Οικονομία

Ελληνική ναυτιλία: Οι εταιρείες που τιμήθηκαν με τα ESG Shipping Awards (pics)

Εντυπωσιακή τελετή, η οποία συγκέντρωσε σημαντικούς εκπροσώπους της ελληνικής και παγκόσμιας ναυτιλίας πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, την Τρίτη 30 Μαΐου όπου δόθηκαν τα πρώτα διεθνώς ESG Awards με εστίαση στην ελληνική ναυτιλία.

Πιο συγκεκριμένα απονεμήθηκαν βραβεία σε 23 εταιρείες με τις κατηγορίες να είναι 11 και σε κάθε μία από αυτή να βραβεύονται τρεις υποψήφιοι με χρυσό, ασημένιο και χάλκινο βραβείο. Κάποιες εταιρείες πήραν περισσότερα από ένα βραβεία.

Επίσης, δόθηκαν και δύο Motivation Awards.

Τα αρχικά ESG προέρχονται από τις λέξεις Environment/Περιβάλλον, Society/Κοινωνία και Governance/Διακυβέρνηση και αφορούν τον απόηχο και τις πρακτικές που έχει μια επιχείρηση σε αυτούς τους τομείς.

Το «παρών» έδωσαν από την πλευρά των πλοιοκτητών, η Μελίνα Τραυλού, η Σουζάνα Λασκαρίδη, η Σεμίραμις Παληού, ο Δημήτρης Φαφαλιός, ο Σταμάτης Τσαντάνης, η Μιλένα Παππά, η Κατερίνα Μποδούρογλου, οι Νίκος και Ανδρέας Ματθαίος, o Βαλέντιος Βαλέντης, η Έλπη Πετράκη, ο Χαράλαμπος Σημαντώνης, ο Γιώργος Αλεξανδράτος.

Τα βραβεία ESG ως ιδέα «γεννήθηκαν» πριν καν θεσμοθετηθούν από την ανάγκη των ανθρώπων της ελληνικής ναυτιλίας όχι απλώς για να τιμηθούν αλλά για να παραμένουν πρωτοπόροι απέναντι στις προκλήσεις της εποχής.

Άλλωστε στο πνεύμα αυτό, οι ελληνικές ναυτιλιακές εταιρείες πρωτοπορούν εδώ και δεκαετίες, αναπτύσσοντας δράσεις και πρακτικές για την προστασία του περιβάλλοντος, την προαγωγή της κοινωνικής συνοχής και των αρχών της εταιρικής διακυβέρνησης.

Αυτή ακριβώς η πληθώρα των δράσεων που ήδη υλοποιούνται αποτέλεσε και την αφετηρία για την από κοινού προσπάθεια του Ναυτικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και των διοργανωτών να προχωρήσουν στην – πρώτη σε παγκόσμιο επίπεδο – θεσμοθέτηση βραβείων ESG ειδικά για τη ναυτιλία.

Οι Έλληνες και η θάλασσα είναι από την αρχή της Ιστορίας ένα δίδυμο, που ενώνει κόσμους, διαχέει έννοιες και αξίες σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της Γης. Δεν είναι, λοιπόν, καθόλου τυχαίο που τα πρώτα ESG Shipping Awards παγκοσμίως ξεκίνησαν από την Ελλάδα.

Την έναρξη των χαιρετισμών κήρυξε ο Γενικός Γραμματέας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Μανόλης Κουτουλάκης, ο οποίος μεταξύ άλλων ανέφερε:

«Πρόκειται για μια εκδήλωση που είναι οργανωτικό global statement της ελληνικής ναυτιλίας και του οικοσυστήματός της ότι μπορεί να πρωτοπορεί, να προσαρμόζεται και να ηγείται σε κάθε τι νέο και σε κάθε πρόκληση, ιδίως όταν αφορά τον άνθρωπο, το περιβάλλον και την κοινωνία. Η ελληνική ναυτιλία είναι σχεδόν σύσσωμη εδώ απόψε, διότι δεν φοβάται να μετρηθεί, δεν φοβάται να συγκριθεί και σίγουρα ξέρει να κερδίζει.»

Ο κ. Κουτουλάκης στη συνέχεια τεκμηρίωσε τους λόγους για τους οποίους το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, επιθυμεί να μετέχει στη συζήτηση για το ESG και την εξέλιξη του ρόλου των ESG δεικτών.

Δημοφιλέστερα

To Top