Οικονομία

Οικογένεια Λαϊνόπουλου: Η ώρα του σφυριού για το «στρατηγείο» της Κηφισιάς (pics)

Αποτέλεσε για δεκαετίες «σημείο αναφοράς» της κραταιάς άλλοτε Promot-Λαϊνόπουλος και όλων των αντιπροσωπειών της, καθώς όμως και της εγχώριας αγοράς αυτοκινήτου γενικότερα. Το κτιριακό συγκρότημα επί της εθνικής οδού Αθηνών-Λαμίας στο ύψος της Κηφισιάς ξεχώριζε τόσο για τη στρατηγική του θέση όσο και για την έκτασή του, αποπνέοντας την ισχυρή θέση της εταιρείας.

Από τότε ωστόσο που άρχισε η κατηφόρα για την εταιρεία εξελίχθηκε σε ένα «ζωντανό μνημείο» για την άνοδο και την πτώση αυτού του ξεχωριστού ομίλου που έγραψε «χρυσές σελίδες» στην ιστορία της ελληνικής αυτοκίνησης.

Για αυτό το ιδιαίτερο ακίνητο φτάνει, για μια ακόμη φορά, η ώρα να βγει στο σφυρί. Και όπως αποκαλύπτει το newmoney.gr αυτή έχει προγραμματιστεί για τις 29 Νοεμβρίου, με επισπεύδουσα την Cepal και με τιμή πρώτης προσφοράς στα 3.929.000 ευρώ.

Θα προηγηθεί στις 31 Μαΐου ο επαναληπτικός πλειστηριασμός για ένα κατάστημα που παλαιότερα ήταν σημείο πώλησης της Promot στα νότια προάστια.

Η άνοδος και η πτώση

Η Promot Λαϊνόπουλος υπήρξε ένα όνομα ταυτισμένο με τα αυτοκίνητα της Mercedes-Benz στην Ελλάδα, καθώς ήταν επί δεκαετίες η μεγαλύτερη αντιπρόσωπος και η σημαντικότερη dealer της γερμανικής εταιρείας στη χώρα μας. Εδώ και χρόνια όμως οδηγήθηκε σε κατάρρευση, με αποτέλεσμα σχεδόν όλα τα περιουσιακά στοιχεία του ομίλου να βγαίνουν κατά καιρούς στο σφυρί.

Η εταιρεία Λαϊνόπουλος ιδρύθηκε από τον Ιωάννη E. Λαϊνόπουλο το 1958, ο οποίος το 1971 ίδρυσε στη Σίνδο Θεσσαλονίκης τη βιομηχανία αυτοκινήτων Steyr Ελλάς.

Η πορεία του ομίλου σημαδεύτηκε από το τραγικό γεγονός του θανάτου του στα γραφεία της εταιρείας τον Ιούλιο του 2001, κατά τη διάρκεια μιας σκληρής διαπραγμάτευσης με τους Γερμανούς της Mercedes-Benz.

Τα ηνία ανέλαβαν στη συνέχεια τα παιδιά του Μανώλης και Ολγα, με τις πωλήσεις και τις επιδόσεις του ομίλου να κινούνται ανοδικά, με αποκορύφωμα το 2007, όταν ο όμιλος πέτυχε τα υψηλότερα αποτελέσματα της ιστορίας του.

Με την είσοδο της χώρας στην οικονομική κρίση, ξεκίνησε και η πτώση της Λαϊνόπουλος, που κλιμακώθηκε με δραματική μείωση του τζίρου και υψηλές ζημίες.

Από το 2012 η Mercedes-Benz Ελλάς ΑΕΕ ανακοίνωσε ότι διακόπτει τη συνεργασία της στον τομέα των πωλήσεων με την Promot Λαϊνόπουλος και την Compact Lain, που διέθετε τα αυτοκίνητα Smart, ενώ τον Φεβρουάριο του 2017 ακολούθησε η διακοπή της συνεργασίας και στον τομέα της τεχνικής εξυπηρέτησης.

Την περίοδο 2017-2018 ξεκίνησαν οι πλειστηριασμοί διάφορων ακινήτων του ομίλου, μεταξύ των οποίων και του εν λόγω κεντρικού καταστήματος στη Νέα Κηφισιά επί της εθνικής οδού Αθηνών-Λαμίας.

Δημοφιλέστερα

To Top