Οικονομία

Οικογένεια Μαρτίνου: Από τη Γλυφάδα, στους ισχυρούς της παγκόσμιας ναυτιλίας με 290 πλοία και ιστορία 50 ετών

Eίναι από τις ισχυρότερες οικογένειες της παγκόσμιας ναυτιλίας. Οι Μαρτίνοι, με ιστορία άνω των 50 ετών στον κλάδο, ελέγχουν πέντε ναυτιλιακές εταιρείες, οι οποίες διαχειρίζονται περίπου 290 πλοία, δεξαμενόπλοια, φορτηγά και μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων και απασχολούν γύρω στα 1.000 στελέχη στα γραφεία που έχουν στη Γλυφάδα, στη Βούλα και το Καβούρι. Ηδη η τρίτη γενιά είναι στα… πράγματα έχοντας αναλάβει τα ηνία των επιχειρήσεων.

Πρόσφατα ο Θανάσης Μαρτίνος, πρωτότοκος γιος της οικογένειας, αναγορεύτηκε σε επίτιμο διδάκτορα του Τμήματος Ναυτιλιακών Σπουδών της Σχολής Ναυτιλίας και Βιομηχανίας του Πανεπιστημίου Πειραιά.

«Το συγκριτικό πλεονέκτημα των ελληνικών ναυτιλιακών επιχειρήσεων είναι το DNA των Ελλήνων», αναφέρθηκε ο κ. Μαρτίνος

Με την απονομή της ύψιστης αυτής ακαδημαϊκής διάκρισης το Πανεπιστήμιο Πειραιά τίμησε την προσφορά του Ελληνα πλοιοκτήτη στην ανάπτυξη της ελληνικής ναυτιλίας, της ελληνικής οικονομίας αλλά και τη συνεισφορά του στην κοινωνική ανάπτυξη της Ελλάδας σε τομείς όπως η Παιδεία, η έρευνα και ο πολιτισμός.

O Θανάσης Μαρτίνος για πρώτη φορά έκανε ειδική αναφορά στη νέα γενιά της οικογένειας δίνοντας στην ουσία και τυπικά, δημοσίως, το δακτυλίδι της διαδοχής:

«Σήμερα δραστηριοποιούμεθα στον χώρο της ναυτιλίας τα τρία αδέλφια, εγώ μαζί με τον Ντίνο και τον Ανδρέα, τα αγόρια της αδελφής μου, οικογένεια Κοροπούλη, με την εταιρεία Astra Maritime και ο ανιψιός μου Ιωάννης, γιος του Ντίνου Μαρτίνου, ο οποίος διευθύνει την πρωτοποριακή Signal που είναι εταιρεία έρευνας και εκμετάλλευσης λογισμικών συστημάτων τα οποία αφορούν τις ναυλώσεις πλοίων και διαχειρίζεται ένα pool δεξαμενοπλοίων, όπου, μεταξύ άλλων, μετέχει και η Shell».

Οπως υπογράμμισε, η ιδιαίτερη αυτή αναφορά του στον ανιψιό του «έχει να κάνει με το γεγονός ότι μέσω αυτής της δραστηριότητάς του απασχολεί τουλάχιστον 100 νέους επιστήμονες , κυρίως “κομπιουτερίστες”, με μεταπτυχιακές σπουδές στο εξωτερικό, συμβάλλοντας έτσι στη μείωση του brain drain, που προβληματίζει τη χώρα μας» και συμπλήρωσε:

Τη Thenamaris διευθύνει πλέον ο έτερος ανιψιός, Νικόλας Κωνσταντίνου Μαρτίνος, και τη Minerva ο ανιψιός μου Ανδρέας Μαρτίνος του Ανδρέα. Και οι δύο με πολύ μεγάλη επιτυχία».

Υπογράμμισε ότι οι εταιρείες συνεργάζονται μεταξύ τους, κυρίως σε αγορές προμηθειών λιπαντικών και άλλα.
Εμπνευστής της προσπάθειας αυτής, σημείωσε, «ήταν η μητέρα μου, Αθηνά, που ουσιαστικά ίδρυσε την οικογενειακή επιχείρηση Thenamaris. Αν και ήμασταν παιδιά πριν από 50 χρόνια, η μητέρα μου μας άφησε την πρωτοβουλία. Δεν μας επισκίασε. Κάναμε τα λάθη μας και έτσι μάθαμε τη δουλειά πολύ νέοι».
Ως συμπαραστάτη του και εμψυχωτή χαρακτήρισε τη σύζυγό του Μαρίνα, η οποία είναι αντιπρόεδρος στην Eastern Mediterranean, ενώ οι δύο κόρες του, όπως είπε, «αν και έχουν ακολουθήσει άλλες καριέρες παραμένουν κοντά στην οικογενειακή επιχείρηση».
Αναφερόμενος στις επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία, σχολίασε: «Η ευελιξία των Ελλήνων να εκμεταλλεύονται ειδικές συνθήκες στη ναυλαγορά και να παίρνεις ρίσκα είναι χαρακτηριστικά της ελληνικής ναυτιλίας» και εξήγησε:

Δημοφιλέστερα

To Top