Οικονομία

Wall Street: Τα καλά νέα από τον πληθωρισμό έφεραν κέρδη στους δείκτες – Οδηγός οι Big Tech

Στο «πράσινο» έκλεισε η Wall Street, με οδηγό κυρίως τις Big Tech, καθώς οι επενδυτές αναθάρρησαν από τα νέα θετικά στοιχεία από το μέτωπο του πληθωρισμού που φέρνουν πιο κοντά το τέλος του ανοδικού κύκλου των επιτοκίων.

Συγκεκριμένα ο βιομηχανικός Dow Jones διαμορφώθηκε στις 34.030,34 μονάδες με άνοδο κατά 1,14% και ο S&P 500 κατέγραψε το υψηλότερο κλείσιμο του από τις 7 Φεβρουαρίου στις 4.146,32 μονάδες αυξημένος κατά 1,33%.

Ακόμη καλύτερες επιδόσεις σημείωσε ο τεχνολογικός Nasdaq, ο οποίος με κέρδη ύψους 1,99% στις 12.166,27 μονάδες διέγραψε την καλύτερη συνεδρίαση του για αυτό το μήνα. Μάλιστα, μεγάλοι πρωταγωνιστές ήταν οι τεχνολογικές μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης, όπως η Amazon, η Alphabet και η Meta.

Σήμα για την Fed

Καθοριστικός παράγοντας για τη βελτίωση του κλίματος, μετά και την απογοήτευση που σκόρπισαν χθες τα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίασης της Federal Reserve, ήταν τα νεότερα στοιχεία από το μέτωπο του πληθωρισμού.

Ο δείκτης τιμών παραγωγού υποχώρησε άνω του αναμενόμενου κατά 0,5% σε μηνιαία βάση, ενώ οι αναλυτές περίμεναν πως θα παρέμενε στάσιμος. Μάλιστα, ο δομικός δείκτης περιορίστηκε κατά 0,1!%, ήτοι λίγο κάτω από το προβλεπόμενο 0,2%.

Σε συνδυασμό και με τα χθεσινά στοιχεία του δείκτη τιμών καταναλωτή, ο οποίος διαμορφώθηκε επίσης σε χαμηλότερα από τα αναμενόμενα επίπεδα, στο 0,1% από 0,4% τον Φεβρουάριο, η γενική εικόνα για την τάση του πληθωρισμού παραπέμπει σε αποκλιμάκωση των πιέσεων που είναι και το βασικό ζητούμενο.

Η εξέλιξη αυτή ενισχύει τις πιθανότητες η Fed, κατά την επικείμενη συνεδρίαση της τον επόμενο μήνα, να προχωρήσει σε μια μετριοπαθή αύξηση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης και κυρίως να «κλείσει» στα επίπεδα αυτά την εντατική περιοριστική νομισματική πολιτική που είχε θέσει σε εφαρμογή από πέρυσι.

Δεν είναι τυχαίο ότι οι traders ποντάρουν πλέον ακόμη σε μια πιθανή μείωση των επιτοκίων πριν τα τέλη της χρονιάς, λαμβάνοντας υπόψη την πίεση που θα ασκήσει στην αγορά η τραπεζική κρίση και το ενδεχόμενο να περιοριστούν σε πιο «σφιχτά» περιθώρια οι πιστώσεις πυροδοτώντας ένα αρνητικό ντόμινο για την οικονομία. Στην περίπτωση αυτή η επιβράδυνση της οικονομίας θα μπορούσε να την οδηγήσει ακόμη και σε επίπεδα ύφεσης.

Τα εταιρικά αποτελέσματα

Πάντως, το συνολικό πρόσημο της εβδομάδας θα εξαρτηθεί από το κλίμα που θα διαμορφωθεί την Παρασκευή, μια ημέρα κρίσιμη δεδομένου πως ξεκινούν οι ανακοινώσεις των εταιρικών αποτελεσμάτων πρώτο τριμήνου.

Μάλιστα, η… σεζόν θα «ανοίξει» δύσκολα, δεδομένου πως στα πρώτα ονόματα που δημοσιεύουν αποτελέσματα είναι οι τράπεζες JPMorgan, Wells Fargo και Citigroup σε ένα διάστημα που οι οιωνοί δεν είναι ευνοϊκοί για τον ευρύτερο χρηματοπιστωτικό κλάδο.

newmoney.gr

Δημοφιλέστερα

To Top