Διεθνή

Τα μυστικά της CIA από τον κατάσκοπο Τζον Κυριάκου – «Τι να κάνετε αν σας παρακολουθούν»

Ο Τζον Κυριάκου περπατούσε στο Σύνταγμα εκείνο το μεσημέρι, πριν από οχτώ χρόνια, έχοντας αντιληφθεί ότι τον παρακολουθούσαν από τη στιγμή που βγήκε από το ξενοδοχείο του. Εντόπισε τη γυναίκα που τον ακολουθούσε πολύ εύκολα, ως πρώην επιχειρησιακός πράκτορας της CIA, που έδρασε στην Ελλάδα, στο Πακιστάν και σε αραβικές χώρες

Οταν έφτασε στο ραντεβού που είχε με δημοσιογράφο, η γυναίκα δεν μπήκε στο εστιατόριο, αλλά όταν ο Κυριάκου έφυγε, εμφανίστηκε ξανά, μόνο που δύο λεπτά μετά τον έχασε, στα στενά της Πλάκας.

Για τον Κυριάκου ήταν εύκολο να χαθεί μέσα στον κόσμο, βαδίζοντας γρήγορα αλλά χωρίς να τρέχει σε μια πόλη που την ήξερε πολύ καλά από τη θητεία του στον σταθμό της CIA που βρίσκεται μέσα στην πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αθήνα.

Η λέξη «κατάσκοπος» άλλωστε δεν έπαψε ποτέ να ακολουθεί κατά πόδας τον άνθρωπο που αποκάλυψε τα βασανιστήρια της CIA σε τρομοκράτες, κάτι που η Υπηρεσία δεν του συγχώρησε ποτέ.

Ο άνθρωπος που έπιασε το Νο 2 της Αλ Κάιντα Αμπού Ζουμπάιντα κατηγορήθηκε για διαρροή απόρρητων πληροφοριών σε δημοσιογράφο, δήλωσε ένοχος και φυλακίστηκε για δυόμισι χρόνια.

Μετά την αποφυλάκισή του ο Τζον Κυριάκου αποδείχθηκε πολυγραφότατος και πρόσφατα κυκλοφόρησε τρία εγχειρίδια που απευθύνονται στους απλούς ανθρώπους, αλλά περιέχουν μυστικές οδηγίες της Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών των ΗΠΑ. Οδηγίες για τα ψέματα και πώς να τα λες με τρόπο που να φαντάζουν αληθινά, αλλά και τεχνικές αποφυγής δύσκολων καταστάσεων στην καθημερινότητα ενός απλού ανθρώπου. Μελετώντας τα, μαθαίνεις πώς να αντιλαμβάνεσαι αν σε παρακολουθούν όταν είσαι έξω, τους τρόπους να ξεφύγεις χωρίς να δείξεις πανικό, αλλά και πολλά άλλα, όπως το να αντιληφθείς αν σου λένε ψέματα στη δουλειά.

Το πιο δύσκολο απ’ όλα για κάποιους πιθανόν να είναι να «εξαφανίσουν» το ηλεκτρονικό τους αποτύπωμα, ιδίως όταν κινδυνεύουν από ανθρώπους που γνώρισαν, οι οποίοι τους ακολουθούν συνέχεια και με εμμονή, ακόμη και στα social media.

Οι συμβουλές του πρώην πράκτορα για να εξαφανιστεί κάποιος από αυτούς που δεν θέλει να έχει κοινωνικές ή άλλου είδους επαφές επειδή είναι αφόρητα πιεστικοί έρχονται κατευθείαν από το Λάνγκλεϊ.

O Κυριάκου, σαν παλιά καραβάνα, παραθέτει τις μεθόδους και τους τρόπους στα «How to Disappear and Live off the Grid», «Lie and Lying Detection: Α CIA Insider’s Guide» και «Surveillance and Surveillance detection: A CIA Insider’ Guide». Και τα τρία έχουν ξεπεράσει τις τέσσερις εκδόσεις.

Ταυτόχρονα ξεδιπλώνει και κάποιες ανέκδοτες μέχρι τώρα ιστορίες, οι οποίες είναι απολαυστικά αληθινές, από τη θητεία του στην Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών, που τον έστειλε από την Αθήνα και το Πακιστάν μέχρι σε χώρες του Τρίτου Κόσμου.


cia

Στα τρία βιβλία του ο Κυριάκου, αφού πρώτα δίνει πρακτορικού τύπου οδηγίες στους αναγνώστες του, κατόπιν ξεδιπλώνει ανέκδοτες ιστορίες από τη θητεία του στην Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών, που τον έστειλε από την Αθήνα και το Πακιστάν μέχρι σε χώρες του Τρίτου Κόσμου

Τα μυστικά του Λάνγκλεϊ

Ο αξιωματούχος της αραβικής χώρας που άνοιξε την πόρτα του σπιτιού του σε μια γειτονιά της Αθήνας, ένα ηλιόλουστο απόγευμα πριν από αρκετά χρόνια, δεν κατάλαβε παρά αργότερα ότι ο άνθρωπος που στεκόταν μπροστά του είχε σπάσει τον καθρέφτη του αυτοκινήτου του επίτηδες.

Δημοφιλέστερα

To Top