Διεθνή

Συρία: Τέσσερις γυναίκες και 10 παιδιά τζιχαντιστών του ISIS παραδόθηκαν στις αρχές του Καναδά για να επαναπατριστούν

Οι κουρδικές αρχές της βορειοανατολικής Συρίας παρέδωσαν χθες Τετάρτη σε αντιπροσωπεία από τον Καναδά τέσσερις γυναίκες και δέκα παιδιά καναδικής καταγωγής που συνδέονται με τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους, ανακοίνωσε Κούρδος αξιωματούχος.

«Την Τετάρτη 5 Απριλίου τέσσερις γυναίκες και δέκα παιδιά αλλοδαπών τζιχαντιστών του Νταές (ακρωνύμιο του Ισλαμικού Κράτους στα αραβικά), που βρίσκονταν στον καταυλισμό Ροζ, παραδόθηκαν σε εκπροσώπους του καναδικού υπουργείου Εξωτερικών», δήλωσε ο Χάλεντ Ιμπραχίμ, αξιωματούχος της κουρδικής διοίκησης.

Ο ίδιος διευκρίνισε ότι «οι γυναίκες είναι μεταξύ 26 και 35 ετών και τα παιδιά μεταξύ 3 και 11 ετών».

Αυτή είναι η τέταρτη επιχείρηση επαναπατρισμού που πραγματοποιεί η κυβέρνηση του Καναδά για πολίτες της που κρατούνται στους καταυλισμούς για τους τζιχαντιστές στη βορειοανατολική Συρία, σημείωσε ο Ιμπραχίμ.

Στις 21 Ιανουαρίου το ομοσπονδιακό δικαστήριο του Καναδά είχε ζητήσει από την κυβέρνηση της χώρας να επαναπατρίσει τους 23 από τους πολίτες της, ανάμεσά τους 19 γυναίκες και παιδιά που κρατούνται στους καταυλισμούς αλ Χολ και Ροζ επί χρόνια, χωρίς να διευκρινίζει πότε θα πρέπει επαναπατριστούν ούτε αν θα ασκηθούν διώξεις εναντίον τους.

Μέχρι στιγμής η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Τζάστιν Τριντό εξέταζε κάθε υπόθεση ξεχωριστά και μέσα σε διάστημα τεσσάρων ετών είχαν επαναπατριστεί πολύ λίγες γυναίκες και παιδιά.

Ο επαναπατρισμός γυναικών και παιδιών τζιχαντιστών του ΙΚ αποτελεί ένα ευαίσθητο θέμα για πολλές χώρες.

Μη κυβερνητικές οργανώσεις καταγγέλλουν την έλλειψη θάρρους από μέρους των κυβερνήσεων, την ώρα που συγγενείς τζιχαντιστών, ανάμεσά τους χιλιάδες παιδιά, ζουν στους καταυλισμούς αλ Χολ και Ροζ, που ελέγχονται από τους Κούρδους, σε άθλιες συνθήκες και εν μέσω ενδημικής βίας.

Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW) είχε ανακοινώσει τον Ιανουάριο ότι στους καταυλισμούς της Συρίας υπάρχουν ακόμη περίπου 30 Καναδοί.

Δημοφιλέστερα

To Top