Διεθνή

Αμερικανική έκθεση: Σε επίπεδα ρεκόρ οι πωλήσεις των ιδιωτικών τζετ το 2023 – Θα περάσουν τα $34,5 δισ.

Στα ύψη αναμένεται να φτάσουν οι πωλήσεις των ιδιωτικών τζετ, κάτι που εγείρει προβληματισμό λόγω της σημαντικής επιβάρυνσης για το περιβάλλον. Τη στιγμή που οι κινήσεις του δισεκατομμυριούχου ιδιοκτήτη του Twitter και ιδρυτή της Tesla, Έλον Μασκ, το 2022, εξόργισαν την παγκόσμια κοινότητα καθώς πραγματοποίησε 134 ταξίδια με το προσωπικό του αεροσκάφος, δεν είναι λίγοι εκείνοι που ετοιμάζονται να αποκτήσουν νέες, πολυτελείς συνήθειες.

Υπολογίζεται ότι οι πωλήσεις από τα ιδιωτικά τζετ αναμένεται να φτάσουν τα 34,6 δισ. δολάρια φέτος από τα 34,1 δισ. πέρσι. Οι λόγοι για τους οποίους έχουν αυξηθεί τα ταξίδια με ιδιωτικά τζετ σχετίζονται και με την πανδημία ενώ γυρίζουν τον χρόνο πίσω σε εποχές πριν από το ξέσπασμα της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης. 

Πάντως, σύμφωνα με αμερικανική έκθεση που συντάχθηκε από το Ινστιτούτο Πολιτικών Μελετών των ΗΠΑ και την οργάνωση Patriotic Millionaires των ΗΠΑ, διαπιστώνοται αρκετές περιπτώσεις φοροδιαφυγής στους κατόχους ιδιωτικών αεροσκαφών.

Σημειώνεται, δε, ότι τις τελευταίες δύο δεκαετίες ο αριθμός των ιδιωτικών τζετ σε όλο τον κόσμο έχει διπλασιαστεί, ενώ την περασμένη χρονιά πραγματοποιήθηκαν περισσότερες πτήσεις αυτού του είδους παρά ποτέ.

Διαπιστώθηκε, ακόμη, ότι από την πανδημία οι εκπομπές αεριών αυξήθηκαν σχεδόν κατά σχεδόν κατά 25%, λόγω των ιδιωτικών πτήσεων, καθώς για μια παρατεταμένη περίοδο δεν επιτρέπονταν οι αεροπορικές μετακινήσεις.

Ειδικότερα, το 2022 καταγράφηκαν 5,3 εκατ. ιδιωτικές πτήσεις παγκοσμίως, ενώ η περάσμενη ήταν η πρώτη χρονιά από το 2007, πριν από την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση, που καταγράφηκε τέτοια «έκρηξη» ταξιδιών με τζετ.

Το ζήτημα που ανακύπτει είναι η αύξηση εκπομπών αερίων. Παρόλο που τα ταξίδια με ιδιωτικό τζετ αποτελούν μόνο το 4% της παγκόσμιας αεροπορικής αγοράς, παράγουν περίπου 10 φορές περισσότερες εκπομπές αερίου ανά επιβάτη.

Δεδομένων όλων των προβλημάτων που ανακύπτουν, η ομάδα Patriotic Millionaires συνιστά επιβολή φόρου 10% σε όλες τις αγορές μεταχειρισμένων ιδιωτικών αεροσκαφών και φόρο 5% σε νέα αεροσκάφη. Ζητά, επίσης, τον διπλασιασμό των φόρων στα καύσιμα στα ταξίδια με ιδιωτικό τζετ, σε σύγκριση με τα εμπορικά ταξίδια.

Δημοφιλέστερα

To Top