Οικονομία

Ο Νίκος Τσάκος βραβεύτηκε ως Πρόσωπο της Χρονιάς στο Μανχάταν – Δείτε φωτογραφίες

Αποστολή στη Νέα Υόρκη: Μηνάς Τσαμόπουλος

Το 2022 γιόρτασε τη συμπλήρωση 20 ετών διαπραγμάτευσης της μετοχής της στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης. Την ίδια χρονιά σημείωσε ρεκόρ καθαρών κερδών, ύψους 204,2 εκατ. δολαρίων. Ο λόγος για την ΤΕΝ, την εταιρεία που στα 20 χρόνια που βρίσκεται εισηγμένη στο New York Stock Exchange (NYSE), έχει κερδοφορία 2,3 δισ. δολαρίων και πάνω από 100 εκατομμύρια, σε μέσο όρο, καθαρά κέρδη ανά έτος. Εχει, επίσης, διανείμει περισσότερα από 500 εκατ. δολάρια στους μετόχους, κάτι που μεταφράζεται σε 5,5% μερισματική απόδοση ανά έτος. Είναι, μάλιστα, η πιο παλιά εισηγμένη εταιρεία ελληνικών συμφερόντων στο NYSE, ανεξαρτήτως κλάδου.

Η εταιρεία έχει τριπλασιάσει τον στόλο της μετρώντας πλέον 70 πλοία, φιλικά προς το περιβάλλον, ναυπηγημένα με την τελευταία λέξη της σύγχρονης τεχνολογίας. Ιδρύθηκε πριν από 30 χρόνια το 1993 ως startup πολύ πριν γίνει της μόδας αυτό το εταιρικό σχήμα.

Εμπνευστής και ιδρυτής της είναι ο δρ Νίκος Τσάκος, ο οποίος κρατάει το τιμόνι της ΤΕΝ σταθερά αυτές τις τρεις 10ετίες, ταξιδεύοντας κάποιες φορές σε πολύ δύσκολα νερά.

Από το 1993 η ΤΕΝ αντιμετώπισε πέντε παγκόσμιες κρίσεις. Τη δεκαετία του ’90 ήταν η κρίση στην Απω Ανατολή, το 2001 το τρομοκρατικό χτύπημα στους Δίδυμους Πύργους, το 2008 η παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση, το 2020 η πανδημία και το 2022 ο πόλεμος στην Ουκρανία. Η εταιρεία, όμως, τις διαχειρίστηκε με επιτυχία και κάθε φορά εξερχόταν ακόμη πιο δυνατή.

Απόρροια αυτής της πετυχημένης πορείας ήταν η βράβευση του επικεφαλής της δρος Νίκου Τσάκου ως Πρόσωπο της Χρονιάς από το Ελληνοαμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο (HACC), στο πλαίσιο της 71ης ετήσιας δεξίωσης του οργανισμού, που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 24 Μαρτίου στο «Rainbow Room», στην καρδιά του περίφημου Rockefeller Center, στο Μανχάταν, απ’ όπου οι καλεσμένοι απόλαυσαν την πανοραμική θέα όλης της Νέας Υόρκης, μια θέα που κόβει την ανάσα. Λίγες ημέρες αργότερα -και πιο συγκεκριμένα την περασμένη Τετάρτη- ο Νίκος Τσάκος με τη σύζυγό του Σήλια Κριθαριώτη παραβρέθηκαν σε δείπνο που διοργάνωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και η σύζυγός του Τζιλ στον Λευκό Οίκο για τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου.

Στην εκδήλωση του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου τιμώνται κάθε χρόνο σημαίνοντα πρόσωπα του επιχειρείν και όχι μόνο, από την Ελλάδα και την ελληνοαμερικανική κοινότητα. Η φετινή διοργάνωση σηματοδότησε και την επιστροφή του ιστορικού αυτού θεσμού μετά από τρία χρόνια περιορισμών λόγω της πανδημίας.

Παρόντες ήταν σημαντικά μέλη της ελληνοαμερικανικής επιχειρηματικής κοινότητας, της ναυτιλίας, της πολιτικής και του αμερικανικού Χρηματιστηρίου. Ο Νίκος Τσάκος συνοδευόταν από τη σύζυγό του και στελέχη της Tsakos Energy Navigation (ΤΕΝ).


tsakoy

Το ζεύγος Τσάκου, με την αδεφή του Προέδρου των ΗΠΑ, Βαλερί Μπάιντεν, τον Πατέρα Αλέξανδρο Καρλούτσο, τον βουλευτή Τζον Σαρμπάνης, τον Κρίστοφερ Τσαρλς Παππάς και τον γραμματέα της Αρχιεπισκοπής Αμερικής, πατέρα Νικόλα

Συγχαρητήρια μηνύματα προς τον Ελληνα εφοπλιστή έστειλαν σημαντικές προσωπικότητες, όπως ο γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ, ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος, οποίος εκπροσωπήθηκε από τον ιερέα Παναγιώτη Παπαζαφειρόπουλο, ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης, Ερικ Ανταμς, η Νικόλ Μαλλιωτάκη, μέλος του Κογκρέσου, και ο Αντριου Γκουνάρντες, μέλος της Γερουσίας.


tsakos_biden

Ο Νίκος Τσάκος με τον Aμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν

Δημοφιλέστερα

To Top