Διεθνή

Τουρκία: Φόβοι για περεταίρω εκτράχυνση του κλίματος ενόψει των εκλογών της Κυριακής

Με την τελευταία δημοσκόπηση να δείχνει εκλογή του επικεφαλής της αντιπολίτευσης Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου από την Α΄ Κυριακή, το πολιτικό κλίμα οξύνεται επικίνδυνα στην Τουρκία μετά και το περιστατικό κατά του δημάρχου Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου στο Ερζερούμ. Η αντιπολίτευση εκφράζει φόβους για περεταίρω εκτράχυνση του κλίματος, ζητώντας αυτοσυγκράτηση από τους οπαδούς της, με τα κυβερνητικά κόμματα να … «ποντάρουν» στην ένταση.

Την ίδια ώρα αίσθηση προκαλεί η παρέμβαση των ΗΠΑ, που ζητούν ευθέως από την Άγκυρα και τον πρόεδρο Ταγίπ Ερντογλαν να διασφαλίσουν μια «δημοκρατική διαδικασία, ελεύθερη και δίκαιη» για τις κρίσιμες εκλογές της Κυριακής.

5,5 μονάδες ανάμεσα σε Κιλιτσντάρογλου και Ερντογάν

Επικράτηση της αντιπολίτευσης και του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου από τον πρώτο γύρο των κρίσιμων εκλογών της Κυριακής, δίνει η τελευταία δημοσκόπηση που δημοσιοποιήθηκε στην Τουρκία.. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της εταιρίας Mac o Κιλιτσντάρογλου συγκεντρώνει 50,9%, με τον Ταγίπ Ερντογάν να ακολουθεί με 45,4%. Η διαφορά ανάμεσά τους αγγίζει τις 5,5 μονάδες, με τους δύο βασικούς αντιπάλους να αυξάνουν τα ποσοστά τους σε σχέση με την προηγούμενη έρευνα της ίδιας εταιρείας.

Συγκεκριμένα:

• Ταγίπ Ερντογάν: 45,4 (+1,7 από 23 Απριλίου)

• Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου: 50,9 (+3,1)
• Μουχαρέμ Ιντζέ ( Κόμμα της Πατρίδας) : 1,7 (-1,7)

• Σινάν Ογάν: 2,0 (+0,9)

Όσον αφορά τα αποτελέσματα για τις κοινοβουλευτικές εκλογές παρατηρείται ενίσχυση των δυο μεγάλων κομμάτων, με το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKΡ)) να προηγείται ελαφρά του Λαϊκού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος Κόμματος του Κιλιτσντάρογλου (CHP).

• Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKΡ): 36.9 (+1.1)
• Λαϊκό Ρεπουμπλικανικό Κόμμα (CHP): 30.1 (+1.0)

Δημοφιλέστερα

To Top