Οικονομία

Χρηματιστήριο Αθηνών: Επανέρχεται πάνω από τις 1.220 μονάδες – Οι τράπεζες «οδηγούν» την άνοδο

Σε θετικό έδαφος κινείται σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους επενδυτές να συνεχίζουν τις επιλεκτικές αγοραστικές κινήσεις, επαναφέροντας τον Γενικό Δείκτη άνω των επιπέδων των 1.220 μονάδων.

Οι τράπεζες είναι οι μεγάλες «πρωταγωνίστριες» της συνεδρίασης, καθώς οι αναβαθμισμένες τιμές – στόχοι της Goldman Sachs παρέχουν ισχυρά στηρίγματα, τα οποία φθάνουν έως το +3%. Από την άλλη πλευρά, όμως, η αποκοπή του μερίσματος στον ΟΠΑΠ ασκεί σημαίνουσες πιέσεις στη μετοχή, η οποία κατρακυλάει κατά τουλάχιστον 3,5%.

Πιο αναλυτικά, ο Γενικός Δείκτης σημειώνει ήπια άνοδο κατά 0,72% και διαμορφώνεται στις 1.226,61 μονάδες, κερδίζοντας σχεδόν εννέα μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Παρασκευής (1.217,86 μονάδες). Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε οκτώ μονάδες (από 1.218,33 έως 1.226,73 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται στα 17,0 εκατ. ευρώ.

Η Λεωφόρος Αθηνών, μετά την πρόσφατη πλαγιοκαθοδική κίνηση, επανέρχεται σε θετικό έδαφος, συντηρώντας το +31% από τις αρχές του έτους. Άλλωστε, οι επενδυτές παραμένουν αισιόδοξοι για την πορεία της ελληνικής αγοράς. Κι αυτό, φυσικά, έχει την εξήγησή του.

Η προσδοκία για μια αυτοδύναμη κυβέρνηση στις επαναληπτικές κάλπες της 25ης Ιουνίου, η προοπτική ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας αλλά και η ανθεκτικότητα της ελληνικής οικονομίας αποτελούν τους βασικούς παράγοντες αυτού του ανοδικού story.

Ας σημειωθεί ότι την Τετάρτη η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) θα ανακοινώσει την πρώτη εκτίμηση για το ΑΕΠ του α’ τριμήνου, με τους ειδικούς να περιμένουν μια δυναμική ανάπτυξη άνω του 2%.

Την ίδια στιγμή, τα εταιρικά αποτελέσματα α’ τριμήνου έρχονται να επιβεβαιώσουν το θετικό momentum για την πλειονότητα των εισηγμένων, κάτι που εξακολουθεί να παρέχει επιλεκτικά στηρίγματα στο ταμπλό.

Μην ξεχνάμε δε, ότι οι αποτιμήσεις παραμένουν σχετικά χαμηλές, με αποτέλεσμα αρκετοί αναλυτές να «βλέπουν» μεγάλα περιθώρια ανόδου σε πολλούς τίτλους.

Δημοφιλέστερα

To Top