Οικονομία

Οι τέσσερις Eλληνίδες πλοιοκτήτριες που πρωταγωνιστούν το 2023

Τέσσερις Ελληνίδες πλοιοκτήτριες πρωταγωνιστούν στη ναυτιλιακή βιομηχανία το 2023 με τις κινήσεις τους. Πρόκειται για τη Μαρία Αγγελικούση, την Αγγελική Φράγκου, τη Σεμίραμις Παληού και την Αλίκη Παληού.

Ειδικότερα:

Μαρία Αγγελικούση

Στο επίκεντρο του διεθνούς ενδιαφέροντος βρίσκεται τον τελευταίο καιρό η Μαρία Αγγελικούση, η Eλληνίδα εφοπλίστρια που κυριαρχεί στην παγκόσμια ναυτιλιακή βιομηχανία.

Πρόσφατα ανακοινώθηκε ότι σύμφωνα με τη λίστα του Forbes σε ό,τι αφορά τους Ελληνες, ψηλότερα από όλους είναι η Μαρία Αγγελικούση. Η διευθύνουσα σύμβουλος και ιδιοκτήτρια της ναυτιλιακής εταιρίας Angelicoussis Group βρίσκεται στην 455η θέση της λίστας και η περιουσία της εκτιμάται σε 5,6 δισ. δολάρια.

Λίγες εβδομάδες νωρίτερα Σύμφωνα με τη Bloomberg, η 40χρονη Μαρία Αγγελικούση είναι η πλουσιότερη «φιγούρα» στον κλάδο της ναυτιλίας.

Η αύξηση των ναύλων που παρατηρήθηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού, εκτόξευσε την αξία του Ομίλου, αλλά και της καθαρής περιουσίας της επικεφαλής του στα 5,3 δισ. δολαρίων.

Στο μεταξύ, το πρώτο Capesize φορτηγό πλοίο διπλού καυσίμου -LNG powered- παρέλαβε ο Όμιλος Αγγελικούση.

Πρόκειται για το «Ubuntu Unity» το οποίο εντάχθηκε στον στόλο της Maran Dry Management και θα ταξιδεύει με την ελληνική σημαία αφού το ενέγραψαν στο Ελληνικό Νηολόγιο.

To «Ubuntu Unity» όπως και το αδελφό του «Ubuntu Community» αποτελούν μέρος ενός resale deal που πραγματοποίησε ο -ελληνικών συμφερόντων- όμιλος με επικεφαλής την Μαρία Αγγελικούση.Παραδόθηκε στις 28 Φεβρουαρίου 2023 από τη Shanghai Waigaoqiao Shipbuilding Co., Ltd. (SWS) και θα φέρει την ελληνική σημαία. Με χωρητικότητα φορτίου περίπου 190.000 mt, ολικό μήκος (LOA) 299,9 μ. και πλάτος 47,5 μ, το πλοίο σχεδιάστηκε για να περιλαμβάνει τις τελευταίες τεχνολογικές εξελίξεις, ενώ παράλληλα είναι φιλικό προς το περιβάλλον.

Στο μεταξύ, ένα ακόμη ρεκόρ έσπασε πλοίο τoυ Ομίλου Αγγελικούση. Το Maran Lupus διαχείρισης της Maran Tankers αποτελεί πλέον το μεγαλύτερο πλοίο που εισήλθε στον ποταμό Χάμπερ του Ηνωμένου Βασιλείου. Το πλοίο, το οποίο διαθέτει μήκος 333 μέτρων, έδεσε στα τέλη Φεβρουαρίου στο Immingham Oil Terminal με την υποστήριξη πέντε ρυμουλκών της Svitzer.

Το Immingham αποτελεί σημείο αγκυροβόλησης αλλά όχι για πλοία αυτού του μεγέθους. Μόλις το 4% των πλοίων που διέρχονται του σημείου είναι πετρελαιοφόρα.

Μέσα στο 2023 το πλοίο «Maran Astronomer» του ομίλου κατέρριψε ρεκόρ φόρτωσης σόγιας σε λιμένα της Βραζιλίας.

Δημοφιλέστερα

To Top