Διεθνή

Η Ρωσία ανοίγει δίαυλο επικοινωνίας μεταξύ Τουρκίας – Συρίας – Τριμερής συνάντηση τον Μάιο στη Μόσχα

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Τουρκίας, της Ρωσίας, του Ιράν και της Συρίας αναμένεται να συναντηθούν στις αρχές Μαΐου στη Μόσχα, καθώς το Κρεμλίνο ενθαρρύνει τις προσπάθειες εξομάλυνσης των σχέσεων μεταξύ Άγκυρας και Δαμασκού.

Η Τουρκία, που είναι μέλος του ΝΑΤΟ, έχει στηρίξει τις αντικαθεστωτικές δυνάμεις στον 12ετή εμφύλιο πόλεμο στη Συρία και έχει αναπτύξει στρατεύματα σε περιοχές του συριακού βορρά.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε νωρίτερα σήμερα στο τηλεοπτικό δίκτυο A Haber, ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου προανήγγειλε τη συνάντηση, λέγοντας: «Θεωρούμε ότι θα πραγματοποιηθεί γύρω στις αρχές Μαΐου, σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες που έχουμε λάβει από τους Ρώσους. Θα είναι στη Μόσχα… Προς το παρόν είναι προγραμματισμένη για τις αρχές Μαΐου», είπε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας. Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου σημείωσε πως είχε συζητήσει το θέμα με τον ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ κατά την επίσκεψη του τελευταίου στην Άγκυρα την προηγούμενη εβδομάδα.

Τον περασμένο Δεκέμβριο είχαν συναντηθεί στη Μόσχα οι υπουργοί Άμυνας της Τουρκίας και της Συρίας. Βασικός σύμμαχος του Άσαντ, το Κρεμλίνο έχει ενθαρρύνει την εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ Τουρκίας και Συρίας. Ωστόσο, η Δαμασκός θέτει ως προϋπόθεση την πλήρη αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων από το συριακό έδαφος.

Δημοφιλέστερα

To Top