum. Η Αμερικανίδα ηθοποιός Melissa Perlman από τη Νέα Υόρκη είναι η συνιδιοκτήτρια του ξενοδοχείου “Amansala” με το trendy Bikini Bootcamp wellness retreat που αποτελεί τμήμα του ξενοδοχείου, όπου η yoga και οι εναλλακτικές μορφές θεραπείας αποτελούν τη συνήθη απασχόληση των θαμώνων του.

Η Drew Barrymore, η Cameron Diaz, και η Reese Witherspoon και πολλοί-πολλοί άλλοι έχουν μείνει εκεί για να απολαύσουν τα θεραπευτικά αγαθά της γιόγκα.

Παράλληλα, ο Nicolas Malleville και η Francesca Bonato (μοντέλο για τους οίκους Gucci, Burberry αλλά και Ιταλίδα σχεδιάστρια) δημιούργησαν το Coqui Coqui, έναν εμβληματικό παραλιακό ξενώνα 7 δωματίων φτιαγμένο από ασβεστόλιθο και εμπλουτισμένο από τη σοφιστικέ διακόσμηση των ειδών χειροτεχνίας των Μάγια. Ένα ξενοδοχείο που συνεχίζει ακόμα και σήμερα να αποτελεί το concept πάνω στο οποίο χτίζονται αντίστοιχα πρότζεκτς σε όλον τον κόσμο.

Tι είναι το bohemian chic;

Το bohemian chic είναι ένα στυλ μόδας που βασίζεται σε διάφορες μποέμικες και χίπικες επιρροές, το οποίο, στο απόγειό του, στα τέλη του 2005, συνδέθηκε ιδιαίτερα με την ηθοποιό Sienna Miller, το μοντέλο Kate Moss στο και την ηθοποιό-επιχειρηματία Mary-Kate Olsen. Η ύπαρξη του όρου εμφανίζεται στις αρχές της δεκαετίας του 1990 και παρ’ ότι μοιάζει να υποχωρεί κατά καιρούς, επανεμφανίζεται με διαφορετικές μορφές.

Γιατί το Tulum έγινε τόσο επιδραστικό τελικά;

Διότι συνδυάζει την επαφή με τη Φύση, καθώς όλα τα ξενοδοχεία, τα μπαρ, τα κλαμπ και τα καλά του εστιατόρια βρίσκονται μέσα στα όρια της πυκνής βλάστησης της ζούγκλας. Θα μπορούσε να το δεί κανείς σαν μια εξωτική luxury εκδοχή του ιστορικού Woodstock. Κι αυτό γιατί το συγκεκριμένο μέρος έχει την δική του εντελώς ιδιαίτερη ενέργεια, αφού η ιστορία του ξεκινάει από την εποχή των Mayas.

Το Tulum είναι το μέρος όπου οι Maya έχτισαν το μοναδικό τους κάστρο δίπλα στην παραλία. Η τειχισμένη πόλη ονομαζόταν Zama και η εμβληματική κατασκευή της ήταν τοποθετημένη στον βράχο.

Πρόκειται επίσης για μια τόσο νέα πόλη, που οι περισσότεροι από τους κατοίκους της δεν έχουν καν γεννηθεί εδώ, για αυτό εκεί βρίσκεται ένα πολύ ενδιαφέρον μείγμα πολιτισμών, ανθρώπων, φαγητού, των πάντων.

Επιπλέον είναι ο επίγειος παράδεισος του bohemian chic αφού έχει προσελκύσει ένα ιδιαίτερο πλήθος μποέμ οικολογικών αρχιτεκτόνων, εκλεκτικούς πλούσιους επιχειρηματίες, εκατομμυριούχους συλλέκτες έργων τέχνης, φωτογράφους, fashionistas, γιόγκι και καλλιτέχνες κάθε είδους, οι οποίοι σιγά σιγά διαμόρφωσαν και δημιούργησαν το μοντέρνο αποκλειστικό μέρος που είναι τώρα, ή τουλάχιστον την μοντέρνα πλευρά του Tulum.

Η περίπτωση του Scorpios Mykonos

Δεν υπάρχει πιο τρανταχτή απόδειξη της νέας bohemian chic φιλοσοφίας που ξεκίνησε στο Tulum (δεν είναι τυχαίο ότι φέτος θα ανοίξει και Scorpios στο Tulum) και διαπερνά πλέον τον κόσμο της “πολυτέλειας” και ευρύτερα του μοντέρνου στυλ και τρόπου ζωής από την επιτυχία του Σκορπιού της Μυκόνου που έχει ταυτιστεί με τη μποέμ-πολυτελή εικαστική ταυτότητα, το χαλαρό, συναισθηματικό ντιζάιν και την ελευθερία.

Δημοφιλέστερα

To Top