Οικονομία

The Met Gala: Πώς μπαίνει κανείς στο πιο exclusive πάρτι στον κόσμο

Το Met Gala, γνωστό κι ως Costume Institute Benefit ή Met Ball, είναι μια φιλανθρωπική εκδήλωση που πραγματοποιείται στο Μetropolitan Museum of Art στο Μανχάταν της Νέας Υόρκης κάθε άνοιξη και αποτελεί πάντα μια από τις πιο συναρπαστικές εκδηλώσεις μόδας. Μία προσεκτικά επιλεγμένη λίστα καλεσμένων θα παρευρεθεί στο Μουσείο της Τέχνης που φιλοξενεί το «λαμπερό» γκαλά κάθε πρώτη Δευτέρα του Μαΐου -με εξαίρεση το 2021 που ακυρώθηκε και το 2022 που μεταφέρθηκε σε άλλη ημερομηνία, λόγω της πανδημίας του Covid-19.

Η εξέλιξη του Met Gala

H ιστορία του ξεκινά το 1948 όταν η εκδότρια μόδας Eleanor Lambert διοργάνωσε το Met Gala ως ένα event που είχε στόχο να συγκεντρώσει χρήματα για τότε νεοϊδρυθέν Ινστιτούτο. Το πρώτο Met Gala πραγματοποιήθηκε στο Waldorf της Astoria με τιμή εισιτηρίου 50 δολάρια και καλεσμένους, σχεδόν αποκλειστικά, μέλη από την υψηλή κοινωνία της Νέας Υόρκης και από τη βιομηχανία της μόδας.

Το 1972, τη διεύθυνση και την οργάνωση του ανέλαβε η Αμερικανίδα αρθρογράφος μόδας Diana Vreeland, η οποία είχε δουλέψει για 3 ολόκληρες δεκαετίες για το περιοδικό Harper’s Bazar αλλά και ως αρχισυντάκτρια της Vogue από το 1963 μέχρι και το 1971. Η Vreeland έδωσε νέο νόημα στο Gala, καθιερώνοντας το Met ως τόπο συγκέντρωσης των ανθρώπων της μόδας και της showbiz αλλά και θέτοντας ένα συγκεκριμένο θέμα στο dress code των καλεσμένων. Κάθε χρόνο έκτοτε οι λίγοι «εκλεκτοί» καλούνταν να κάνουν την εμφάνισή τους εμπνευσμένοι από συγκεκριμένο θέμα που θα αποτελούσε για την ίδια χρονιά και την θεματική της έκθεσης του Μουσείου. Μετά από την «κυριαρχία» της Vreeland, το Met Gala γρήγορα εξελίχθηκε σε ένα παγκόσμιο φαινόμενο με πολλά «αστέρια» της εποχής, όπως η Elizabeth Taylor, η Cher, o Andy Warhol κ.α. να το τιμούν με την εμφάνισή τους, προσδίδοντας του ακόμα περισσότερη λάμψη και κύρος.

Η «δυναστεία» της Anna Wintour

Το 1995, την ηγεσία του Met Gala πήρε στα χέρια της η Βρετανίδα Anna Wintour -η αρχισυντάκτρια και επιμελήτρια της αμερικάνικης Vogue από το 1988 μέχρι και σήμερα. Η «Πυρηνική» Wintour, όπως λέγεται ότι την αποκαλούν οι συνεργάτες της, έπαιξε σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη του Met Gala σε αυτό το αποκλειστικό και “μυστήριο” event που είναι σήμερα. Κανείς, πέρα από τους αυστηρά επιλεγμένους καλεσμένους της Wintour, δεν γνωρίζει ποια γεγονότα λαμβάνουν χώρα στο Met Ball. Μέχρι το βράδυ πριν από την εκδήλωση, η λίστα των καλεσμένων είναι άκρως απόρρητη. Κάποια βέβαια από τα μεγαλύτερα ονόματα της showbiz παρευρίσκονται τακτικά –από την Beyoncé και τη Lady Gaga μέχρι τη Madonna και τη Rihanna.

Πώς μπαίνει κάποιος στο Μet Gala

Με πρόσκληση. Η πλειονότητα των καλεσμένων που προσκαλούνται στο Met Gala είναι Α list διασημότητες της βιομηχανίας του θεάματος και η Anna Wintour είναι αρκετά αυστηρή στην επιλογή των καλεσμένων.

Κάνοντας μια δωρεά. Επειδή πρόκειται για μια εκδήλωση συγκέντρωσης κεφαλαίων για το Ινστιτούτο Κοστουμιών η πραγματοποίηση σημαντικής δωρεάς στον Οργανισμό μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητές για μια πρόσκληση.

Αν έχει σχέση με κάποιον ήδη καλεσμένο. Αυτό μπορεί να παίξει το ρόλο του καθώς οι καλεσμένοι επιτρέπεται να συνοδεύονται.
Με αγορά εισιτηρίου. Διαθέτοντας το καθόλου ευκαταφρόνητο ποσό των $50.000. Την περσινή χρονιά η τιμή του εισιτηρίου ήταν $30.000 με τα έσοδα του Met να άγγιζουν το ρεκόρ των $17.400.000!

Η εκδήλωση φιλοξενεί συνήθως περίπου 600 καλεσμένους, οι οποίοι περιηγούνται στην έκθεση, απολαμβάνουν το κοκτέιλ τους και το δείπνο τους, ενώ πάντα ένα μεγάλο όνομα της μουσικής αναλαμβάνει τη ψυχαγωγία τους.

Δημοφιλέστερα

To Top