Οικονομία

Ο μυστικός “Kανόνας των 20” που προστατεύει την όραση στη στιγμή – Κι όμως λειτουργεί

«Φάε πολλά καρότα, γιατί κάνει καλό στα μάτια», «Μην κάθεσαι τόσο κοντά στην τηλεόραση» -εδώ μιλάμε για baby boomers και millennials- και «Μην δοκιμάζεις τα γυαλιά μου, γιατί θα πάθεις μυωπία». Σίγουρα θυμόμαστε από τα παιδικά μας χρόνια αυτές τις προτροπές των γονιών μας, όπως και άλλες, λίγο αστείες και κλισέ εκφράσεις που μεγαλώνουμε και ανακαλύπτουμε ότι ίσως τελικά να μην ήταν όλες τόσο βάσιμες. Υπάρχει τελικά δόση αλήθειας πίσω από αυτές τις κοινές πεποιθήσεις;

Ο μυστικός “Kανόνας των 20” που προστατεύει την όραση στη στιγμή – Κι όμως λειτουργεί
Η κατανάλωση καρότων θα βελτιώσει την όρασή μας

Είναι γεγονός ότι τα καρότα έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη Α, ένα θρεπτικό συστατικό απαραίτητο για την καλή όραση, σύμφωνα με την έρευνα των Dr Wayne Smith, P. Mitchell και R. Lazarus, από το National Centre for Epidemiology and Population Health, Εθνικού Πανεπιστημίου Αυστραλίας.

Οι βιταμίνες Α, C και Ε, καθώς και ο ψευδάργυρος, περιέχουν όντως αντιοξειδωτικά που μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη του εκφυλισμού της ωχράς κηλίδας, την κατάσταση κατά την οποία το τμήμα του ματιού που ελέγχει την κεντρική όραση εκφυλίζεται, σύμφωνα με τον Dr. Wayne.
Αν και το να έχουμε μια διατροφή πλούσια με αυτά τα σημαντικά θρεπτικά συστατικά, συνίσταται για την καλύτερη υγεία των ματιών μας, μην γίνετε Bags Bunny, δεν είναι απαραίτητο.

Σε περίπτωση που δεν συμπαθείτε τα καρότα οι εναλλακτικές είναι πολλές και περιέχουν κόκκινες πιπεριές, μπρόκολο, σπανάκι, φράουλες, γλυκοπατάτα και εσπεριδοειδή, αλλά και τρόφιμα πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, όπως ο σολομός και ο λιναρόσπορος.

Μερικά άλλα θρεπτικά συστατικά, τα οποία αποτελούν επίσης το κλειδί για τη βελτίωση της όρασης, είναι η λουτεΐνη και η ζεαξανθίνη, τα οποία είναι καροτενοειδή που βρίσκονται στον αμφιβληστροειδή. Μπορείτε να λαμβάνετε αυτές τις ουσίες από τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, το μπρόκολο, τα κολοκυθάκια και τα αυγά.

Γενικά είναι ιδιαίτερα σημαντικό να έχουμε μια ισορροπημένη διατροφή, καθώς σύμφωνα με το Vision Health Initiative (VHI), το υπερβολικό βάρος ή η παχυσαρκία αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη και άλλων συστηματικών παθήσεων, οι οποίες μπορεί να οδηγήσουν σε απώλεια όρασης, όπως η διαβητική οφθαλμοπάθεια ή το γλαύκωμα.

Η απόσταση μετράει
Οταν κοιτάμε για ώρα από πολύ κοντά μια οθόνη, ή ένα βιβλίο, βλάπτουμε τα μάτια μας; Η αλήθεια είναι, σύμφωνα με τον Dr. Xiaoying Zhu – αναπληρωτή κλινικό καθηγητή οπτομετρίας και επικεφαλή ερευνητή μυωπίας στο SUNY College of Optometry στη Νέα Υόρκη- ότι τα μάτια μας δεν είναι προορισμένα να εστιάζουν σε αντικείμενα κοντά μας για μεγάλα χρονικά διαστήματα.
Οπως αναλύει ο Dr. Xiaoying Zhu σε άρθρο των New York Times, αυτή μας η συνήθεια μπορεί με την πάροδο του χρόνου να βλάψει τον βολβό του ματιού μας και να οδηγήσει σε μυωπία.

Δημοφιλέστερα

To Top