Οικονομία

Γιατί οι τιμές των τροφίμων είναι τόσο υψηλές στην Ευρώπη

Η τιμή του βασικότερου είδους τροφίμων, δη του ψωμιού, κατέγραψε αύξηση του 28% σε ετήσια βάση στη Βρετανία, στις 1,39 στερλίνες.

Στην Ιταλία, η τιμή των μακαρονιών έχει αυξηθεί κατά 17% σε ετήσιο επίπεδο. Στη Γερμανία, οι τιμές του τυριού έχουν αυξηθεί 40%, ενώ οι πατάτες κατά 14%.

Σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση, οι τιμές των τροφίμων έχουν καταγράψει μέσο όρο αύξησης της τάξης του 17% τον Απρίλιο σε σχέση με πέρυσι. Η κατάσταση στη Βρετανία είναι χειρότερη από την Ευρωπαϊκή Ένωση, όπου τα τρόφιμα και τα μη-αλκοολικά ποτά έχουν καταγράψει αύξηση των τιμών της τάξης του 19%, σε ρεκόρ υψηλό 45 ετών. Η αντίστοιχη αύξηση των τιμών των τροφίμων στις ΗΠΑ κυμάνθηκε στο 7,7%.

Η συνεχιζόμενη πληθωριστική αύξηση ασκεί πιέσεις στα νοικοκυριά και ταλαιπωρεί τους Ευρωπαίους πολιτικούς οι οποίοι προσπαθούν να βρουν λύσεις. Παράλληλα, το υψηλό κόστος το οποίο οφείλεται στο κόστος καυσίμων, σιτηρών και άλλων γεωργικών προϊόντων καταγράφει πτώση στις διεθνείς αγορές, εγείροντας ερωτήματα για τις συνεχιζόμενες υψηλές τιμές των τροφίμων στα ράφια των σούπερ μάρκετ στην Ευρώπη, σύμφωνα με τους New York Times.

Διαβάστε αναλυτικά στο newmoney.gr

Δημοφιλέστερα

To Top