Οικονομία

Τράπεζες: Ο στόχος για μείωση των NPLs κατά 3,1 δισ. ευρώ έως το 2025 και το «καμπανάκι» της ΤτΕ

Προσηλωμένες στον στόχο για περαιτέρω μείωση του στοκ των «κόκκινων» δανείων τους, έτσι ώστε ο σχετικός δείκτης να συγκλίνει άμεσα με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, εμφανίζονται οι τράπεζες, τη στιγμή που η Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ) κρούει ακόμη ένα «καμπανάκι» για τις προκλήσεις που αναδύονται ως απόρροια των αναταράξεων σε διεθνές επίπεδο.

Σύμφωνα με την Έκθεση Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, για τη χρονική περίοδο 2023 – 2025 οι τράπεζες προσδοκούν σε μείωση των «κόκκινων» δανείων κατά 3,1 δισ. ευρώ ή 32%, με τον δείκτη να διαμορφώνεται στο 4% το 2025 από 7% το 2022, συγκλίνοντας έτσι, περαιτέρω προς το μέσο όρο των τραπεζών της ζώνης του ευρώ.

Ο επίμαχος στόχος, βέβαια, αναθεωρείται επί τα βελτίω, όπως, άλλωστε, προκύπτει και από τα οικονομικά αποτελέσματα α’ τριμήνου 2023 που ανακοίνωσαν Τράπεζα Πειραιώς και Alpha Bank. Βάσει αυτών, τα «κόκκινα» δάνεια μειώθηκαν το επίμαχο διάστημα σε 5,4 δισ. ευρώ (2,4 δισ. ευρώ και τρία δισ. ευρώ αντίστοιχα), με τον δείκτη να «αγγίζει» το 6,6% για την πρώτη και το 7,6% για τη δεύτερη. Για εφέτος δε, η μεν, Τράπεζα Πειραιώς αναμένει περαιτέρω μείωσή του στο 5% και η δε, Alpha Bank κάτω του 7%, ενώ σε βάθος τριετίας αυτός εκτιμάται ότι θα κινηθεί πολύ χαμηλότερα (σ.σ. στο αναθεωρημένο business plan η Τράπεζα Πειραιώς υπολογίζει τον δείκτη στο 3% το 2025, ενώ η Alpha Bank θα γνωστοποιήσει τους νέους της στόχους στο Investor Day της 7ης Ιουνίου).

Διαβάστε αναλυτικά στο newmoney.gr

Δημοφιλέστερα

To Top