Οικονομία

Έρχονται νέες αυξήσεις για τον εσπρέσο; – Τι συμβαίνει (tweets)

Οι διεθνείς τιμές της ποικιλίας καφέ ρομπούστα (robusta) – από την οποία παράγεται ο καφές εσπρέσο αλλά και ο στιγμιαίος καφές- αυξήθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 15 ετών.

Βασικές αιτίες είναι η περιορισμένη προσφορά και οι ανησυχίες για τη μελλοντική παραγωγή λόγω του Ελ Νίνιο. Το ακραίο καιρικό φαινόμενο Ελ Νίνιο αναμένεται να κάνει σύντομα την εμφάνισή του – με υψηλές θερμοκρασίες και σαρωτικές πλημμύρες- και οι συνέπειες εκτιμάται ότι θα είναι καταστροφικές για διαφορετικούς τομείς- ένας εξ αυτών είναι η παγκόσμια παραγωγή καφέ.

Οι δύο μεγαλύτερες χώρες παραγωγής ρομπούστα στον κόσμο, το Βιετνάμ και η Βραζιλία, μπορεί να υποστούν μεγάλες ζημιές στις καλλιέργειες εάν αναπτυχθεί ένα ισχυρό Ελ Νίνιο.

Όπως δήλωσε στο Reuters ο ειδικός αναλυτής Fernando Maximiliano της StoneX, η παραγωγή της ποικιλίας ρομπούστα στη Βραζιλία μειώθηκε κατά 40% την τελευταία φορά που αναπτύχθηκε ένα ισχυρό Ελ Νίνιο, την περίοδο 2015-2016, και προκάλεσε ξηρασία στην πολιτεία Espirito Santo. Αν και στη Βραζιλία έχουν γίνει επενδύσεις για την προστασία των καλλιεργειών από την ξηρασία ( κατασκευή αρδευτικών δικτύων και δεξαμενών αποθήκευσης νερού), το φετινό Ελ Νίνιο αναμένεται να ξεπεράσει τη δυνατότητα των υποδομών να ανταπεξέλθουν σε παρατεταμένη ξηρασία.

Στο Βιετνάμ, το Εθνικό Κέντρο Mετεωρολογικών Προβλέψεων προβλέπει 70% έως 80% πιθανότητα εμφάνισης του Ελ Νίνιο στα μέσα του 2023 και επέκταση του φαινομένου μέχρι το 2024. Το Κέντρο αναμένει θερμοκρασίες ρεκόρ στη χώρα κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.

O διεθνής κολοσσός εμπορίας καφέ Volcafe προέβλεψε ότι η παγκόσμια αγορά καφέ ρομπούστα την περίοδο 2023/24 θα παρουσιάσει έλλειμμα ρεκόρ 5,6 εκατομμυρίων σακουλών. Επιπλέον, η Volcafe προβλέπει ότι η Ινδονησία, ο τρίτος μεγαλύτερος παραγωγός ρομπούστα στον κόσμο, θα δει την παραγωγή καφέ ρομπούστα να μειώνεται σε 9,1 εκατομμύρια σακούλες, τη μικρότερη σοδειά ρομπούστα των τελευταίων 10 ετών, λόγω ζημιών που προκλήθηκαν από υπερβολικές βροχοπτώσεις σε όλες τις περιοχές καλλιέργειας.

Η ανθεκτικότητα της ποικιλίας arabica
Σε αντίθεση με την ποικιλία ρομπούστα, η ποικιλία αράμπικα (arabica) αναμένεται να αποδειχθεί περισσότερο ανθεκτική στα ακραία καιρικά φαινόμενα.

Οι παραγωγοί της Κεντρικής και Νότιας Αμερικής -που υπέφεραν από τις υπερβολικές βροχοπτώσεις κατά τα τρία τελευταία χρόνια της La Nina- έχουν πλέον πιο φυσιολογικές καιρικές συνθήκες.

Στη Βραζιλία, τον μεγαλύτερο παραγωγό ποικιλίας αράμπικα στον κόσμο, οι ανησυχίες για τις επιπτώσεις από τις πρόσφατες πλημμύρες υποχωρούν, καθώς οι αγρότες της Minas Gerais, της μεγαλύτερης περιοχής καλλιέργειας της ποικιλίας στη Βραζιλία, επιστρέφουν στα χωράφια για να ενισχύσουν τις καλλιέργειες με λιπάσματα και φυτοφάρμακα.

Η κλιματική αλλαγή καταστρέφει τη γεύση του καφέ

Σύμφωνα με τη μελέτη “Wake up and smell the coffee The climate crisis and your coffee May 2023” της οργάνωσης Christian Aid, η κλιματική αλλαγή καταστρέφει όχι μόνο την ποσότητα αλλά και την ποιότητα των σπόρων καφέ.

Δημοφιλέστερα

To Top