Διεθνή

Τζο Μπάιντεν: Οι κίνδυνοι πίσω από το ενδεχόμενο να κυβερνήσει ξανά στα 80 του – Ανάλυση Axios

Συνεργάτες του Τζο Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο παρασκηνιακά διατυπώνουν ερωτήματα για τα προβλήματα που φέρνει η ηλικία του προέδρου, που είναι πλέον 80 ετών, και πώς αυτό θα επηρεάσει τις εκλογές του Νοεμβρίου του 2024 στις οποίες θα είναι υποψήφιος.

Ο Λευκός Οίκος γενικά προσπαθεί να αποφύγει τη συζήτηση, αναφέρει το Axios σε δημοσίευμα που διέψευσε ο Λευκός Οίκος. Δεν είναι πάντως εύκολο να αγνοήσει κανένας την πραγματικότητα και τις πολλές άγνωστες παραμέτρους όταν ο ισχυρότερος άνθρωπος του κόσμου είναι στα μέσα της ένατης δεκαετίας της ζωής του.

Το Axios σημειώνει ότι συνεργάτες του Μπάιντεν λένε ότι έχει πνευματική διαύγεια, κάποιοι όμως λένε ότι η ηλικία του έχει μειώσει την ενέργεια και έχει περιορίσει το δημόσιο πρόγραμμά του. Επιπλέον δεν έχει δώσει ούτε μια συνέντευξη στις τρεις μεγάλες εφημερίδες, New York Times, Washington Post, Wall Street Journal, σπάζοντας μια άτυπη παράδοση.

Οι περισσότερες υποχρεώσεις του είναι μεταξύ 10 το πρωί και 4 το απόγευμα – αν και η πρώην εκπρόσωπος Τύπου Τζεν Ψάκι λέει ότι ο Μπάιντεν είναι «κουκουβάγια» και του αρέσει η νυχτερινή δουλειά.

Ξυπνάει γύρω στις 7 με 7:15 και αφιερώνει το διάστημα από τις 8 στις 8 και 45 στη γυμναστική. Το Axios μέτρησε, πάντως, 12 Σαββατοκύριακα χωρίς καμιά δημόσια υποχρέωση και αυτό μόνο για αυτή τη χρονιά.

Για μέρος των συμβούλων στον Λευκό Οίκο, ο Μπάιντεν μοιάζει με γερασμένο βασιλιά που έχει γύρω του έναν στενό κύκλο αφοσιωμένων που τον προστατεύουν. Άλλοι τονίζουν με νόημα ότι ο Μπάιντεν ακόμη έχει δυνάμεις «για την ηλικία του».

Από την άλλη οι Ρεπουμπλικανοί από τώρα θέτουν -και μάλιστα ευθέως- το ζήτημα της ηλικίας του προέδρου. Η υποψήφια για το χρίσμα Νίκι Χέιλι λέει ότι δεν της φαίνεται πιθανό να ολοκληρώσει και δεύτερη θητεία τα 86 του. Ανήσυχοι εμφανίζονται και οι ψηφοφόροι κάθε ηλικίας.

Εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου σχολίασε το δημοσίευμα με ειρωνεία ότι το Axios στις αρχές του μήνα είχε επικαλεστεί άλλους συνεργάτες του προέδρου που έλεγαν ότι ο Μπάιντεν δεν θα είναι για δεύτερη φορά υποψήφιος.

Δημοφιλέστερα

To Top