Οικονομία

Γιώργος Οικονόμου: Το «κακό παιδί» της ελληνικής ναυτιλίας που θησαυρίζει από το ρωσικό πετρέλαιο

Ως το «κακό παιδί» της ναυτιλίας χαρακτηρίζει τον Γιώργο Οικονόμου η αμερικανική εφημερίδα Wall Street Journal, η οποία ασκεί δριμεία κριτική στις δραστηριότητες του 70χρονου εφοπλιστή -ιδίως για τα «νταλαβέρια» με τη Ρωσία και τις ρωσικές ενεργειακές εταιρείες.

Ενώ, λοιπόν, οι περισσότερες δυτικές εταιρείες έχουν σταματήσει να μεταφέρουν ρωσικό πετρέλαιο μετά το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία, ο Έλληνας επιχειρηματίας όχι μόνο δεν έχει ανακρούσει πρύμναν, αλλά έχει διπλασιάσει τις ποσότητες που διακινεί.

Το νέο του κερδοφόρο στοίχημα, σύμφωνα με το αμερικανικό δημοσίευμα, συνίσταται στη διεκδίκηση μιας επιχειρηματικής δραστηριότητας που εξυπηρετεί τα οικονομικά συμφέροντα τόσο της Ρωσίας όσο και των ΗΠΑ, αλλά θεωρείται… ύπουλη για αρκετούς ανταγωνιστές.

Η TMS Tankers, μία από τις εταιρείες του κ. Οικονόμου, έχει μεταφέρει δεκάδες εκατομμύρια βαρέλια ρωσικού αργού και ρωσικών καυσίμων μετά την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία. Αυτό καθιστά την TMS τον δεύτερο μεγαλύτερο «παίκτη» στο εμπόριο μεταφοράς ρωσικού πετρελαίου, πίσω μόνο από τη ρωσική κρατική εταιρεία Sovcomflot.

200 μεταφορές ρωσικού πετρελαίου
Με βάση το δημοσίευμα της WSJ, τα δεξαμενόπλοια του κ. Οικονόμου έχουν πραγματοποιήσει τουλάχιστον 200 ταξίδια από την ημέρα της ρωσικής εισβολής, δηλαδή από τις 24 Φεβρουαρίου του 2022.

Πρόκειται για μια επικερδή επιχείρηση, η οποία αποφέρει κέρδη της τάξης των 4 έως 5 εκατ. δολαρίων για κάθε δρομολόγιο 60 ημερών από τη Βαλτική Θάλασσα προς την Ινδία, η οποία αποτελεί την πιο συχνή διαδρομή.

Ο κ. Οικονόμου δεν θέλησε να σχολιάσει το δημοσίευμα της WSJ, ενώ εκπρόσωπος της TMS δήλωσε ότι η εταιρεία δεν ασχολείται με την επαγγελματική ή την προσωπική ζωή του κ. Οικονόμου.

Οι εν λόγω μεταφορές πετρελαίου και καυσίμων, όπως είναι εύλογο, συνιστούν χείρα βοηθείας στον προϋπολογισμό της Ρωσίας, ενώ φυσικά ωφελούν και τον ίδιο τον 70χρονο εφοπλιστή.

«Όλοι κατανοούν τι είναι σκοτεινό και τι είναι σωστό» δηλώνει ο Όλεγκ Ουστένκο, οικονομικός σύμβουλος του προέδρου της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Το Κίεβο, όπως γράφει η WSJ, έχει επανειλημμένως πιέσει τους Έλληνες αξιωματούχους και τις ελληνικές εταιρείες να περιορίσουν τις ρωσικές μεταφορές, αλλά χωρίς αποτέλεσμα. «Στέλνετε ματωμένα χρήματα στο καθεστώς του Πούτιν, το οποίο διαπράττει εγκλήματα πολέμου κατά των Ουκρανών» σχολιάζει ο Ουστένκο.

Η Εθνική Υπηρεσία της Ουκρανίας για την Πρόληψη της Διαφθοράς ζήτησε τον περασμένο Ιούλιο από τον κ. Οικονόμου και την TMS να εγκαταλείψει το εμπόριο ρωσικού πετρελαίου. Όμως, δεν έλαβε απάντηση. Στη συνέχεια, η ουκρανική υπηρεσία τοποθέτησε την TMS στην κορυφή ενός καταλόγου, ο οποίος αναφέρεται ως οι «διεθνείς χορηγοί του πολέμου».

Από την πλευρά τους, αξιωματούχοι της ελληνικής κυβέρνησης διαβεβαιώνουν ότι η χώρα τηρεί τις κυρώσεις, αλλά δεν έχει τη δυνατότητα να σταματήσει το εμπόριο πετρελαίου στα διεθνή ύδατα.

Δημοφιλέστερα

To Top