Οικονομία

Οδηγός Ε3: Τα SOS της φορολογικής δήλωσης για ελεύθερους επαγγελματίες

Μυστικά και παγίδες κρύβουν οι κωδικοί του εντύπου Ε3 της φορολογικής δήλωσης που συμπληρώνουν όσοι έχουν εισοδήματα από επιχειρηματική δραστηριότητα. Καταρχήν, οι κωδικοί ενδιαφέροντος είναι προσυμπληρωμένοι, με τα στοιχεία που έχει συλλέξει η εφορία σχετικά με την δραστηριότητα του επαγγελματία. Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δώσουν οι οι επαγγελματίες με παλιούς ΚΑΔ, όσοι εισέπραξαν επιστρεπτέα προκαταβολή ή ενισχύσεις που δεν επιστρέφονται στο Δημόσιο, οι φορολογούμενοι που έκανα διακοπή και έναρξη με τον ίδιο ΑΦΜ και γενικά όσοι εισέπραξαν ενίσχυσης κατά την περίοδο της πανδημίας.

Φέτος είναι προσυμπληρωμένοι κωδικοί που αφορούν κυρίως στοιχεία τα οποία αντλούνται από την ψηφιακή πλατφόρμα myDATA , πληροφοριακά στοιχεία ( ΑΦΜ, ΚΑΔ, ΔΟ.Υ πρώτης υποβολής) αλλά και στοιχεία τα οποία αφορούν μεταξύ άλλων τους ενεργούς τραπεζικούς επαγγελματικούς λογαριασμούς, τα POS της επιχείρησης αλλά και δεδομένα που αντλούνται από το πληροφοριακό σύστημα ΕΡΓΑΝΗ. Επίσης προσυμπληρώνονται κατηγορίες εσόδων και εξόδων με ποσά στους σχετικούς κωδικούς των αντίστοιχων πινάκων βάσει των δεδομένων που διαβιβάζονται στην ψηφιακή πλατφόρμα myDΑΤΑ της ΑΑΔΕ και του χαρακτηρισμού αυτών, σύμφωνα με τις εκάστοτε ισχύουσες αποφάσεις. Έτσι δεν θα μπουν κάποιοι στον πειρασμό να «πειράξουν» έσοδα και δαπάνες.

Το Ε3 χρησιμοποιείται για τη διενέργεια επαληθεύσεων και διασταυρώσεων αναφορικά με τη φορολογική συμπεριφορά των ασκούντων επιχειρηματική δραστηριότητα και με στόχο την καταπολέμηση της. Για την διευκόλυνση των φορολογουμένων η ΑΑΔΕ παρέχει έναν οδηγό με συχνές ερωτήσεις και απαντήσεις για την ορθή συμπλήρωση του εντύπου Ε3:

1. Πώς υποβάλλεται το έντυπο Ε3 της Συζύγου/ΜΣΣ σε περίπτωση εγγάμων / φυσικών προσώπων που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης και υποβάλλουν κοινή δήλωση φορολογίας εισοδήματος;

Στην περίπτωση εγγάμων και φυσικών προσώπων που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης και εφόσον η Σύζυγος /ΜΣΣ είναι επιτηδευματίας, έχει υποχρέωση υποβολής του εντύπου Ε3 με τους προσωπικούς της κωδικούς πρόσβασης και όχι με τους κωδικούς του Υπόχρεου συζύγου/ΜΣΣ, με τους οποίους υποβάλλεται κοινή δήλωση φορολογίας εισοδήματος (έντυπο Ε1). Σε τέτοια περίπτωση, εάν το Ε3 της Συζύγου/ΜΣΣ είναι το πρώτο έντυπο που θα υποβληθεί, η Σύζυγος/ΜΣΣ πρέπει να επιβεβαιώσει την έγγαμη σχέση με Υπόχρεο το σύζυγό της.

2. Πότε υποβάλλεται το έντυπο Ε3;

Εφόσον υπάρχει υποχρέωση υποβολής του εντύπου Ε3, αυτό πρέπει να υποβληθεί πριν από την οριστική υποβολή της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος (έντυπο Ε1 ή Ν, κατά περίπτωση), ακόμη και στην περίπτωση που είναι μηδενικό.

3. Εάν οριστικοποιηθεί το έντυπο Ε3, είναι δυνατό να τροποποιηθεί;

Μέχρι να γίνει η οριστική υποβολή του εντύπου Ν ή του εντύπου Ε1, ο φορολογούμενος μπορεί να εισέρχεται στο έντυπο Ε3 και να το τροποποιεί όσες φορές επιθυμεί. Όταν όμως οριστικοποιηθεί το έντυπο Ν ή το Ε1 αντίστοιχα, δεν μπορεί να τροποποιηθεί περαιτέρω το Ε3.
Εφόσον διαπιστωθεί λάθος στο έντυπο Ε3, μπορεί ο φορολογούμενος να υποβάλει ηλεκτρονικά τροποποιητική – συμπληρωματική δήλωση.
Δεν προβλέπεται η υποβολή του εντύπου Ε3 με επιφύλαξη, καθόσον η επιφύλαξη αφορά αποκλειστικά το περιεχόμενο της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος (έντυπο Ε1 ή Ν, κατά περίπτωση).

4. Ποια στοιχεία εμφανίζονται προ-συμπληρωμένα στο έντυπο Ε3;

Από το φορολογικό έτος 2022 προσυμπληρώνονται κατηγορίες εσόδων και εξόδων με ποσά στους σχετικούς κωδικούς των αντίστοιχων πινάκων βάσει των δεδομένων που διαβιβάζονται στην ψηφιακή πλατφόρμα myDΑΤΑ της ΑΑΔΕ και του χαρακτηρισμού αυτών, σύμφωνα με τις εκάστοτε ισχύουσες αποφάσεις.
Η προσυμπλήρωση των κωδικών του Εντύπου Ε3 έχει ως σκοπό τη διευκόλυνση του φορολογουμένου και δεν είναι δεσμευτική για αυτόν. Τα προσυμπληρωμένα ποσά στους κωδικούς του εντύπου Ε3 δύνανται να τροποποιούνται από τον φορολογούμενο. Εφόσον δεν έχει προηγηθεί χαρακτηρισμός των σχετικών εξόδων στην ψηφιακή πλατφόρμα myDΑΤΑ, όλα τα έξοδα προσυμπληρώνονται στον κωδικό 585 («Διάφορα Λειτουργικά Έξοδα») της στήλης «Σύνολο», στην επιλογή 016 του σχετικού Υποπίνακα. Έσοδα τα οποία διαβιβάζει ο λήπτης και όχι ο εκδότης και τα οποία δεν έχουν χαρακτηριστεί από τον εκδότη, προσυμπληρώνονται στη στήλη «Σύνολο» του κωδ.562 (Λοιπά συνήθη έσοδα) του Πίνακα Ζ1.
Η ορθή και ακριβής συμπλήρωση του Εντύπου Ε3 συνιστά υποχρέωση και ευθύνη του φορολογούμενου.
Επιπλέον, με βάση τα στοιχεία που υπάρχουν στο αρχείο του Μητρώου, εμφανίζονται προσυμπληρωμένα και:
• η ΔΟΥ υποβολής

Δημοφιλέστερα

To Top