Οικονομία

Χρηματιστήριο Αθηνών: Συσσώρευση στα επίπεδα των 1.250 μονάδων με κατοχύρωση κερδών

Τον δρόμο της συσσώρευσης επιλέγει σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους επενδυτές να κατοχυρώνουν ένα μέρος των εντυπωσιακών κερδών της τελευταίας περιόδου. Ωστόσο, τα επιλεγμένα στηρίγματα διατηρούν την αγορά στην περιοχή των 1.250 μονάδων, συντηρώντας τη μεταβολή του φετινού έτους στο +34%.

Η Τέρνα Ενεργειακή βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, μετά τις πληροφορίες για την εξασφάλιση της τραπεζικής χρηματοδότησης εκ μέρους της First Sentier. Από την πλευρά της, η μητρική ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ οδεύει προς ακόμη ένα ιστορικό υψηλό, υπερβαίνοντας τα 14,2 ευρώ. Από εκεί και πέρα, Aegean – Ελλάκτωρ – Σαράντης υποχωρούν προς χαμηλότερα επίπεδα.

Πιο αναλυτικά, ο Γενικός Δείκτης σημειώνει ανεπαίσθητη πτώση κατά 0,05% και διαμορφώνεται στις 1.249,93 μονάδες, χάνοντας λιγότερο από μία μονάδα σε σχέση με το κλείσιμο της Τετάρτης (1.250,61 μονάδες). Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε τέσσερις μονάδες (από 1.249,75 έως 1.253,01 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται στα 16,5 εκατ. ευρώ.

Συσσώρευση μετά τα διαδοχικά ρεκόρ

Μετά τα διαδοχικά υψηλά 9ετίας, η Λεωφόρος Αθηνών επιλέγει να «κατεβάσει» ρυθμούς, ενόσω οι επενδυτές σπεύδουν να κατοχυρώσουν ένα μέρος των εντυπωσιακών κερδών της τελευταίας περιόδου. Ωστόσο, ακόμη και σήμερα, δεν λείπουν τα επιλεγμένα στηρίγματα, τα οποία διατηρούν τον Γ.Δ. στην περιοχή των 1.250 μονάδων.

Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο, η ελληνική αγορά εξακολουθεί να βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο του 2014, με τους επενδυτές να δηλώνουν άκρως ενθουσιασμένοι για τις μεσο-μακροπρόθεσμες προοπτικές.

Η προσδοκία για μια αυτοδύναμη κυβέρνηση στις επαναληπτικές κάλπες της 25ης Ιουνίου, η προοπτική ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας αλλά και η δυναμική της ελληνικής οικονομίας (ανάπτυξη 2,1% στο α’ τρίμηνο) αποτελούν τους βασικούς παράγοντες αυτού του ανοδικού story.

Το βράδυ της Παρασκευής, ο οίκος Fitch θα δημοσιεύσει το καθιερωμένο report για την ελληνική αξιολόγηση, η οποία αυτήν την στιγμή βρίσκεται ένα «σκαλί» κάτω από την επενδυτική βαθμίδα. Βέβαια, έχοντας την εκκρεμότητα των εκλογών, το σενάριο της αναβάθμισης δεν συγκεντρώνει (προς το παρόν) πολλές πιθανότητες. Ωστόσο, οι αναλυτές αισιοδοξούν για μια αλλαγή του outlook από «σταθερό» σε «θετικό».

Στο μεταξύ, τα εταιρικά αποτελέσματα του α’ τριμήνου έρχονται να επιβεβαιώσουν το θετικό momentum για την πλειονότητα των εισηγμένων. Δεν είναι τυχαίο ότι η κερδοφορία όσων εταιρειών έχουν ήδη ανακοινώσει αποτελέσματα ξεπερνάει το 1 δισ. ευρώ.

Μην ξεχνάμε, πάντως, ότι οι αποτιμήσεις -παρά το φετινό ράλι- παραμένουν σχετικά χαμηλές (σε μονοψήφια επίπεδα το P/E), με αποτέλεσμα αρκετοί αναλυτές να «βλέπουν» μεγάλα περιθώρια ανόδου σε πολλούς τίτλους, ιδίως της μεσαίας κεφαλαιοποίησης, οι οποίες έχουν μείνει ελαφρώς πιο πίσω σε σχέση με τα blue chips.

Πηγή: newmoney.gr

Δημοφιλέστερα

To Top