Οικονομία

Κώστας Βελάνης: Από τις ραπτομηχανές, στα σαλόνια της αγοράς και των επενδύσεων

Μια πορεία επτά δεκαετιών σφραγίζει τη σχέση της οικογένειας Βελάνη με την εταιρεία Singer, των θρυλικών ραπτομηχανών, αλλά πλέον και πολλών άλλων οικιακών συσκευών. Ωστόσο, οι δραστηριότητες των μελών της, και ιδιαίτερα του Κώστα Βελάνη, δεν περιορίστηκαν σε αυτόν τον τομέα. Αντίθετα, επεκτάθηκαν χρόνια τώρα σε ένα ευρύ φάσμα της αγοράς με επενδύσεις σε διάφορους τομείς, όπως, μεταξύ άλλων, τα ακίνητα, το χρηματιστήριο και τα τελευταία χρόνια τα πακέτα δανείων με εμπράγματες εξασφαλίσεις.

Ο Κώστας Βελάνης, αν και κινείται αθόρυβα, είναι γεγονός ότι έχει γράψει μια μεγάλη και διακριτή ιστορία στο επιχειρείν με πολλές επιτυχημένες τοποθετήσεις.
Ολα όμως άρχισαν από τις ραπτομηχανές…

Μια σχέση 70 ετών

Ακριβώς πριν από 70 χρόνια, με το ημερολόγιο να δείχνει 1953, ξεκινά η επιχειρηματική διαδρομή της οικογένειας από ένα μικρό κατάστημα στο κέντρο της Αθήνας, με ιδρυτή τον Βασίλη Βελάνη. Αρχικά η δραστηριότητα αφορά την επισκευή και στη συνέχεια και την εμπορία επαγγελματικών ραπτομηχανών.

Με την πάροδο των ετών η εταιρεία δυναμώνει και εδραιώνεται ως ένας νέος αξιόπιστος συνεργάτης για όσους ασχολούνται με το ράψιμο σε οικιακό, βιοτεχνικό και βιομηχανικό επίπεδο.

Τη δεκαετία του 1970 ο τομέας της κλωστοϋφαντουργίας και του ραψίματος φτάνει σε ιστορικά υψηλά και η εταιρεία περνά στα χέρια της επόμενης γενιάς, δηλαδή στους γιους του Βασίλη Βελάνη, τον Κώστα, τον Γιώργο και τον Σοφοκλή. Εκείνοι βάζουν το δικό τους στίγμα φέρνοντας σημαντικές αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας της επιχείρησης και παράλληλα αναλαμβάνοντας την κατασκευή εργοστασίων παραγωγής ρούχων στην Ελλάδα, που ήταν πρωτόγνωρα για την εποχή. Είκοσι χρόνια μετά, τη δεκαετία του 1990, ο τομέας του ραψίματος στη χώρα μας απασχολεί επαγγελματικά σημαντικό μέρος του πληθυσμού και η εταιρεία παραμένει πρωτοπόρα στην αγορά με την παρουσίαση νέων αυτόματων ραπτομηχανών και συστημάτων σιδερώματος, αλλά και πλήρως αυτοματοποιημένων εργοστασίων καθετοποιημένης παραγωγής ρούχων. Την ίδια περίοδο εγκαινιάζονται οι νέες ιδιόκτητες εγκαταστάσεις της επιχείρησης στα Σεπόλια, όπου εγκαθίστανται τα γραφεία και οι αποθήκες της.

Από τις αρχές του 2003, η Αφοί Βασ. Βελάνη ΑΕΒΕ μέσω της SSM Α.Ε. εξαγόρασε τη Singer Hellas και έγινε αντιπρόσωπος και αποκλειστική διανομέας των προϊόντων Singer στην Ελλάδα και τα Βαλκάνια.

Θα πρέπει να τονιστεί ότι από το 1851, όταν ο Αμερικανός μηχανικός Ισαάκ Μέριτ Σίνγκερ ίδρυσε την ομώνυμη εταιρεία κατασκευής και πώλησης ραπτομηχανών στη Νέα Υόρκη, η Singer εξελίχθηκε στον μεγαλύτερο όμιλο του κλάδου, με το όνομά της να γίνεται συνώνυμο της ραπτικής. Ωστόσο, από το 2003 ο πολυεθνικός όμιλος διεύρυνε την προϊοντική του γκάμα καθώς επεκτάθηκε στον τομέα των ηλεκτρικών ειδών οικιακού εξοπλισμού.

Τον ίδιο δρόμο ακολούθησε και ο ελληνικός βραχίονας, που χωρίς να εγκαταλείπει ποτέ την core δραστηριότητα των ραπτομηχανών, εμπορεύεται έκτοτε μια σειρά άλλων προϊόντων, από συσκευές κουζίνας και απορροφητήρες μέχρι αφυγραντήρες, ηλεκτρικές σκούπες και φούρνους μικροκυμάτων.

Ετσι, η εταιρεία αναλαμβάνει τον ποιοτικό έλεγχο και την τεχνική υποστήριξη όλων των νέων προϊόντων της Singer, αλλά και πολλών άλλων εταιρειών που δραστηριοποιούνται στον τομέα των ηλεκτρικών συσκευών, επενδύοντας και στην εξυπηρέτηση μετά την πώληση (after sale service).

Από το 2010 η επιχείρηση αλλάζει επωνυμία -Αφοί Βελάνη ΑΕΕ- και αντιπροσωπεύει στην Ελλάδα επαγγελματικές και οικιακές μηχανές ραπτικής των οίκων Singer και Feiyue-Yamata, καθώς και άλλων brands για διάφορα προϊόντα, όπως Sitram, Nilfisk, Icepure, Juki, Eagle Special κ.ά.

Δημοφιλέστερα

To Top