Διεθνή

Ρον ΝτεΣάντις: 24 ώρες αφότου ανακοίνωσε τη διεκδίκηση του χρίσματος των Ρεπουμπλικανών συγκέντρωσε 8,2 εκατ. δολάρια

Με…. φόρα έρχεται ο Ρον ΝτεΣάντις, το αντίπαλος δέος του Ντόναλντ Τραμπ, ανακοινώνοντας χθες επισήμως την υποψηφιότητά του για το προεδρικό χρίσμα με τους Ρεπουμπλικανούς στις εκλογές του 2024. Το πρώτο 24ωρο που ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του, ο 44χρονος κυβερνήτης της Φλόριντα συγκέντρωσε 8,2 εκατομμύρια δολάρια, ένα διόλου ευκαταφρόνητο ποσό αν σκεφθεί κανείς ότι, το 2020 ο τότε υποψήφιος με τους Δημοκρατικούς, Τζο Μπάιντεν είχε συγκεντρώσει κάτι παραπάνω από 6 εκατομμύρια δολάρια.

Ο Ρον ΝτεΣάντις, που έχει ασπασθεί υπερσυντηρητικές θέσεις, αναμένεται να αποτελέσει τον πιο αξιόλογο αντίπαλο του τέως προέδρου των ΗΠΑ, Ντόλαλντ Τραμπ στη κούρσα για το χρίσμα. Ο κυβερνήτης της Φλόριντα θα κληθεί να δώσει τον καλύτερό του εαυτό στις δύο πρώτες προκριματικές εκλογές, σε Αιόβα και Νιου Χαμσάιρ, την ερχόμενη εβδομάδα ευελπιστώντας ότι θα συσπειρώσει τους «εχθρούς» του Τραμπ.

Όπως αναφέρει ο ιστότοπος «Axios», χθες τεχνικά προβλήματα καθυστέρησαν την ανακοίνωση υποψηφιότητας του κυβερνήτη της Φλόριντα και τη συζήτησή του με τον ιδιοκτήτη του Twitter, Έλον Μασκ. Η ανακοίνωση της υποψηφιότητας ΝτεΣάντις αποδείχθηκε προβληματική, με τεχνικά προβλήματα και διακοπές της μετάδοσης, ενώπιον του Έλον Μασκ, σχολιάζει η βρετανική εφημερίδα «Daily Mail».

Ύστερα από 25 λεπτά καθυστερήσεων, ο ΝτεΣάντις κατάφερε τελικά να μιλήσει: «Διεκδικώ την προεδρία των ΗΠΑ προκειμένου να ηγηθώ της μεγάλης αμερικανικής ανάκαμψης»…«Αλλά ξέρουμε ότι η χώρα μας πηγαίνει προς τη λάθος κατεύθυνση. Το βλέπουμε με τα ίδια μας τα μάτια. Και το νιώθουμε στα κόκκαλά μας».

Με αυτές τις δηλώσεις, ο ΝτεΣάντις, ο οποίος επανεξελέγη στην Φλόριντα το περασμένο φθινόπωρο και τράβηξε την προσοχή ενός κόμματος που λαχταρά να γυρίσει σελίδα από τις πρόσφατες ήττες, άνοιξε ένα νέο κεφάλαιο στην εκστρατεία για να αναμετρηθεί με τον πρόεδρο, Τζο Μπάιντεν το 2024.

Τα παρατεταμένα τεχνικά προβλήματα υποχρέωσαν τους 500.000 χρήστες να περιμένουν με ιώβεια υπομονή την έναρξη της οnline συζήτησης με τον Έλον Μασκ , ενώ οι δυσλειτουργίες έτυχαν επικρίσεων και ειρωνείας από Δημοκρατικούς χρήστες του Twitter. Ωστόσο, το χρήμα από τους χορηγούς δεν άργησε να έρθει…

Ο ΝτεΣάντις απολαμβάνει σημαντικά πλεονεκτήματα: πλουσιοπάροχη χρηματοδότηση, ισχυρό προεκλογικό μηχανισμό και μία σειρά συντηρητικών νομοθετικών επιτυχιών στη Φλόριντα μετά την αποφασιστική επανεκλογή του το περασμένο φθινόπωρο.

Ο 44χρονος κυβερνήτης υποστηρίζει πως η πολιτική του στην πολιτεία μπορεί να αποτελέσει πρότυπο για τη συντηρητική αναγέννηση των ΗΠΑ, ιδίως σε ότι αφορά κοινωνικά ζητήματα. Ο Ντε Σάντις έχει διασφαλίσει στην πολιτεία του τη θεσμοθέτηση της απαγόρευσης των αμβλώσεων, τη διευκόλυνση κρυφής οπλοφορίας πολιτών, όπως και την επέκταση ενός προγράμματος χρηματοδότησης για τη φοίτηση μαθητών σε ιδιωτικά σχολεία.

Ο κυβερνήτης της Φλόριντα βρίσκεται τους τελευταίους μήνες σε ανοιχτό μέτωπο με την «Walt Disney» για την κριτική της εταιρείας στους νόμους που απαγορεύουν την ταυτότητα φύλου από τα διδακτική ύλη στα δημόσια σχολεία. Η εταιρεία έχει καταθέσει ομοσπονδιακή αγωγή κατηγορώντας τον Ρεπουμπλικάνο κυβερνήτη ότι επιχειρεί να ποινικοποιήσει τις ενέργειές της.

Οι επικριτές του τον κατηγορούν για ακραία συντηρητική ατζέντα, για ξενοφοβία και ομοφοβία και ακραίο συντηρητισμό. Ο ίδιος παρουσιάζει τον εαυτό του ως «καλό οικογενειάρχη». Με τη βοήθεια της συζύγου του Κέισι, πρώην παρουσιάστριας της τηλεόρασης και των τριών παιδιών τους, προσπαθεί να βελτιώσει την εικόνα του. Οι Ρεπουμπλικανοί θα επιλέξουν τον ηγέτη τους στις αρχές του 2024. Άλλα στελέχη που έχουν καταθέσει υποψηφιότητα για το χρίσμα του κόμματος στις εκλογές είναι η Νίκι Χέιλι, πρώην πρεσβευτής των ΗΠΑ στον ΟΗΕ και ο Τιμ Σκοτ, γερουσιαστής στη Νότια Καρολίνα.

Δημοφιλέστερα

To Top