Πολιτική

Δένδιας: Μετά τις εκλογές μπορεί να καθίσουμε να συζητήσουμε σοβαρά με την Τουρκία

Την άποψη ότι τα όσα είπε προχθές ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου απευθύνονται στο εκλογικό ακροατήριο της γειτονικής χώρα εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, μιλώντας στην ΕΡΤ και στον Απόστολο Μαγγηριάδη.

Ο κ. Δένδιας επεσήμανε πως «μετά τις εκλογές μπορεί λοιπόν να καθίσουμε να συζητήσουμε σοβαρά, αλλά για να συζητήσουμε σοβαρά πρέπει να υπάρχει και από τις δύο πλευρές αντίληψη του πλαισίου μέσα στο οποίο συζητάμε».

Ο υπουργός Εξωτερικών είπε επίσης πως μέσα στο 2023 θα σημειωθεί πρόοδος στο θέμα της οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών με την Αλβανία, ενώ τοποθετήθηκε και στα ζητήματα εσωτερικής πολιτικής τονίζοντας πως «η αντιπολίτευση αδίκησε τον εαυτό της» μην ψηφίζοντας τη ρύθμιση που εμποδίζει το κόμμα Κασιδιάρη να κατέβει στις εκλογές, ενώ ερωτηθείς για το εάν μπορεί να βρεθεί στέλεχος της ΝΔ που θα αποδεχόταν την πρόταση Ανδρουλάκη για Πρωθυπουργό τρίτο πρόσωπο και όχι τον αρχηγό του κόμματος, ο κ. Δένδιας απάντησε πως «η Νέα Δημοκρατία είναι ένα πολύ σοβαρό και συγκροτημένο κόμμα. Η Νέα Δημοκρατία έχει μια παράδοση να ακολουθεί τον αρχηγό της».

Αναλυτικά η συζήτηση του Νίκου Δένδια στον Επίλογο και στον Απόστολο Μαγγηριάδη:

Απόστολος Μαγγηριάδης: Κυρίες και κύριοι καλησπέρα σας, είμαι ο Απόστολος Μαγγηριάδης. Καλώς ήρθατε στον «Επίλογο». Απόψε έχουμε τη χαρά και την τιμή να φιλοξενούμε τον Υπουργό Εξωτερικών, τον κ. Νίκο Δένδια. Ή μάλλον για να το πω πιο σωστά να φιλοξενούμαστε εμείς στο Υπουργείο Εξωτερικών από τον υπουργό τον κύριο Νίκο Δένδια. Καλησπέρα κε Υπουργέ.

Νίκος Δένδιας: Καλησπέρα κ. Μαγγηριάδη και καλώς ήρθατε. 

Απόστολος Μαγγηριάδης: Ευχαριστώ πολύ που αποδεχτήκατε την πρόσκλησή μας να συνομιλήσουμε απόψε στον «Επίλογο». Να κάνουμε και μία ίσως αποτίμηση των τεσσάρων χρόνων που βρίσκεστε στο τιμόνι του Υπουργείου Εξωτερικών. Και θα ήθελα με μια μικρή αποτίμηση να ξεκινήσουμε αυτή την σημερινή κουβέντα πηγαίνοντας το χρόνο πίσω στο 2019, όταν ο πρωθυπουργός σας πρότεινε να αναλάβετε το υπουργείο Εξωτερικών. Θα ήθελα να ρωτήσω αν σκεφτόσασταν πως σε αυτά τα τέσσερα χρόνια θα έχουμε να αντιμετωπίσουμε μια πανδημία, μια όξυνση στις σχέσεις μας με την Τουρκία, τον πόλεμο να επιστρέφει στην Ευρώπη. Αν όλα αυτά τα οποία συνέβησαν τα τελευταία τέσσερα χρόνια, θα μπορούσε κανείς να τα σκεφτεί, να τα προβλέψει. 

Νίκος Δένδιας: Όχι. Η αλήθεια είναι ότι δεν ήταν προβλέψιμα αυτά τα οποία συνέβησαν.  Δεν ήταν προβλέψιμα ούτε τα καλά, είχαμε μεγάλες επιτυχίες αυτά τα χρόνια, τις δύο συμφωνίες για τις Αποκλειστικές Οικονομικές Ζώνες, την κατ αρχήν συμφωνία με την Αλβανία, τις αμυντικές συμφωνίες, είχαμε τεράστιες προκλήσεις, την όξυνση με την Τουρκία. Είχαμε επίσης την επιστροφή του πολέμου στην Ευρώπη τον 21ο αιώνα, την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Ουδείς μπορεί να ισχυριστεί ότι έπληξε αυτά τα χρόνια, οτιδήποτε άλλο.

Απόστολος Μαγγηριάδης: Και φαντάζομαι ότι ήταν και πολλές οι φορές που ίσως και εσείς νιώσατε ότι τα πράγματα μπορούν να ξεφύγουν, ότι μπορεί να μην ελέγχονται, να το πω έτσι.

Νίκος Δένδιας: Στις στιγμές της μεγάλης όξυνσης με τη γειτονική χώρα η πραγματικότητα είναι ότι πολλές φορές τα πράγματα δημιουργούσαν μια αίσθηση κρίσεως. Και είναι ευχής έργον ότι με σωφροσύνη και με διάφορες ενέργειες όλα αυτά αντιμετωπίστηκαν και οι Έλληνες πολίτες μπορούν με ασφάλεια να πάνε στις κάλπες, να εκφράσουν την θέλησή τους, να επιλέξουν την επόμενη κυβέρνηση τους. 

Απόστολος Μαγγηριάδης: Απλά επειδή με κάποιο τρόπο πήγαμε πίσω στο 2019, όταν εσείς αναλάβατε, πιστεύατε ότι μπορεί για παράδειγμα στην τετραετία, στη θητεία, στη διάρκεια της θητείας σας να έχουμε κάποια πρόοδο, να το πω έτσι στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, σκεφτόσασταν ότι μπορεί με κάποιο τρόπο να υπογράφαμε αυτές τις συμφωνίες; Θέλω να πω πετύχατε θεωρείτε τους στόχους του υπουργείου σας 4 χρόνια; 

Νίκος Δένδιας: Οποιοσδήποτε έρχεται σε αυτό το υπουργείο έχει την υποχρέωση να θέτει υψηλούς στόχους. Όμως η αλήθεια είναι ότι η πραγματικότητα δεν ήταν ιδιαίτερα ενθαρρυντική. Ας πάμε σε αυτά που θεωρούνται πιο βατά πλέον. Η συμφωνία με την Ιταλία υπεγράφη μετά από μια διαπραγμάτευση η οποία κράτησε 50 χρόνια. Η συμφωνία με την Αίγυπτο υπεγράφη μετά από μια διαπραγμάτευση που κράτησε 30 και χρόνια. Αλλά και να αναφερθώ στις αμυντικές συμφωνίες, Αμυντική συμφωνία με τη Γαλλία. Η Ελλάδα δεν είχε ποτέ οπλικά συστήματα, είχε αγοράσει από τη Γαλλία, όπως και πάνω από 50 άλλες χώρες. Αμυντική συμφωνία η Γαλλία δεν είχε δεχτεί να υπογράψει με την Ελλάδα. Οι δύο συμφωνίες με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και με τη Σαουδική Αραβία ήταν εκτός του ορίζοντα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, όπως και πολλά άλλα πράγματα. Η Αφρική, η Νότια Αμερική, οι τρεις υποψηφιότητες μας για τα Ηνωμένα Έθνη, όλα αυτά ήταν καινούργιες προσεγγίσεις ή εν πάση περιπτώσει προσεγγίσεις πέραν του ορίζοντα. 

Απόστολος Μαγγηριάδης: Άρα θα μπορούσε κανείς να πει ότι ζούμε σε μια εποχή επιτάχυνσης των εξελίξεων στην περιοχή μας;

Νίκος Δένδιας: Νομίζω επιτάχυνσης των εξελίξεων σε όλα τα πράγματα, σε όλους τους τομείς της ανθρώπινης δραστηριότητας, στην ίδια την ανθρώπινη ζωή, δεν μπορούμε πια να περιμένουμε. Δεν μπορούμε να αισθανόμαστε ασφαλείς άμα μένουμε κλεισμένοι μέσα στο καβούκι μας, στις παραδοσιακές μόνο επιλογές μας και δεν κοιτάμε να αντιμετωπίσουμε πράγματα και καταστάσεις που μεταβάλλονται ραγδαία. 

Απόστολος Μαγγηριάδης: Χθες ήταν εδώ ο υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου Σάμεχ Σούκρι. Εγώ σας παρακολουθούσα ως δημοσιογράφος στενά τα τέσσερα χρόνια κάλυψα το υπουργείο Εξωτερικών. Δεν θυμάμαι να έχετε συναντήσει περισσότερες φορές άλλον υπουργό Εξωτερικών άλλης χώρας παρά τον Σάμεχ Σούκρι. Θα ήθελα κατ αρχάς να ρωτήσω με την Αίγυπτο η Ελλάδα εξακολουθεί να έχει την ίδια οπτική στα πράγματα και για τις εξελίξεις στην περιοχή, ειδικά μετά την εξομάλυνση των σχέσεων της με την Τουρκία;

Νίκος Δένδιας: Κύριε Μαγγηριάδη η σχέση της Ελλάδας με την Αίγυπτο είναι μια σχέση στρατηγικού πια επιπέδου και θα μου επιτρέψετε να σας πω τεράστιας, κεφαλαιώδους σημασίας για την Ελλάδα και τον Ελληνισμό. Το γεγονός ακριβώς ότι έχω δει τον Σάμεχ Σούκρι 25 ίσως και παραπάνω φορές, έχω πάει 15-16 φορές στο Κάιρο εγώ, δείχνει ακριβώς αυτή τη βασική επιλογή. Και θα ήθελα να σας πω κάτι που ίσως εσείς ξέρετε, αλλά δεν είμαι βέβαιος ότι οι ακροατές σας το γνωρίζουν, ότι η Αίγυπτος επι Μόρσι, του προηγούμενου προέδρου της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, έφτασε πολύ κοντά στο να υπογράψει ανάλογη συμφωνία με την Τουρκία και κατά συνέπεια η Ελλάδα πλέον να είναι σχεδόν αποκλεισμένη από τις ευρύτερες θαλάσσιες ζώνες της Μεσογείου. Το γεγονός λοιπόν ότι μετεβλήθη το παράδειγμα, ότι η διαπραγμάτευση με την Αίγυπτο οδήγησε σε ευτυχή κατάληξη. Ότι με την Αίγυπτο πλέον έχουμε μια συνταύτιση σε μια σειρά από θέματα, όχι μόνο στα θέματα των Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών, όπου έχουμε υπογράψει συμφωνίες, ότι βλέπουμε με τον ίδιο τρόπο την ασφάλεια και τη σταθερότητα και ότι η Αίγυπτος είναι ακριβώς η χώρα από την οποία προσβλέπουμε μέσω του καλωδίου, μέσω πιθανών αγωγών, να αποτελέσουμε ενεργειακή είσοδο στην Ευρώπη. Νομίζω ότι λέει αρκετά για την τεράστια τεράστια σημασία που οι στενότατες σχέσεις με την Αίγυπτο έχουν για την Ελληνική Δημοκρατία. Αν έπρεπε να αφήσω παρακαταθήκη, θα έλεγα να μην διαταραχθούν οι σχέσεις με την Αίγυπτο ποτέ. 

Απόστολος Μαγγηριάδης: Το γεγονός ότι μπαίνει ψηλά το θέμα της ηλεκτρικής διασύνδεσης σημαίνει ότι οι σκέψεις για EastMed παραμερίζονται με κάποιο τρόπο στην περιοχή;

Νίκος Δένδιας: Όχι, όχι. Είναι τελείως, είναι τελείως διαφορετικό ζήτημα. Ο EastMed υπάρχει ως πιθανό έργο. Πρέπει να γίνει οικονομική του αξιολόγηση, να δούμε εάν και εφόσον έχει σημασία, αλλά ότι η σχέση με την Αίγυπτο έχει και ενεργειακή προσέγγιση, αυτό είναι προφανές. Η Ελλάδα θέλει να γίνει ενεργειακός κόμβος. Η Αίγυπτος είναι σημείο εξαγωγής ενέργειας, είτε ενέργειας που παράγει η ίδια, είτε ενέργειας που θα παράξει μέσω ανανεώσιμων πηγών. Το καλώδιο είναι ο τρόπος, ο ένας από τους τρόπους μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας, θα μπορούσε να υπάρξει και αγωγός. Θα μπορούσαν να υπάρχουν και πλοία με LNG. Η σχέση με την Αίγυπτο διασφαλίζει στην Ελλάδα πολλούς ρόλους στην Νοτιοανατολική Ευρώπη. 

Απόστολος Μαγγηριάδης: Αναφερθήκατε στην τμηματική οριοθέτηση ΑΟΖ με την Αίγυπτο, από τότε, από το καλοκαίρι του 2020 που υπεγράφη η συμφωνία, υπάρχει εξέλιξη για μια συνέχεια αυτής της συμφωνίας με την Αίγυπτο;

Νίκος Δένδιας: Πάντοτε, με την Αίγυπτο έχουμε συμφωνήσει και ισχύει και για τους δυο μας ότι θα συζητάμε πλέον μαζί την οποιαδήποτε επέκταση, έστω και αν σε αυτήν παρεμβαίνουν, υπάρχουν, έχουν δικαιώματα και τρίτες χώρες της περιοχής. Άρα λοιπόν, οι σχέσεις με την Αίγυπτο είναι πάντα σχέσεις διαρκούς συζήτησης για τη συνολική ρύθμιση των θεμάτων της Ανατολικής Μεσογείου. 

Απόστολος Μαγγηριάδης: Άρα αυτό σημαίνει ότι αν η Ελλάδα προχωρήσει σε συνομιλίες με άλλες χώρες, θα συμβουλευτεί και την Αίγυπτο και το ακριβώς αντίστοιχα θα γίνει και…

Νίκος Δένδιας: Θα ενημερώσει και την Αίγυπτο και η Αίγυπτος θα ενημερώσει την Ελλάδα. Και αυτό είναι μια πολύ σημαντική ρύθμιση, πολύ σημαντική.

Δημοφιλέστερα

To Top