Το Taste Atlas έχει γίνει ιδιαίτερα δημοφιλές τους τελευταίους μήνες με τις λίστες των κορυφαίων φαγητών ανά κατηγορία τις οποίες δημοσιεύει ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Τώρα ήταν η σειρά για τα κορυφαία ντιπ στον κόσμο με την ελληνική κουζίνα να «εκπροσωπείται» από αρκετά πιάτα.
Ξεκινώντας από αυτό που βρίσκεται σε χαμηλότερη θέση, βλέπουμε πως η πατζαροσαλάτα είναι 40ή θέση από τις 50 στην σχετική λίστα. Λίγο πιο πάνω, στην θέση 35 είναι η ταραμοσαλάτα, ενώ απο κοντά στην 31η θέση είναι η μελιτζανοσαλάτα.
Κάποιες θέσεις πιο ψηλά και ίσως… αδικημένη είναι η τυροκαυτερή η οποία φιγουράρει στην 23η θέση της κατάταξης με την φάβα να είναι στην 17η θέση. Πολύ κοντά στην κορυφή δεν θα μπορούσε να είναι οτιδήποτε άλλο εκτός από το τζατζίκι που είναι στην 5η θέση της κατάταξης του Taste Atlas. Όσον αφορά στην πρωτιά, το Λίβανο με του Μουτάμπαλ έχει κερδίσει τον «διαγωνισμό».
H γνωστή σελίδα, γράφει για το τζατζίκι στην ιστοσελίδα της:
«Το τζατζίκι είναι ένα ελληνικό παρασκεύασμα από γιαούρτι, αγγούρια, σκόρδο και πολλά βότανα και μπαχαρικά, όπως άνηθο, δυόσμο ή μαϊντανό. Συνήθως σερβίρεται ως σάλτσα που συνοδεύει πολλά πιάτα με κρέας, ως απλό ντιπ ή ως ορεκτικό. Το όνομά του προέρχεται από την τουρκική λέξη cacik, που δηλώνει ένα πολύ παρόμοιο ντιπ, αν και ορισμένοι υποψιάζονται ότι το τζατζίκι προέρχεται από το ινδικό ντιπ raita.
Το τζατζίκι σερβίρεται πάντα κρύο και είναι ιδιαίτερα δημοφιλές να σερβίρεται με πιάτα όπως ο γύρος και το σουβλάκι. Συχνά, σερβίρεται με πίτα ως μέρος του πρώτου πιάτου ενός μεγάλου γεύματος.
Με την τεράστια δημοτικότητά του και το γεγονός ότι είναι ένα από τα καλύτερα καλοκαιρινά ντιπ, δεν είναι παράξενο που υπάρχουν πολλές τοπικές παραλλαγές του τζατζίκι, σε χώρες όπως το Ιράν, το Ιράκ, η Τουρκία, η Κύπρος, η Βουλγαρία και η Σερβία».