Οικονομία

Ενέργεια: Πώς η Κομισιόν «γράφει» το τέλος των επιδοτήσεων στο ρεύμα

Aλλαγή σκηνικού στο θέμα των οριζόντιων επιδοτήσεων διαμορφώνει η Κομισιόν, ζητώντας τον τερματισμό των μέτρων ενεργειακής στήριξης που ισχύουν έως το τέλος του 2023 με σκοπό την δημοσιονομική πειθαρχία.

Πρόκειται για μια εν πολλοίς αναμενόμενη κατεύθυνση, με την οποία θα βρεθεί αντιμέτωπη η νέα κυβέρνηση μετά τις 26 Ιουνίου, καθώς τα μέτρα των επιδοτήσεων που περιλαμβάνουν το μηχανισμό ανάκτησης εσόδων από την χονδρεμπορική και την διατήρηση της αναστολής της ρήτρας αναπροσαρμογής, με πρόσφατη υπουργική απόφαση έχουν ορίζοντα ολοκλήρωσης τον προσεχή Σεπτέμβριο.

Με τις επιδοτήσεις στα τιμολόγια ρεύματος και φυσικού αερίου η χώρα μας κατάφερε όλη την περίοδο της ενεργειακής κρίσης να συγκρατήσει τις μεγάλες ανατιμήσεις και να περιορίσει τις τελικές τιμές για τους καταναλωτές έως και 90% στον ηλεκτρισμό και κατά 50% στο φυσικό αέριο.

Η Ελλάδα έχει αποστείλει στην Κομισιόν αίτημα για παράταση του μηχανισμού του πλαφόν αλλά και για το μέτρο του καθορισμού τιμών στην λιανική ανά μήνα -με πρόβλεψη της τιμής χονδρεμπορικής- έως τα τέλη του έτους, όμως είναι αβέβαιο ποια θα είναι η τύχη του. Κυρίως σε ότι αφορά το δεύτερο σκέλος των ρυθμίσεων καθώς τα μέτρα στην λιανική έχουν κατηγορηθεί για στρεβλώσεις στον ανταγωνισμό, αλλά και για την παραγωγή υπερκερδών, ζήτημα μάλιστα που οδήγησε πέρσι το ΥΠΕΝ στην φορολόγηση των προμηθευτών ενέργειας χωρίς μέχρι σήμερα να έχει προχωρήσει στην είσπραξή τους.

Η τρίμηνη παράταση που αποφάσισε ο απερχόμενος υπουργός, θα δώσει την δυνατότητα της στήριξης των νοικοκυριών εφόσον υπάρχουν νέες αυξήσεις τιμών το καλοκαίρι αλλά και όλο το περιθώριο χρόνου στο νέο υπουργό ΠΕΝ, να αξιολογήσει τα δεδομένα και να αποφασίσει για την συνέχιση ή την διακοπή των μέτρων. Μέχρι τότε αναμένεται να έχει αποφανθεί επί του ελληνικού αιτήματος και η ΕΕ.

Διαβάστε αναλυτικά στο newmoney.gr

Δημοφιλέστερα

To Top