Διεθνή

Εκλογές στην Τουρκία: «Σουλτάνος» Ερντογάν ή επιστροφή στον Κεμάλ – Τι θα κρίνει τον νικητή

Πολλά περισσότερα από τα προφανή κρίνονται στις σημερινές διπλές εκλογές στη γειτονική Τουρκία, καθώς 64,1 εκατομμύρια Τούρκοι πολίτες προσέρχονται στις 200.000 κάλπες που έχουν στηθεί από τις 8 το πρωί προκειμένου να εκλέξουν τον επόμενο πρόεδρο και το Κοινοβούλιο της γειτονικής χώρας, προδιαγράφοντας ρεκόρ συμμετοχής.

Η προσέλευση στις κάλπες θα διαρκέσει μέχρι τις 5 το απόγευμα, ενώ παρακολουθείται λεπτό προς λεπτό και με κομμένη την ανάσα από τα κέντρα λήψης αποφάσεων διεθνώς, καθώς το εκλογικό αποτέλεσμα εκτιμάται ότι θα πυροδοτήσει αλυσιδωτές εξελίξεις, με δεδομένο ότι ο σημερινός πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υπολείπεται του επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου σε όλες τις τελευταίες δημοσκοπήσεις.

Λίγο μετά τις 9 το βράδυ, οπότε και αναμένονται τα επίσημα αποτελέσματα, θα κριθεί τελικά αν η γειτονική χώρα θα αλλάξει άρδην προσανατολισμό στο διεθνές σύστημα ή θα βυθιστεί ακόμη περισσότερο στο status μιας «κοινοβουλευτικής απολυταρχίας», καθώς αμφότερα εξαρτώνται από το πολιτικό μέλλον του Ερντογάν.

Πρώτη πολιτική αρχηγός που προσήλθε στις κάλπες ήταν η Μεράλ Ακσενέρ, από το «Καλό Κόμμα», η οποία μετά την ολοκλήρωση του εκλογικού της καθήκοντος σε σχολείο στην Κωνσταντινούπολη ευχήθηκε «καλή τύχη στους νέους».

Από την πλευρά του ο υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας, Σουλεϊμάν Σοϊλού, σε δικές του δηλώσεις διαβεβαίωσε ότι έχουν ληφθεί όλα τα μέτρα για την ασφαλή διεξαγωγή των εκλογών στην Τουρκία σημειώνοντας ότι η χώρα του «έχει μεγάλη εμπειρία στη διεξαγωγή εκλογών από το 1833».

Αρκετοί ψηφοφόροι προσήλθαν στις κάλπες και στις σεισμόπληκτες περιοχές όπου η κεντρική εκλογική επιτροπή έστησε κοντέινερ για την κρίσιμη ψηφοφορία.


Türkiye : les habitants des zones touchées par le tremblement de terre se rendent aux urnes

Σοβαρά προβλήματα

Δημοφιλέστερα

To Top