Διεθνή

ΗΠΑ: Τριγμοί στο Ανώτατο Δικαστήριο – Το μακροβιότερο μέλος του δεχόταν πανάκριβα δώρα από Ρεπουμπλικανό

Αποκαλύψεις που δημιουργούν ισχυρούς τριγμούς στο κόμμα των Ρεπουμπλικανών βλέπουν το φως της δημοσιότητας.  Όπως αποκαλύπτεται, δικαστής του Ανωτάτου Δικαστηρίου, Κλάρες Τόμας, δεχόταν επί χρόνια δώρα με τη μορφή πολυτελών ταξιδιών από Ρεπουμπλικανό δισεκατομμυριούχο.

O μακροβιότερος στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ δικαστής, Κλάρες Τόμας, πιθανώς να παραβίασε τη νομοθεσία καθώς δεν δήλωσε τα ταξίδια με γιοτ και ιδιωτικά τζετ και άλλα δώρα από τον μεγιστάνα των ακινήτων Χάρλαν Κρόου.

Βάσει των εσωτερικών εγγράφων που περιήλθαν σε γνώση της ιστοσελίδας ProPublica και δεκάδων συνεντεύξεων, ο Κρόου, εκ των μεγάλων χορηγών του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, πλήρωσε για ένα ταξίδι μισού εκατομμυρίου δολαρίων του δικαστή στην Ινδονησία.

Το ίδιο μέσο υποστηρίζει ότι ο 74χρονος Τόμας συνόδεψε τον Κρόου σε ένα πολυτελές θέρετρο αποκλειστικά για άνδρες στην Καλιφόρνια και σε ράντσο στην πολιτεία του Τέξας και χιονοδρομικό θέρετρο στην πολιτεία της Νέας Υόρκης. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, φέρεται επίσης να αποδέχθηκε ως δώρα πτήσεις με ιδιωτικό τζετ και ταξίδια με γιοτ.

Ο Κρόου είπε στην Propublica ότι τα δώρα του στον δικαστή του Ανωτάτου Δικαστηρίου «δεν διέφεραν από τη φιλοξενία που παρέχουμε στους πολλούς άλλους αγαπημένους μας φίλους».

Οι αποκαλύψεις πυροδότησαν σφοδρή κριτική από μέρους Δημοκρατικών πολιτικών κατά του Τόμας, που με θητεία 31 χρόνων είναι το αρχαιότερο μέλος του Ανώτατου Δικαστηρίου και ασκεί επιρροή στη συντηρητική δεξιά πλειοψηφία των δικαστών που απαγόρεψαν το δικαίωμα στην άμβλωση τον περασμένο χρόνο.

Από το 2011 οι New York Times είχαν, δε, χαρακτηρίσει «ασυνήθιστη» και «ηθικά ευαίσθητη» τη σχέση του δικαστή Τόμας με τον Ρεπουμπλικανό μεγιστάνα. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα, ο Κρόου έχει δωρίσει περισσότερα από δέκα εκατομμύρια δολάρια σε Ρεπουμπλικανικές πολιτικές ομάδες – εκ των οποίων το μισό εκατομμύριο δολάρια σε μια συντηρητική ομάδα λόμπι, την οποία ίδρυσε η σύζυγος του δικαστή, Τζίνι Τόμας.

Δημοφιλέστερα

To Top