Διεθνή

Εισβολή ενόπλων στο Μπέλγκοροντ – Για σαμποτάζ μιλά η Ρωσία, δεν έχουμε σχέση απαντά η Ουκρανία

Η ρωσική επαρχία του Μπέλγκοροντ βρέθηκε τη Δευτέρα στο στόχαστρο εισβολής ενόπλων που έφτασαν από την Ουκρανία, γεγονός που ανάγκασε τη Μόσχα να επιβάλει «αντιτρομοκρατικό καθεστώς» στην περιοχή και να αρχίσει να απομακρύνει τους αμάχους, ώστε να αποκρούσει την επίθεση που γίνεται μέσα στο ρωσικό έδαφος.

Αν και η Μόσχα και οι τοπικές αρχές σπεύδουν να συνδέσουν το περιστατικό με την Ουκρανία, το Κίεβο αρνείται κάθε σχέση, μια στάση που πάντως κρατά σε όλα τα περιστατικά -ενίοτε εντυπωσιακών- επιθέσεων μέσα σε ρωσικό έδαφος.

Στη μεθοριακή περιοχή τις τελευταίες εβδομάδες έχουν γίνει και άλλες επιθέσεις, αυτή όμως πήρε διαστάσεις και φαίνεται να είναι πιο σοβαρή από άλλες.

Τα γεγονότα

Οι ρωσικές αρχές ανακοίνωσαν ότι ομάδα «δολιοφθορέων του ουκρανικού στρατού» εισέβαλε στην περιοχή του Γκραϊβορόν, που είναι πολύ κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία. Σύμφωνα με τον κυβερνήτη Βιατσεσλάβ Γκλαντκόφ, οι ένοπλοι επιτέθηκαν στις κοινότητες Ζαμόστιε και Γκλότοβο, καθώς και στην πρωτεύουσα της περιφέρειας, το Γκραϊβορόν.

Βίντεο πολιτών από τα γεγονότα δείχνουν τους ενόπλους να χρησιμοποιούν αμερικανικά οχήματα, κάτι που δεν πέρασε απαρατήρητο από τις ρωσικές αρχές.

Ωστόσο, το BBC σημειώνει ότι από το υλικό των βίντεο δεν είναι σαφές με ποια σειρά συνέβησαν τα γεγονότα της επίθεσης.

Σύμφωνα με τον Γκλαντκόφ, δύο άνθρωποι τραυματίστηκαν από τον βομβαρδισμό του Γκλότοβο, άλλοι τρεις στην περιοχή Γκραϊβορόν (δύο άνδρες και μια γυναίκα που διακομίστηκαν στο νοσοκομείο) και ένας στο χωριό Ζαμόστιε. Όλες οι τοποθεσίες βρίσκονται κοντά στα ουκρανικά σύνορα και στην περιοχή όπου είναι σε εξέλιξη η εισβολή των μαχητών, πάντα σύμφωνα με τις ρωσικές αρχές.

Στο Ζαμόστιε ένα βλήμα έπεσε σε παιδικό σταθμό, με αποτέλεσμα να τυλιχθεί τις φλόγες και να τραυματιστεί μια γυναίκα στα χέρια στην οποία επί τόπου παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες.

Ο ίδιος δήλωσε ότι τρία σπίτια πολιτών και ένα τοπικό διοικητικό κτίριο υπέστησαν ζημιές.

Δημοφιλέστερα

To Top