Διεθνή

Ραμαζάνι: Πότε διακόπτονται οι αγώνες για να «σπάσουν» τη νηστεία οι μουσουλμάνοι αθλητές

Ιερός και δύσκολος μήνας το Ραμαζάνι για τους μουσουλμάνους, οι οποίοι πρέπει να τηρούν αυστηρή αποχή από φαγητό και νερό.

Η νηστεία από την ανατολή ως τη δύση του ηλίου -που πολλές φορές πέφτει και μέσα στο καλοκαίρι, όταν η υψηλή θερμοκρασία και η μεγάλη διάρκεια της ημέρας δεν βοηθούν- εξαντλεί τις αντοχές όλων. Πολύ περισσότερο των αθλητών, που έχουν υψηλές απαιτήσεις σε ενέργεια.

Πολλοί αθλητές επιλέγουν αυτόν τον δύσκολο δρόμο της νηστείας και της προπόνησης, για τον ένατο μήνα του ισλαμικού ημερολογίου, που φέτος έπεσε το διάστημα 22 Μαρτίου με 21 Απριλίου.

Η νηστεία σε αυτό το διάστημα είναι υποχρεωτική για όσους δεν είναι ασθενείς ή οδοιπόροι (όπως λέμε και στην Ελλάδα) ή για όσους ταξιδεύουν. Δυνάμεις παίρνουν οι πιστοί από ένα ελαφρύ γεύμα τα ξημερώματα, πριν από την ανατολή, και το ιφτάρ μετά τη δύση του ήλιου, στις ώρες του τόπου όπου βρίσκεται κανένας.

Η αποχή από το φαγητό μέσα στην ημέρα συνοδεύεται από αποχή από τον καπνό, το σεξ και τις αμαρτωλές πράξεις. Ο πιστός νηστεύει, προσεύχεται και μελετά το Κοράνι όσο περισσότερο μπορεί -ή, τουλάχιστον, αυτό είναι το ιδανικό.

Κίνητρο των αθλητών η προσωπική ευσέβεια και «να γίνω παράδειγμα για τα παιδιά», έλεγε προ ετών ο Τούρκος μπασκετμπολίστας του NBA, Ενές Καντέρ, όταν νήστευε μέσα στα play off.

Ο Μο Σαλάχ της Λίβερπουλ λέγεται ότι έφτανε να προπονείται μέσα στη νύχτα, πριν ανατείλει ο ήλιος, για να μην «σπάσει» τη νηστεία του. Τους θρησκευτικούς κανονισμούς τηρούσε και ο Βρετανός δρομέας Μο Φάρα, αν όμως δεν έβγαινε έξω από το πρόγραμμα των προπονήσεων και των αγώνων. Αν ο πιστός δεν μπορεί να τηρήσει τη νηστεία μέσα στον ιερό μήνα, μπορεί να την αναπληρώσει αργότερα).

Φέτος, οι υπεύθυνοι της Premier League και της English Football League στη Βρετανία ζήτησαν από τις αρμόδιες αρχές να δώσουν τη δυνατότητα μιας σύντομης διακοπής την ώρα της δύσης του ήλιου για να μπορέσουν οι μουσουλμάνοι παίκτες και τεχνικοί να κάνουν ένα διάλειμμα για υγρά ή ενεργειακά ποτά.

Στα αγγλικά γήπεδα, ανέφερε το ESPN, υπάρχουν τουλάχιστον τρεις μεγάλοι παίκτες που σκοπεύουν να τηρήσουν το Ραμαζάνι, όπως ο Σαλάχ, ο Νγκολό Καντέ της Τσέλσι και ο Ιλκάι Γκουϊντογάν της Μάντσεστερ Σίτι.

Στη Βρετανία, το 2021, είχε γίνει εξάλλου ο πρώτος αγώνας που διακόπηκε για να πάρουν δυνάμεις οι μουσουλμάνοι παίκτες, στην αναμέτρηση μεταξύ Λέστερ και Κρίσταλ Πάλας.

Παρόμοια διευκόλυνση υπάρχει και στο NBA, στις ΗΠΑ, με δυνατότητα για ελαφρύ φαγητό και νερό για τους μουσουλμάνους παίκτες, αν και χωρίς να διακοπεί το παιχνίδι.

Το ίδιο ισχύει και για τους ποδοσφαιριστές στις ΗΠΑ που κάνουν διάλειμμα για χουρμάδες (το παραδοσιακό φαγητό που τρώνε οι μουσουλμάνοι μετά τη λήξη της νηστείας), μπανάνες και ενεργειακά ποτά.

Δημοφιλέστερα

To Top