Πολιτική

Εκλογές 2023 – Νέοι συσχετισμοί «εν κινήσει» για τον ΣΥΡΙΖΑ για να αποφύγει την ήττα: Τα πρόσωπα της επόμενης φάσης

«ΣΥΡΙΖΑ Ένα Κόμμα Εν Κινήσει. Από Τη Διαμαρτυρία Στη Διακυβέρνηση», τιτλοφορείται ένα από τα βιβλία αναφοράς για την αξιωματική αντιπολίτευση, όποτε οι όποιες «αλλαγές εν κινήσει», τις οποίες προανήγγειλε χθες από το Αιγάλεω ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξης Τσίπρας δεν ξένισαν το κομματικό ακροατήριο, αν και ανέδειξαν νέους και ηχηρούς εσωκομματικούς συσχετισμούς, πλην των εκλογικών.

Ειδικά για τους εκλογικούς συσχετισμούς, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ ξεκαθάρισε ότι θα αγωνιστεί για την «ανατροπή» τους, έχοντας, ωστόσο, «επίγνωση των δυσκολιών», όπως είπε. Στη δήλωση του μετά το πέρας της παρθενικής συνεδρίασης της νέας Εκλογικής Επιτροπής του κόμματος, ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για «μια χειροπιαστή απόδειξη ότι ακούσαμε, ακούμε το μήνυμα των Ελλήνων πολιτών, λαμβάνουμε το μήνυμα και κάνουμε ό,τι μπορούμε, προκειμένου να γίνουμε καλύτεροι. Να αλλάξουμε εν κινήσει». Και ταυτόχρονα τόνισε ότι «βάζουμε τον πήχη ψηλά και κινητοποιούμε κάθε ανθρώπινο πόρο, προκειμένου να πετύχουμε τον μεγάλο μας στόχο που είναι η ανατροπή των συσχετισμών της 21ης Μαΐου, ενόψει των επόμενων εκλογών. Μιας νέας εκλογικής αναμέτρησης που έχουμε μπροστά μας».


Glomex Player(eexbs1jkdkewvzn, v-csysze34yvgh)

Οι 3 στόχοι

Πρακτικά, ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ έχει λιγότερο από ένα μήνα για να πετύχει τρεις τακτικούς στόχους, δηλαδή να ανασχεδιάσει την εκλογική του καμπάνια, να ομογενοποιήσει τον πολιτικό του λόγο και κυρίως να προβάλει με ένταση τις προγραμματικές του θέσεις, κάτι που υπογράμμισε ιδιαίτερα χθες ο Αλέξης Τσίπρας, λέγοντας πως «οι προγραμματικές μας θέσεις θα είναι το επόμενο διάστημα στο επίκεντρο της καμπάνιας μας και της προεκλογικής μας εκστρατείας».

«Διακύβευμα της τετραετίας»

«Θα μιλήσουμε για τα μεγάλα ζητήματα και για τις προτάσεις μας για την ακρίβεια, για την Δημόσια Υγεία, για την Παιδεία. Θα μιλήσουμε το επόμενο διάστημα με μεγαλύτερη σαφήνεια, με ποιον τρόπο θα μπορέσουν οι πολίτες να έχουν καλύτερο εισόδημα. Θα έχουμε την δυνατότητα να αναδείξουμε το μεγάλο δίλημμα και διακύβευμα της επόμενης τετραετίας που είναι πώς και με ποιους όρους και ποιος θα διαχειριστεί τα 70 δισ. του Ταμείου Ανάκαμψης» περιέγραψε ο κ. Τσίπρας, με την αξιωματική αντιπολίτευση να προκρίνει μια προεκλογική εκστρατεία βασισμένη σε «θεματικές εκδηλώσεις» με την εμπλοκή των κοινωνικών εταίρων, αλλά και με εστιασμένες δράσεις στην νέα γενιά.


tsipras_egaleio_diloseis_2
Από την Νίκαια

Πριν από όλα αυτά, η επίσημη επανεκκίνηση της καμπάνιας της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα λάβει χώρα αύριο από την Νίκαια, με ομιλία του Αλέξη Τσίπρα υπό το σύνθημα «Ξεκινάμε πάλι μαζί». Η επανασύνδεση με τα λαϊκά στρώματα, όπως επιχειρήθηκε και χθες από την επιλογή του Αιγάλεω ως τόπο συνεδρίασης της νέας Εκλογικής Επιτροπής παραμένει ζητούμενο για την Κουμουνδούρου που «αλώθηκε» στις λαϊκές συνοικίες της Αττικής, χάνοντας παραδοσιακά «κάστρα» της, όπως η δυτική Αθήνα και η Β’ Πειραιά.

Ταυτόχρονα, όμως, η ανθρωπογεωγραφία της νέας Εκλογικής Επιτροπής φέρνει την νέα φάση του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ από το παράθυρο, καθώς η σύνθεση της αφήνει εκτός της πρώτης γραμμής της μάχης στελέχη που έχουν ταυτιστεί με την πορεία του, κατά την τελευταία δεκαετία.

Τεκτονικές ανακατατάξεις

Αφήνοντας πίσω τα κομματικά ειωθότα, όπου τον πρωτεύοντα ρόλο είχαν τα «ιστορικά στελέχη» του κόμματος, από την σύνθεση της νέας Εκλογικής Επιτροπής απουσιάζουν προσωπικότητες της «παλιάς φρουράς» του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, αλλά πρωτοκλασάτα στελέχη της «Ομπρέλας», δηλαδή της αριστερόστροφης τάσης της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όπως οι Ευκλείδης Τσακαλώτος και Θεανώ Φωτίου, τη στιγμή που πρωτοκλασάτα μέλη της τάσης έμειναν εκτός Βουλής, όπως ο Ανδρέας Ξανθός και ο Νίκος Φίλης.

Ταυτόχρονα, εκτός εκλογικού… νυμφώνος έμειναν και στελέχη της νέας γενιάς με υψηλή επίδοση στη σταυροδοσία, όπως ο Νάσος Ηλιόπουλος, αλλά και εκπρόσωποι της «γενιάς των 40αρηδων» του κόμματος, μεταξύ των οποίων οι άλλοτε στενοί συνεργάτες του κ. Τσίπρα, Δημήτρης Τζανακόπουλος και Νίκος Παππάς.

«Συνταγή Παπαδημούλη»

Δημοφιλέστερα

To Top